Leta i den här bloggen

torsdag 12 september 2013

Läkemedel till hemligt pris för våra skattepengar? - Nej tack!

Igår ringde försäljningschefen för Zytiga från läkemedelsbolaget Janssen mig.
Zytiga är det cancer läkemedel som inte botar men kan förlänga livet för den som är döende i upp emot 6 månader.
Han hade läst i tidningen att jag var upprörd över hur upphandlingen av läkemedlet Zytiga går till.
Till skillnad från sossarna så förstod han att jag absolut inte var emot läkemedlet utan just att upphandlingen inte sker i offentlighetens ljus. Vi hade ett bra samtal och jag fick föra fram min syn på det hela som är bl.a.:

·        Köper vi läkemedel med hemlig rabatt så leder det i det långa loppet till att vi landstingspolitiker undergräver konkurrensen mellan läkemedelsbolagen. Då kommer vi att få betala överpris vilket i sin tur leder till att vi måste dra ner på vad vård vi kan erbjuda. Detta förstod han.
Redan idag sker hårda prioriteringar. Vi skulle kunna göra mer än vad vi gör.
Jag stred i flera år för att vi skulle införa mammografi från 40 års ålder.
Jag yrkade att vi skulle screena alla över 65 år inom en tre årsperiod för bukaortabrock.
Vissa landsting har tjocktarmsscreening. Ja listan kan göras lång över vad som kan göras och vad som inte görs.

·        Eftersom rabatten är hemlig ställer jag mig frågan. Får vi 2% rabatt och Stockholm 12%? Ingen vet idag.
Inte ens ordförande och oppositionsrådet får veta rabatten utan det är endast enstaka tjänstemän som vet priset. Hemlig rabatt = hemligt pris.
Han lovade att rabatten var densamma i hela landet. Jo, men visa det då sa jag och låt bli att lägga sekretess på rabatten nu när ni sluter avtalet med Landstinget Blekinge.

Jag gav honom ett medskick till sitt Amerikanska huvudkontor. Som är det som krånglar och vägrar gå med på öppet pris.
- Det är skillnad på USA och Sverige. Här är offentlighetsprincipen helig. Det är grundbulten i en demokrati. I USA har man ett lobbingsystem som får en annan att häpna.
De tar en risk att någon, kanske jag, kräver att få ut informationen. Då hamnar ni i en rättstvist. Kan rent av leda till att de blir stoppade att sälja sitt läkemedel. Och till skillnad mot för några månader sedan så släpper ett annat bolag ett likvärdigt läkemedel så det är inte läge att vara för kaxig.
Det fungerar också så att om vi politiker i framtiden har två likvärdiga preparat att välja mellan så väljer nog en och annan bort det som kommer från Janssen. För sådana här affärsmetoder ogillas och ger dem bara bad will.

Samtalet som var konstruktivt och under mkt. trevlig ton, avslutades med att han lovade att framföra mina synpunkter. Som jag dessutom uppfattade som att han både förstod och delade.


onsdag 11 september 2013

S, V och MP säkrar sina röster i lasarettsfrågan. Notan som kan bli hög går till Blekingeborna

Framtidens sjukvård lyftes upp på LS

Jag är mycket kritisk till att man i rapporten kring framtidens sjukvård i Blekinge inte redovisar hur mycket en renovering av de två lasaretten kommer att kosta.
Jag frågade också om det kommer att finnas någon ekonomi i att bedriva operationsverksamhet i Karlshamn om man ska satsa 3 miljarder! på nytt operationsblock i Karlskrona.
Jag frågade också hur mycket mer ytor det kräver att gå från 4 bädds-salar till enpatientrum. Men fick inte svar på mina frågor. Vad gäller ytorna så spår man att det kommer att gå åt mindre ytor i och med att man kommer utföra mer behandling i hemmet. I så fall går det ju åt mindre ytor vid ett nybygge också.

Det var även mycket i rapporten som var glädjande. Där hörsammas just det vi drivit länge: mobil doktor. Även satsning på den viktiga primärvården. 
Men lasarettsfrågan duckar man i. Har vi råd att låta bli att bygga nytt? Har vi råd att ha verksamhet på två ställen? Finns det personal nog att ha verksamhet på två orter?
Lägger vi för mycket pengar på fasta kostnader så som byggnader så blir det mindre pengar över till vården!

Det argument som höjdes till skyarna för två lasarett var att då
kan fler cykla till arbetet och att detta skulle vara något som är bra ur rekryteringssynpunkt!
Min syn på det är följande:
Om man utbildar sig minst tre år på Högskola (ganska tuffa studier) så är nog det viktigaste
att man får jobba på en arbetsplats som känns utvecklande.
Sen vad gäller miljön. Det är få som cyklar idag. Vi kan på olika sätt främja cyklandet och få fler att cykla men det blir marginellt fler. Om vi förlägger lasarettet endera i Karlshamn eller Ronneby/Bräkne-Hoby så blir det genast mer lockande att lämna bilen och ta tåget. Det finns liksom ett break even point i resandet som gör att man tar tåget istället för bilen om det blir
ett visst avstånd. Viktigt är då att vi satsar på halvtimmestrafik med Pågatågen!

Det är naturligtvis lättast politiskt sett att säga att vi kör vidare i våra gamla spår. Då riskerar ingen sosse att få ilskna Karlskrona bor emot sig. Bypolitik när den är som värst!! Jag hoppas snarast på en ändring så att hela Blekinge blir ett valdistrikt. För vi ska ju jobba för hela länets väl.

Vi har tillsammans med moderaterna lämnat in en begäran om Hearing där politik och personal ges möjlighet att ställa frågor till Landstingsdirektör Peter Lilja.