Leta i den här bloggen

fredag 24 augusti 2012

M + S? har Moderaternas vindflöjel ställt sig mot V?

När jag läser protokollet från senaste Hälso- och sjukvårdsnämdsmötet så slås jag av att M gick emot samtliga våra förslag och det löd:

"Förslag till beslut
Per-Ola Mattsson (S) med instämmande av Anders Lund (M)"

I varenda yrkande löd det likadant! Men likväl kallar de sig oppositionsparti och innehar oppositionsrådsposten.

Moderaterna gick t.o.m. emot vårt, Fp, Kd och C, yrkande att man även ska redovisa de ökade intäkter, t ex återbetalande av AFA och andra intäkter som inte var kända när budget lades och att verksamhetsförändringar som lett till minskade kostnader så som t ex akuten i Karlshamn skulle redovisas till nämnden innan man fattar beslut om att ge Blekingesjukhuset lov att överskrida budget med 56 miljoner.
Vad har det tagit åt dem? Att S inte vill vifta med att det blev en besparing att man lade ner akuten kan jag förstå. S har en ful men i alla fall logisk baktanke där.

Det är dessutom mycket ohederligt av Moderaterna att lägga en budget där man föreslår ofantligt mycket mindre pengar till sjukhuset (men utan att tala om vad man ska dra ner på) och kort därpå ställa sig bakom majoritetens förslag om överskridande.

Den moderata vindflöjeln snurrar vidare..

Varför vill Fp och Mp köra svenskt lantbruk i botten?

Nu går debatten om att återinföra skatt på handelsgödsel en ny runda.
Folkpartister som inte brukar göra sig kända för att värna om miljön är plötsligt ivriga bejakare av att införa skatt på handelsgödsel. Orsak måtte vara endera helt enkelt öka skatteintäkterna eller så är det deras allmäna förakt mot svenskt lantbruk. De gillar inte de små högskolorna som ligger utspridda i landet, nära folk och de vill uppenbart inte heller ha mat som är producerad för nära heller.

Miljöpartisterna slåss för miljön i all välmening. Men deras idéer bidrar mest till att bita sig självt i svansen. Om vi hela tiden ska pressa det Svenska lantbruket så att svenska bönder ger upp och slutar att producera världens mest giftfria mat så får vi ju importera mat istället från länder där man INTE har närmelsevis så miljövänligt jordbruk som vi har i Sverige. Varför vill inte miljöpartiet stödja det svenska lantbruket så att det blir konkurrenskraftigt.

Av egen erfarenhet så vet jag ju att man som lantbrukare inte använder handelsgödsel om det inte är nödvändigt eftersom det är dyrt nog redan. Men det möjliggör fler vallskördar. Miljövinsten i det är ju att man inte behöver ha lika stor areal vall insådd. Man får ut mer av den man har.

Och vad gäller dieselskatt som också ständigt debatteras så är det min absoluta uppfattning att det inte är tillräckligt roligt att köra traktor för att man ska köra fler varv än absolut nödvändigt på en åker!
Idag har man multiredskap bak traktorn för att minska körningen. Dieseln är redan tillräckligt dyr för att man ska locka fram olika sätt att minska förbrukningen.

Greppa näringen och odling i balans är två exempel på hur man på frivillig väg jobbar för att minska miljöpåverkan av lantbruket i Sverige som har fallit mycket väl ut. Nu exporterar vi dessa idéer till länder kring Östersjön.

Det finns mycket att göra för att minska jordbrukets miljöpåverkan. Och mycket görs och viljan att göra mer finns redan. Så varför ge sig på det jordbruk i världen som kommit längst på rätt spår?
Varför vill man inte ta itu med saker som verkligen påverkar miljön negativt? Som t ex tvättmedlen som bidrar väldigt mycket till övergödningen. Och matsvinnet? 20 % av all mat som produceras kastas!
Men det är väl lättare att ge sig på en liten grupp lantbrukare än hela svenska folket. Det är ju lättare att rasera för bönderna och slå sig för bröstet så som självutnämnd "miljöhjälte".

Lästips: http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Sallsynt-med-antibiotika-i-svenska-livsmedel-fran-djur/