Leta i den här bloggen

torsdag 27 oktober 2011

Våld mot lärare

Är det snart dags att införa självförsvar på lärarutbildningen? Det finns andra yrkesgrupper som är lika utsatta för våld och hot som lärare. Väktare och poliser t ex. Men de har både mer befogenheter och en utbildning i att hantera situationen. Många tankar väktes idag när jag mötte en kollega på lasarettet idag. Han var där eftersom han fått ett mycket hårt slag i sin nyopererade axel! Eleven visste att han opererat axeln och siktade in sig just på den. Jag funderade på hur många kollegor jag har som råkat ut för våld och det är skrämmande många. En fick ett knytnävslag i ansiktet med näsblod till följd för att han tillrättavisade en elev i kafeterian. En annan blev knäad i ansiktet och sparkad i skrevet så biblioteket fick saneras.. på blod. Själv blev jag klöst i armen och fick min tröja sönderdragen när jag bad en tjej lämna datasalen som hon olovligen vistades i. Och det var inga små riv utan det blev köttsår! Ja listan kan göras lång.
Sen har vi ju alla tillfällen då vi av misstag får en vinge när vi går emellan i slagsmål.
Två grabbar slogs en gång och jag hoppade emellan. De slutade genast att slåss när de förstod att jag fick ett slag i ansiktet och de var mycket ångerfulla. Det slaget gjorde dock inte lika ont som ett som är med ont uppsåt och saken är både förlåten och utagerad. Men ändå. Vi måste ju ingripa i sådana situationer och då utsätter vi oss för risker.
Sen ska man ju inte glömma alla glåpord och kränkningar.
Men framförallt får man inte glömma alla snälla, goa och underbara ungdommar man får nöjet att lära känna! Det uppväger mycket. Men något måste ändå göras för att göra vår arbetsplats tryggare.
EN tågvärd blev hotat och utsatt för våld. Genast blev det riksnyheter och ändrade rutiner, med rätta. Men varför är det skillnad på yrkesgrupper? Har samhället vant sig vid våld mot lärare?

Nu ska ni få ett reklaminslag ;)

På text TV kan man idag läsa att bankerna gör enorma vinster på kundernas bekostnad. Jag har valt en bank som går bra och har en mkt. god avkastning. Och avkastningen går rakt ner i bygden! Och det känns bra. När finanskrisen slog ner hårt i framförallt Olofström fick de som hade bolån uppskov med betalningen. Utan tilläggsavgifter! Man satsar mycket på lokala idrottsföreningar. Banken har målet att främja bygden.
Det är viktigt att göra ett aktivt val så som kund. Och då även som bankkund. Det finns schysta alternativ.

söndag 23 oktober 2011

Moderaternas partistämma

Medans jag målade idag hade jag TV.n på med moderaternas partistämma. Jag följde med intresse några moderaters debattinlägg där de argumenterade emot centralstyre. Det börjar röra på sig minsann! Hörde också hur de pratade om att de infört RUT.. Hmmm, äras den som äras bör. Maud Olofssons idé var det och inget annat.

Gör som jag och registrera dig som donator!

http://www.donationsradet.se/startsida/Sidor/default.aspx

Viktigast av allt är att informera sina anhöriga om hur man vill ha det. Det underlättar för nära och kära i en svår situation! Och ha kortet i plånboken. Det har jag.