Leta i den här bloggen

torsdag 1 mars 2012

Landsfullmäktige 27 mars 2012 mina reflektioner

Två intressanta frågor jag vill belysa lite extra på detta i övrig korta möte.

Under ärendet "justerade planeringsförutsättningar" framgick det att den intern räntan sänks kraftigt. (det är SKL som gör dessa beräkningar och det är de man ska följa)  Enligt tidigare rekomendation 4,2% till 2,9%. Detta ger verksamheterna lägre lokalkostnader än budgeterat för 2012.
Vidare framgår att arbetsgivaravgifterna som beräknas som en procentsats av lönesumman, sk. PO-pålägg höjs med 0,9%.
Dessa två ändringar föreslog majoriteten skulle ske utan vare sig tillskott eller avdrag i budget.
Det innebär lite grovt att de verksamheter som har mycket lokaler och lite personal får ett utökat budgetutrymme medan de med motsatt förhållande får det snålare.
Jag tänkte då, på min kammare, att psykiatrin som har relativt få lokaler och mycket personal jämfört med Blekingesjukhuset drabbas negativt. Psykiatrin har gjort sina besparingar med bravur. Och nu har de börjat skära väl hårt inom psykiatrin tycker jag. BLS har däremot inte minskat sina kostnader utan vi har långt dyrare somatisk vård i Blekinge än i övriga landsting. Den största besparing de lyckades med förra året var den jag var skapare av! Nämligen att se över fetma operationerna och istället erbjuda kvalificerad hjälp med att minska vikten på naturlig väg. Så jag tycker och yrkade på att psykiatrin skulle kompenseras för sina ökade personalkostnader och att pengarna skulle tas från BLS.
MEN DET BLEV AVSLAG!
Varför undrar jag då. Jag argumenterade för att det var viktigt att se till det pedagogiskt riktiga i mitt förslag nämligen att visa de verksamheter som spar att det inte ska behöva gå illa för dem om det blir ändrade förutsättningar likt dessa. Att de som blir ålagda att spara inte låter bli att göra det fullt ut för att de känner att de behöver ha en buffert.

En annan fråga som diskuterades ivrigt var Alexander Wendts interpellation där han frågar om man vill utreda frågan om att bygga ett nytt sjukhus. Under styrelsemötet var vi alla rörande överens om att vi skulle utreda vilket innehåll vårt sjukhus ska ha innan vi utreder lokalfrågan. Då undrar man hur det kommer sig att deras gruppledare har en helt avvikande åsikt mot gruppen. Jag hade en avvikande åsikt angående regionfrågan. Men som företrädare för gruppen så var det gruppens syn på saken jag framförde. Hur de arbetar inom moderaterna är för mig en gåta och jag tror de måste reda ut sammarbetet inom gruppen innan de kan söka framgång i sammarbete med andra partier.
Sen tycker jag det är så lågt att hellre vilja vara "först med en idé " än att delta seriöst i själva arbetet med sjukvården. Ibland måste man ägna sig mer åt att arbeta inåt och med saken än utåt för saken.

landstingsstyrelsen 13 februari 2012 mina reflektioner

Det blev en lång, öppen och mycket trevlig diskussion med många kloka inlägg krin frågan om Länssjukvårdsutredningen. Den som bl.a. berör frågan om det ska byggas nytt sjukhus. Kalle Sandström släppte på den strikta talarordningen och alla fick komma till tals med både flera och längre inlägg. En sådan här fråga måste tillåtas rejäla diskussioner.
Några kloka ord från Birgitta Ståhl: Vi måste se över bytänket. Hon syftar på de geografiska reviren och att risk finns att man ser till sin egen väljarkår och egenintresse istället för allmännyttan. Jag håller med henne till fullo. Nu krävs det extra ansvarsfulla politiker.
Vi var rörande överens om att vi först måste utreda vilken somatisk (sjukhus) vård vi ska ha i Blekinge. Jag fick igenom mitt yrkande att vi måste utreda detta i samtal och samförstånd med våra grannlandsting. Vi måste fördela vården på bästa sätt i den blivande regionen så att vi kan få så mycket och bra vård som det bara är möjligt för våra invånare.
Som jag ser det så är detta mycket komplext.
Hemsjukvården - vad ska den innefatta? Hur avancerad är den i framtiden? Idag kan man göra dialys i hemmet! I framtiden kanske läkaren kan komma ut och röntga med mobil enhet hos en äldre? Hur som så är så är det så att ju fler och mer vi kan vårda i hemmet desto bättre!
Primärvården - hur mycket av vården ska göras av primärvården. förr opererade man magsår. Idag får patienten en tablett! I Halland har man flyttat ut mycket av sjukhusvården till primärvården. Bl.a. ortopedi!
Vården över gränserna - snart finns inte gränserna. Vem ska göra vad? Naturligtvis har vi mycket att vinna på att vi delar upp vården. Alla kan inte göra allt. Läkare som operarar en viss åkomma måste ha ett visst antal knivtimmar för att upprätthålla kvalitén. Blekinges patientunderlag är för litet. Tillsammans kan vi utveckla vården. Idag sker viss samverkan. I framtiden blir den ännu mer naturlig. Det blir ett lyft!
Men alla dessa pusselbitar hänger samman och ger samma bild - bästa vården för våra invånare är bilden jag ser framför mig. Vi kan inte lägga detta pusslet om vi bygger ett nytt sjukhus först. Vi vet ju inte hur stort pusslet blir. Att rama in det skulle leda till luckor i vissa ändar och att vi fick kapa i andra, bildligt talat.

