Leta i den här bloggen

måndag 13 maj 2013

mumbo jumbo på LS idag

Idag skulle Landstingsstyrelsen avge ett remissvar på "Klimat och energistrategi för Blekinge"


Det var ett av de sämsta dokument jag någonsin skådat. Det är mycket (eget) tyckande som helt saknar belägg. Målen står jag till fullo bakom. Det är åtgärderna som får mig att häpna. Sammanfattningsvis så är det en mycket landsbygds – och bilfientlig strategi. Med andra ord saknar den en tro på bättre lösningar i framtiden. Jag tror på teknikutveckling och ser framför mig att vi kan fortsätta röra oss fritt utan att belasta miljön. Framtidens smarta bilar kommer inom min livstid. Tecknikutveckling kan också skapa arbetstillfällen i Sverige och inte minst Blekinge som tillsammans med BTH har goda förutsättningar och visar ju redan framfötterna på området miljö och teknik.

Istället för att se möjligheterna att alla bilar kan gå på biobränsle så ska man på alla vis få bort bilismen enligt strategin. Vill man bli av med bilarna eller de fossila bränslena?!
Det står bland annat att man
  • ”alltid ska prioritera kollektivtrafik, cykeltrafik, gångtrafik och gröna stråk före bilism.”

Diskussionerna gick höga på LS och många ifrågasatte förslagen. Jag kunde inte ställa mig bakom föreslaget svar på remissen eftersom det inte ifrågasatte alla tokigheter. Lennart Förberg la fram ett klokt förslag på yrkande som jag ställde mig bakom nämligen att vi skulle skriva att vi endast svarar på det som avser landstingets verksamhet. Detta var en klok kompromiss med tanke på att det inte finns tidsutrymme för återremiss. Men S, V och Mp ställde sig bakom remissvaret.

Andra stolligheter i strategin:

  • ”Mål: Kollektivtrafik samt gång och cykeltrafik prioriteras alltid i planarbeten.
    Åtgärd: Lokalisera ny bebyggelse utmed kollektivtrafikstråk så att behovet av biltrafik minskar. Byggandet av externa köpcentra ska övervägas nogrannt.”

Det här med att bygga externa köpcentra delar jag. Jag har framfört den kritiken många gånger. Men i övrigt är det otroligt landsbygdsfientligt. Inser man inte landsbygdens attraktionskraft?

  • Man vill även verka för högre skatter på fossila bränslen.
Jag är generellt mer för morötter än piskor. Förstår inte varför somliga inte tror på positiv politik.

  • ”Miljö och klimat som ”grön” tråd genom hela skolutbildningen i alla ämnen”

Det är ju bra att man vill att miljö och klimat ska gå som en grön tråd genom hela skolutbildningen i alla ämnen. Men jag undrar just i vilket ämne som man inte lyfter upp miljö i kursplanen? Man kunde väl bemödat sig att gå in på skolverkets hemsida och kollat först.

  • Sen var det ju det här med minskad köttkonsumtion.

    Varför kan vi inte ha fokus på mer än ett miljöproblem i taget? Ska vi minska växthuseffekten på bekostnad av den biologiska mångfalden? Barn och gamla behöver dessutom kött! Ska man prata om minskad köttkonsumtion så måste man nyansera den debatten. Jag är rädd att många barn idag får alldeles för lite kött. Köttbullarna i skolan är ju inte precis proppade med kött! Det viktigaste är att äta Svenskt kött. De djuren betar här i Sverige och håller vårt landskap öppet och bidrar starkt till vår biologiska mångfald. Forskning har visat att betesmark med inslag av träd bidrar till minskad växthuseffekt! Den marken slukar mer koldioxid än vad djuren avger i växhusgaser. Svenska kor äter mycket gräs och våra köttdjur kommer till relativt stor del från mjölkkor. Man har forskat kring hur man ska utfodra på bästa sätt för att minska utsläpp, hur man ska strö för att minska utsläpp och inte minst hur man ska bearbeta marken för att minimera utsläpp.
    Ersätter vi de 50% importerat kött vi idag konsumerar med svenskt kött så ger det långt större miljöeffekt än att vi minskar vårt köttintag. Och vi skulle få tillbaka våra öppna landskap och ge levnadsutrymme åt en mångfald av arter.
Sen sist men inte minst. Varför har man inte med miljöfrågor i en och samma strategi? Varför bara fokus på en sak i taget. Som ni ser ovan så hänger dessa saker samman väldigt mycket. Jag vill även ha med djuretik i sammanhanget. I ett hållbart samhälle mår såväl människor, växter och djur väl enligt mig.

Centerpartiet i Blekinge kommer att lämna in ett eget remissvar. Och det kommer inte att vara landsbygdsfientligt. Tvärtom. Vi ser möjligheterna!