Leta i den här bloggen

onsdag 23 oktober 2013

Blekinges kräftgång

Kommer vi någonsin att få en god utveckling i Blekinge?
Vi kan få det. Vi har otroligt bra förutsättningar. Det är ett vackert län med bra läge ut mot Östeuropa.
Vi har flyg, hamnar och järnväg även om det saknas en viktig järnvägslänk, Sydostlänken.
Men det finns ingen samverkan mellan öst och väst. Alltid denna dragkamp.
Man sitter här i västra länsdelen och ser på när Karlskrona och Ronneby ständigt konkurrerar med varann. Istället för att ragga företag från andra delar av landet så far man över kommungränsen och lockar. Man jobbar inte tillsammans för att utöka högskolan. Nä, istället tar man den från den ena orten till den andra. Inom länet!

Karlskroniterna tycks inte begripa att vi riskerar att förlora all sjukvård från länet om vi inte kan samordna oss och bygga ett sjukhus. Som inte kan ligga i Karlskrona för då förlorar vi västblekingarna till Kristianstad.

Tänk er detta scenario:
Man bygger nytt operationsblock i Karlskrona för 3 miljarder och nya byggnader i övrigt för mångmiljardbelopp. Karlshamns lasarett måste bli ett närsjukhus där man endast bedriver dagkirurgi. Elaka tungor, som ju också är realistiska, kallar detta för ett B-sjukhus. Om Karlshamn förlorar ännu mer i attraktionskraft så är risken stor att det måste läggas ner. Då om inte förr väljer de boende i västra Blekinge Kristianstad. Vilket innebär ett alldeles för litet patientunderlag för att Karlskrona ska kunna bedriva akutsjukvård. Det blir liksom en spik i kistan även för Karlskrona lasarett.  Och vi Blekingebor står där och ska betala dels ett nybyggt lasarett i Karlskrona som vi inte kan ha verksamhet i och samtidigt skickar Kristianstad fakturorna likt regnskurar över Blekinge.
Är detta ett osannolikt scenario? Jag tror inte det.

Varför ska det vara så svårt att kraftsamla och jobba framåt för hela Blekinges bästa? Då blir det ju bra för alla.
Jag har en liten teori och det är att de mindre kommunerna har fått lära sig att samarbeta. Det har varit nödvändigt helt enkelt.
Ett exempel: Vi skapade gränslöst som innebär att vi har långt gående samverkan inom vuxenutbildningen. Genast var Tingsryd och Bromölla med på båten men INTE Karlskrona!
Karlskrona är liksom en så stor stad att man hittills inte behövt samverka med andra kommuner för att kunna erbjuda invånarna ett fullt utbud. Men man har samtidigt inte varit stor nog att dela med sig.

Hur det än är och vad orsaken till det än må vara så måste vi göra något åt detta.
Det finns bara en väg att gå och det är åt samma håll.

Hela fullmäktige borde bjudits in

Idag var det Hearing om framtidens sjukvård.
Först måste jag säga att jag är tacksam att man hörsammade Centerpartiets och Moderaternas begäran om att ha denna hearing.
Men jag är mycket kritisk kring hur detta möte har arrangerats. Dels tycker jag att det är närmast skandal att man inte bjöd in hela fullmäktige. Det är ju fullmäktige som syvene och sist ska fatta beslut i frågan.
Argumentet att det skulle bli för dyrt att ta in hela fullmäktige är ju löjligt. Denna fråga är så stor och handlar om enorma summor pengar att det förefaller löjligt att hålla igen på ett fullmäktige.
MEN man kunde ju förlagt denna hearing i samband med ett ordinarie fullmäktige. Vi hade ju fullmäktige nu i måndags och det varade bara till 13 tiden för det var en relativt kort dagordning.
En annan snudd på skandal är att man skickar ut inbjudan med vanligt brev och där stod tiden 9-12.
Sen skickar man ut en nästan identisk inbjudan till via epost. Den enda lilla skillnaden var att det stod 8.30 på den inbjudan. Inte ett enda påpekande om att OBS! ny tid.
Det var en stor textmassa och mitt i denna stod tiden. Vi var många som kom försent!

Finns bara ETT alternativ som jag ser det.

Idag var det hearing om framtidens sjukvård här i Blekinge. Kändes som ett antiklimax. Alla är överens om att det bästa vore ett sjukhus i länet. Men det "gaur" ju inte. Så därför ska man bygga nytt på två ställen istället. Eller mest i Karlskrona. Det handlar inte längre om att avlöva Karlshamns lasarett utan nu är det ren avbarkning. Roten dör och den vackra kronan blir kvar ett tag till. Varför kan vi inte satsa på ett lasarett på ny ort istället? Hur ska vi klara bemanningen i framtiden om vi ska ha verksamheten på två ställen? De 10 000 m2 som vi kommer att ha för mycket enligt förslaget med två lasarett. Vad kommer de att kosta år ut och år in? Pengar vi kan använda till vården istället. Det var många frågor idag men de flesta svaren uteblev. För upplysningen skull så står lokalerna för 4% av kostnaderna för sjukhusen idag. De andra 96% av kostnaderna. Hur kommer de att se ut i framtiden? Det frågade jag men det kunde ingen svara på. Om kostnaderna för personal och medicinskteknisk utrustning skjuter iväg så som det gjort hittills och spås göra än mer i framtiden så är det ju vansinne att ha verksamheten förlagd på två orter.