Leta i den här bloggen

fredag 11 januari 2013

Vi måste stå upp för det Svenska lantbruket!



Knut Svensson. Centerpartist från Ronneby har skrivit detta mycket kloka inlägg i debatten kring Centerns ideprogram:
Protektionism. Ja det skulle fungera om alla avregleringar skedde globalt men det är en utopi ty det finns som jag skrev endast Nya Zeeland som utfört detta experiment med följd att ca 90 % av produktionsjordbruken gick i konkurs och i den mån att någon ville överta marken var den egentliga kostnaden i stort sett lagfartskostnaden. EU har sina största och värsta förhandlingar med USA om vissa tullfria varor (inklusive annat än livsmedel) men även förhandlingar med Sydamerika, Ryssland m.m. vilka alla har gränsskydd och bidragssystem (protektionism). EU så väl som USA och övriga länder har ständiga överläggningar med WTO (World Trade Organization) där > 150 länder är anslutna. Härav har mycket av exportbidragen försvunnit.
Frågan om Sverige skall driva en avregleringslinje inom EU kommer aldrig att falla i god jord hos svenska lantbrukarkåren (bortsett från moderata bönder som inte kan förutsättningarna utan faller in i högerns synsätt). Folkpartiets Birgitta Olsson och statsministern Reinfeldt har predikat i EU upprepade gånger om avskaffandet av stöd till lantbruket.
Av svenska lantbrukets inkomster efter skatt och avgifter består 45 % av EU-medel. Genomsnittet i EU är 29 %. Varför? jo Sverige har ett högre skatte och avgiftsuttag samtidigt som produktionslagstiftningarna är strängare än i övriga länder. På lantbruksprodukter kan i produktionsledet inte tas ut ett merpris eftersom man inom EU-marknaden har fri rörlighet och USA och Kanada har direktstöd. Sverige har traditionellt från statens sida inte stöttat lantbruket i motsvarande grad mot t.ex. Tyskland, Frankrike m. fl. länder. Typexemplet var för inte så länge sedan då Tyskland fått dioxin i fodret till grisarna. Andra länder utnyttjade kryphål i den fria marknaden och förbjöd införsel av tyskt fläsk men Sverige (ICA, Dagab och Coop) välkomnade grisköttet och svenska grisproducenter fick < 8 kr/ kg om de överhuvudtaget blev av med det. Svenska, duktiga grisbönder,       vilka satsat fick sluta. Och efterfrågan på gårdar med lite skog men med stort nerlagt kapital för  djurhållning är näst intill osäljbara. Med denna långa beskrivning har jag försökt beskriva hur viktigt det är att inte Centerpartiet faller in i den liberala syn, i detta avseende, som Moderaterna och Folkpartiet företräder. I stället tycker jag att man skall framhålla att det protektionistiska systemet tillför medel som bidrar till bebehållande av ett öppet lanskap och en vitaliseringa av landsbygden.                   

torsdag 10 januari 2013

Det blev inte splittring inom Centern. Det blev mer som ett kitt

Nog är jag trött på alla de som troget försvarar idéprogramgruppens arbete och som hävdar att det var ju bra att vi fick en debatt. Denna grupp har inte varit lyhörda för fem öre. Att det var bra att vi fått denna debatt stämmer däremot faktiskt. Proteststormen inom partiet har varit enorm. Men det har varit friska vindar. Aldrig förr har jag upplevt sånt engagemang. Den lilla grupp nyliberaler som trätt fram inom partiet har fått klara besked var värderingarna ligger i partiet. Och nu har även Annie Lööf tagit ställning. Tydlig ställning och det behövdes. Hon kan endera floppa eller göra succé. Måtte hon bara inte göra något där emellan!
Intervjun i Expressen var bra. Riktigt bra! Annie tar tydlig ställning emot stolligheterna. För fokus tillbaka till fortsatt arbete med idéprogrammet. Hon visar ett gott ledarskap. Det här kan bli riktigt bra.

Jag vill tipsa dig om det här på Expressen.se: http://www.expressen.se/nyheter/annie-loof-tar-avstand-fran-manggifte-forslag/