Leta i den här bloggen

fredag 30 november 2012

Interpellation om akuta ortopediska patienter i Karlshamn.

Politiken måste våga ompröva beslut

Denna interpellation = fråga, är inskickad och ska tas upp på nästa fullmäktige:

Interpellation angående akuta ortopedipatienter dagtid i Karlshamn.
 
Patienter och personal upplever förändringen av hur man hanterar patienter med akuta ortopediska besvär i västra Blekinge mycket besvärlig.
 
Jag förstår att den skarpa kritik socialstyrelsen riktade inte kunde leda till annan lösning än att man tvingades stänga akuten nattetid. Men i samma veva upphörde man också att ta emot patienter dagtid, med ortopediska besvär. Trots att Socialstyrelsens kritik inte handlade om dessa patienter.

Utvärdering av stängningen av akuten ska göras. Centerpartiet var med och lade det yrkandet tillsammans med Kristdemokraterna och Folkpartiet. Dock anser jag att frågan om ortopedin kan hanteras separat eftersom den inte har samma komplexitet som stängningen av medicin- och kirurg- jour nattetid.
Jag anser att politiken måste kunna ompröva beslut.

Vill majoriteten ompröva beslutet, om att inte omhänderta akuta ortopediska patienter på dagakuten i Karlshamn?

 Petronella Petersson
Centerpartiet

torsdag 29 november 2012

Vem är denne Hans?

Kan inte bli annat än nyfiken. Vem är personen bakom signaturen "Hans" som bl.a. skrivit kommentar till Sydöstrans ledare idag? Han är uppenbarligen väl insatt i politiken. Så väl så att jag inte kan tro annat att han är aktiv själv. Från Karlskrona är denne person uppenbarligen och ingen vän av KIK så Mats Johansson kan genast uteslutas. Jag finner hans funderingar kring hur man kliar varandras ryggar inom politiken intressanta. Somliga inlägg skulle jag själv kunnat skrivit. T ex hur man väljer in en person i en församling för att bli av med den samme helt enligt de planer som skor en själv. Med blandad förtjusning deltar jag i politiken. Jag finner det oerhört intressant och lärorikt. Det är högt tempo och alltid utmaningar. MEN det finns en baksida. Och på den baksidan finns en stor, stor sandlåda!

Här ett av de skarpsinniga inläggen:
"Wendt har aldrig gjort en riktig budget själv. Han är inte så mycket för att anstränga sig och gå på djupet med saker och ting.
Därför utgick han från S-budgeten och sedan gjorde han lojt lite ändringar i siffrorna med lite diffusa antaganden om andra intäkter än SKL:s prognoser. I och med att S lagt ner Karlshamns akuten nattetid så försvann den också för Wendt. Han glömde nämligen detta när han gjorde ändringarna i S-budgeten.
Anledningen till att han inte kunde ha någon budget framme i tid samtidigt som de andra var just för att han behövde får deras budgetar för att ha något att utgå ifrån.
Pratet om att det berodde på att den skulle förankras med sina egna partiledamöter stämmer ej. De fick inget utkast förrän flera dagar efter att S visat sin budget för Wendt vilken han sedan modifierade."
av signaturen "Hans" på Sydöstrans ledarsida.


 

onsdag 28 november 2012

dygnet runt vård i hela länet!

Vi jobbar enträget vidare tillsammans med Fp och KD för att vi ska få bra vård dygnet runt i hela länet.
Allt fler landsting har en fungerande primärvård dygnet runt.
Vi har ju alltid läkare på jour som tar hand om dödsfall. Att ta ett steg ytterligare och ha ambulerande läkare som tar hand om akuta men inte livshotande fall tror jag är fullt möjligt.
Barn blir ju "alltid" sjuka på natten känns det som. Och är man ensamstående och har mer än ett barn, eller mamman jobbar natt och pappan är hemma själv med barnen så måste man släpa iväg alla barnen till akuten mitt inatten. Tänk så skönt det vore om läkaren kunde komma hem istället.
Eller gamla människor som har en skön säng där de inte får liggsår. Tänk om de fick ligga kvar i sin säng och sin vana miljö och doktorn kom hem istället. Det tror jag skulle vara en avsevärd förbättring för gamla människor. Ett besök på akuten orkar bara en frisk med ju!
Och inte är det alltid läkare som behövs. Ambulansen med deras välutbildade sjuksköterskor (vi har inga ambulansförare i Blekinge, alla har sjuksköterskeutbildning!) kan åka till patienten och ge god vård i hemmet. Man har redan börjat jobba så och det tycker jag är jättebra.