Några av argumenten i utredningen och mina tankar om dem:

Vi måste ha fler enpatientrum - sant, går det att bygga om de lokaler vi har? Kostnad? Mer hemsjukvård minskar risken. Det finns mycket att göra på hygiensidan. Inte får en anställd inom privata sektorns laboratorier sitta i en matsal med allmänhet och äta i sina personalkläder! I Kristianstad lägger man in patienter som vistats utomlands i ett rum för sig bredvid akutintaget.

Vi har dåliga lokaler ur miljösynpunkt - sant det också. Men kanske det är billigare att sätta upp solceller? För det är på sommaren vi har mest energiåtgång. Är ett nybygge bättre då?

Vi skickade patienter för operation i hybridsal för 6,5 miljoner under jan-sept 2011 - sant. Men hur mycket kostar det att bygga nytt och vad skulle de hybridsalarna kosta? Kanske det är så att det är nödvändigt med Blekinges patienter för att det ska bli ekonomi att ha dessa salar i Kronoberg. Vi måste tänka över gränserna. För de gränserna finns snart inte längre. Då blir vi samma skatteupptagningsområde och då kan det vi gör här drabba Kronoberg och med det oss själva.
Och i och med att man har minskat antal operationer för fetma så har dessa utomlänsoperationer minskat. Det går att bota utan att ta till kniven och med säkrare och bättre resultat. Den största besparingen man gjort på BLS förra året. Och det var Centerns idé!!

Ja det finns mycket att säga om detta och därför ser jag fram emot fortsatta diskussioner på de seminarier vi beslutade att ha under våren. Alla var eniga om detta förfarande. Men Alexander Wendt var inte med på mötet.

grova förtal

Om detta skulle jag kunna skriva mycket. Med anledning av en insändare där jag dras i smutsen å det grövsta i tidningen Sydöstran av en tidigare elev så skriver jag några rader om det.
Jag kan inte fullt ut bemöta insändaren. Min tystnadsplikt hindrar mig eftersom eleven skrev under med sitt namn, Filip Westerlund. Han finns på facebook under namnet Philos Östergrund och läser man insändaren som är så fylld av hat och speglar en väldigt förvirrad ung man, min tolkning av insändaren, som är aktiv inom ung vänster och studerar foton där han bl.a. hänger i en lyktstolpe så kan ju var och en dra sina egna slutsatser. Men jag ska inte lägga mer energi åt detta nu. Jag gläds istället för alla de mail, kort, sms och en och annan kram in real jag fått från tidigare elever som reagerat starkt på insändaren och som uppskattat mycket att få haft mig som lärare. Många minnen har väckts till liv och jag ler när jag tänker på dem. Och jag gläds åt alla fina människor jag fått följa under en viktig del av deras liv och som jag gläds åt att nu fått höra av dem och fått veta vad de gör och att det har gått så bra för dem.

En annan sida på den här historien är hur tidningen Sydöstran agerat. Tänk att de har så dåliga rutiner och låg moral att de låter en insändare gå i tryck där mitt namn, arbetsplats och partitillhörighet framgår och där jag blir grovt förtalad. Och ännu mer olyckligt eftersom jag inte kan bemöta lögnerna eller berätta min syn på saken i och med tystnadsplikten. De har bett om ursäkt och lovat ändrade rutiner. Något gott ur detta då hoppas jag. BLT som också fått insändaren till sig tog inte in den. Där fungerar rutinerna bättre kan man konstatera. Så en eloge för dem.

Och nu full fokus på politiken. Där finns som vanligt mycket att hålla koll på.