Leta i den här bloggen

måndag 20 januari 2014

Ja för friskolor och JA för långsiktigt ägande!

Friskolor måste drivas mer långsiktigt!Nu låter regeringen utreda möjligheten att införa kriterier för långsiktigt ägande i friskolor. Detta har jag efterlyst. Jag vill ha friskolor, de ger ett tillskott i skolutvecklingen avseende såväl pedagogiska men framförallt metodik. Om de gör vinst eller ej rör mig intet särskilt mycket. Det har liten betydelse i sammanhanget. För det som är viktigt i sammanhanget är ju kvalitén. OCH kontinuiteten så att eleverna kan känna sig trygga i sitt skolval. 
När John Baur gick i konkurs stod Karlshamns kommun med Svarte Petter i hand och skulle genast ordna fram utbildningsplatser på gymnasiet till ett stort antal elever. Det är ju inte så lätt. Lärare ska anställas med kort varsel. Lokaler hade man som väl var inte avyttrat så den biten löste sig. Men all turbulens som helt klart störde dessa elever i sin utbildning var ytterst olyckligt. Och alla som inte fick gå färdigt sin utbildning, eftersom det kommunala gymnasiet helt enkelt inte har t ex frisörprogram, kom i kläm.

Genom långsiktigt ägande kan kommunpolitikerna också få förutsättningar att bedriva sin verksamhet under justa konkurrensvillkor. Man kan avyttra lokaler och anpassa sin verksamhet efter det elevantal man har. Får man denna långsiktighet kan jag även se att kommuner och friskolor kan närma sig i goda samarbeten som ger win win.

Ur SvD 20/1-14 kan man läsa följande:

Friskolor måste drivas mer långsiktigt

Regeringen kommer i dag att ge i uppdrag att bedöma om det är rättsligt möjligt och lämpligt att införa kriterier för vad som ska betraktas som varaktigt ägande i friskolesektorn. Utredningen ska även bedöma om motsvarande kriterier ska gälla andra offentligt finansierade välfärdstjänster. Det skriver finansmarknadsminister Peter Norman.


Regeringen tillsatte 2012 en utredning som ska se över vilka möjliga krav, utöver de som redan ställs, som ska ställas på de som äger och driver bolag inom vården, skolan och omsorgen för att säkra god kvalitet. Målet är att skapa ett regelverk som främjar kunniga och engagerade ägare och chefer inom privata utförare av skola, vård och omsorg.
För att ytterligare utreda vilka krav som ska ställas på långsiktighet i verksamheten kommer regeringen i dag att ge utredningen i tilläggsuppdrag att bedöma om det är rättsligt möjligt och lämpligt att införa kriterier för vad som ska betraktas som varaktigt ägande i friskolesektorn. Det skulle exempelvis kunna framgå i bolagsordningen i affärsplanen, prospekt eller motsvarande dokument. Utredningen ska även bedöma om motsvarande kriterier ska gälla andra offentligt finansierade välfärdstjänster. Förslagen får inte utformas på sådant sätt att de skulle kunna utesluta vissa ägarformer.
Om utredningen finner att det är rättsligt möjligt och lämpligt att införa kriterierna om varaktigt ägande ska utredningen även ska lämna förslag på övergångsregler för befintlig verksamhet. En utgångspunkt för övergångsreglerna ska vara att de ska vara så lite ingripande för den pågående verksamheten som möjligt.
Detta handlar inte om att minska mångfalden och att begränsa etableringsfriheten. Att slå undan fötterna för den valfrihet och de aktörer som i dag finns inom skola, sjukvård och omsorg vore ett allvarligt hot mot kvaliteten och tillgängligheten i skolan, sjukvården och omsorgen, och ett dråpslag mot många människors sysselsättning. Utredningen ska därför inte begränsa möjligheten att bidra till välfärdens utveckling genom olika alternativ, däremot ska kravställandet på utförarna skärpas. Uppdraget i dess helhet ska redovisas senast den 1 november 2014."
Hela artikeln: http://mobil.svd.se/c.jsp;jsessionid=9B556DC46A623BA34A6313511BDA9485.aldo4?cid=25967591&rssId=25967481&item=http%3A%2F%2


söndag 19 januari 2014

Jaha. Björn Fries spelade dubbelspel.

Jag hedrade Björn Fries för att han valde de politiska frågorna han brann för framför sitt parti och bytte från S till V. Jag tyckte det var rätt och riktigt att göra allt för att få de mjuka frågorna högre upp på dagordningen. Jag delar de värderingarna om än inte hur detta ska genomföras.
När jag sen läste i tidningen att Björn Fries Nominerats till föga intressanta 6:e platsen på riksdagslistan i sitt parti (S) börjar man ju undra om det inte helt enkelt handlar om samma gamla vanliga  egoistiska karriärmöjligheter som tycks drabba de flesta i vårt samhälle och inom politiken i synnerhet. Som fick honom att kvickt växla över till (V). Sicket dubbelspel. Somliga håller alla dörrar öppna.
Varning för tvärdrag säger jag bara.
Jag undrar snart om inte jag hyser mest politiker förakt av alla. Vilket ju är en mycket märklig känsla då jag själv är politiker :/
Det är valår. ALLA pratar om "hur vinner vi flest röster?" istället för "vilken politik är viktig? Hur vill vi förändra VÅRT samhälle?" Det känns lika främmande för mig som när jag utifrån fotbollscirkusen ser hur folk fullständigt dyrkar "sitt lag". Är tävlingsinstinkten så djupt rotad?
Många funderingar så här en söndag. Så det ska bli skönt att koppla ifrån. Sitter på tåget och ser fram emot att se på Disney On Ice i Malmö idag. Kulturevenemang är helande för själen :)