Leta i den här bloggen

måndag 24 februari 2014

Jag är skeptisk till folkomröstning

Idag fick jag veta att Moderaterna kommer att begära en folkomröstning i sjukhusfrågan.
Alla partier är splittrade i frågan. Och annat är inte att förvänta när kommunpolitiker på hög nivå från alla partier går ut och ställer sig på lokalpatrotrikernas barriärer. Ett beteende som man till viss del kan förstå om än tycka är oansvarigt. Man har drivit frågan att handla om geografi och inte det viktigaste: innehåll, ekonomi och framtida hot och möjligheter. Där jag ser personalförsörjningsfrågan och multiresistenta bakterier som reella hot.
Kommunpolitikerna behöver inte ta ansvar för vården sen när det bär åt skogen och vi sannolikt blir av med all akutsjukvård i länet om man driver igenom att vi ska ha kvar två lasarett i länet.
Därför är det inte rätt att tunga kommunpolitiker ska klampa runt i denna delikata fråga.
Så min grundläggande inställning är att de som ska ta ansvar för det beslut som fattas också är de som tar beslutet. Således landstingspolitikerna. Det är enbart vi som haft möjlighet att följa Ronny Petterssons utredning och ett stort antal kunskapsbringande seminarier som besitter tillräckliga kunskaper för att fatta beslutet. Det är därför ytterst odemokratiskt och olyckligt att inte hela fullmäktige varit inbjudna att delta.
Att som Moderaterna nu gör att lägga över ansvaret för en så oerhört komplex fråga till medborgarna tycker jag är att abdikera sitt ansvar. Det är ju fullständigt ologiskt också eftersom Moderaterna krävt återremiss för att man anser sig ha för lite kunskap i frågan för att kunna gå till beslut. Hur ska då medborgarna mitt i en intensiv valrörelse i ett brus av frågor, skatter, jobb, skola, miljö etc etc kunna sätta sig in i frågan?

Folkomröstningar har en del fördelar. Men när det är en fråga som kräver mycket kunskap och dessutom i ett supervalår med EU val och alla andra val medborgarna ska sätta sig in i så är det absolut en dålig ide.
Det är oerhört svårt att ställa frågorna på ett bra sätt. Som man frågar får man svar.
Sen vill jag påminna om en folkomröstning vars resultat är ganska intressant och det var den om huruvida man skulle införa högertrafik eller ej. Nej sidan vann med överväldigande 83%!
Vill vi ha vänstertrafik? Nä. Vem tusan skulle säga att man vill ha vänstertrafik idag?
Det finns nog en tendens att folk som inte är tillräckligt insatta i en fråga endera låter bli att rösta eller röstar på det vi har idag för det känns ju tryggt.

Varför gör Moderaterna såhär kan man fråga sig. Min teori är att de har målat in sig i ett hörn.
De har hävdat att de saknar tillräckligt underlag för att gå till beslut. De blir vägrade fler utredningar och frågan kommer att komma upp till beslut. Hur ska de då med hedern i behåll kunna rösta för vare sig det ena eller andra förslaget? Genom en folkomröstning slipper de ur denna situation och man slipper uppslitande beslut inom partiet.

Politik är för mycket krumbuktande för mitt tycke!