Dagen efter mediedrevet om "sprickan"

Igår väcktes jag 6.20 av TV4 som ville göra en intervju. Sen sittandes på möte fick jag det ena sms:et efter det andra. Jag förstod sen varför de skickade så många sms. Alexander Wendt lämnade ju mötet en timme innan det var slut så de trodde väl jag smitit iväg.

Vad handlade då all denna uppståndelse om? För det var både SVT, TV4 och Sydöstran. Och dagen innan var det radio Blekinge.
Jo; ”sprickan” i alliansen. Hmm, nyhet? Det var ju två år sen Centerpartiet lämnade samarbetet med Moderaterna i Landstinget. Och ett år sedan Fp och KD gjorde det samma.

Innerst inne önskar man ju såklart att vi skulle kunna ha ett fungerande samarbete. Landstinget behöver ett bättre styre. Men nuvarande moderata landstingsgrupp skulle ju köra landstingets ekonomi i botten fortare än fort. De är ju precis lika oansvariga som nuvarande majoritet! De yrkar avslag på alla våra förslag om bättre ekonomisk styrning. De har precis som majoriteten valt att inte låtsas om det underskott på nära 40 miljoner som det inte finns någon plan för.
Nuvarande moderata ledning i landstinget är dessutom mycket längre ut på högerkanten än de varit tidigare. Vi har helt enkelt för olika politik. De stora partierna har nog större skillnader inom själva partiet än vad vi mindre partiet har. Samma gäller ju S. De har också en högerfalang och en vänster. Och det skiljer mycket åt. Jag tycker det är bra med en politisk mångfald. Och tycker därför att M ska stå för att de är åt höger och inte anstränga sig att dra mot mitten för att vinna röster. Det är inte ärligt att göra så. Snart har vi en enda stor gråzon i mitten.
I intervjuerna sa Alexander Wendt att moderaterna gick fram själva i förra valet. Jasså? Det hade ju varit klädsamt om de sagt det till oss också innan valet. Men det förklarar ju varför de avvek från den valplattform vi kommit överens om, veckan före valet, och dels lovade gratis vård för pensionärerna (äkta valfläsk) och dels att lägga ut Karlshamns lasarett på entreprenad. Förslag som vi andra INTE ställde oss bakom. Hur de tänkte där begriper jag inte. Låt säga att vi hade vunnit valet. Då hade vi endera varit tvungna att avbryta samarbetet eller hade M varit tvungna att svika sina vallöften att lägga ut Karlshamn på entreprenad och gratis vård till pensionärerna. För det hade ju vi aldrig gått med på.
Man måste också förstå att man kan vilja något hur mycket som helst. Men man kan inte lova något om man inte kan föreslå hur det ska genomföras. Tänker då på akuten i Karlshamn. Men det är inte bara lösningen som saknas. De är helt enkelt inte överens inom partiet. Annars hade de haft med akuten i Karlshamn i sin budget. Det hade de inte!

Nej aldrig att jag skulle sätta mig i ett styre med en vindflöjel. Man vet ju inte vad man skulle få i knäet att reda ut från den ena dagen till den andra. Och att vinna valet är ju inte hela saken. Man ska re ut det också! All politik är viktig. Men den som rör vår hälsa tycker jag ändå är allra viktigast.

Rasismen kryper in i husen

Man blir så förtvivlad när man ser barn i Syrien på TV som blivit bombade med kluster-bomber. Arma stackare.
Vad är det de säger. De där "jag är inte rasist. men..."och som menar att vi inte ska ta emot flyktingar utan ge hjälp på plats.
Jag har ett förslag; Åk då dit och ge hjälpen på plats och ge de som INTE vill ha metallbitar som viner i luften flygsätet tillbaka!!