Leta i den här bloggen

tisdag 20 mars 2012

Vi fick igenom våra krav ang. stängningen av akuten!

Vid hälso- och sjukvårdsberedningen den 15 mars 2012 behandlades ärendet om nattstängning av Karlshamns akutmottagning. Jag kom till mötet med 3 krav från Centern:
En till ambulans i västra Blekinge på natten, att ambulansen kan få hjälp från den personal som tjänstgör på lasarettet i Karlshamn på natten så som medicinläkare, narkossköterska och narkosläkare i bakjour om så behövs och att äldre som inte har livshotande tillstånd ska kunna direktinläggas i Karlshamn.

Det blev ett gott sammarbete med Kd och Fp och vi fick tillsammans igenom enligt nedan röstförklaring:

Röstförklaring angående ärendet förändring av akutmottagningen i Karlshamn:

Denna utredning är gjord av våra egna anställda för att tillgodose Socialstyrelsens krav på förbättringar av det akuta omhändertagandet och patientsäkerheten!

Vi bejakar den oro man känner som boende i västra Blekinge i och med de förändringar som nu sker av akuten i Karlshamn.
Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna ställde sig idag bakom utredningsförslaget om förändring av akutmottagningens verksamhet i Karlshamn med följande tilläggsförslag:
Att dagambulansen, den sk. ”4:e ambulansen” i västra länet blir dygnet runt ambulans från det att förslaget verkställs om så behövs.
Att man snarast ska utreda frågan om möjlighet till direktinläggning av äldre medicinska patienter.
Att man ska utreda eventuellt utökade öppettider för jourcentralen.
Att ambulanspersonalen vid behov skall ha möjlighet att ta kontakt med Karlshamns lasarett för ev. hjälp med kritiska patienter.
Komplett utvärdering skall ske till ske till Landstingsstyrelsen efter 1 år och dessförinnan skall en avstämning ske efter 6 månader till Hälso- och sjukvårdsnämnden.
Med dessa tilläggsförslag har vi försökt att ytterligare tillgodose de mest utsatta patientgrupperna.

Vi upplever att vi nu haft en verkligt god dialog mellan politik och verksamhet. Vilket nu har lett fram till bästa möjliga akuta omhändertagandet utifrån de förutsättningar som finns.

Centerpartiet                       Folkpartiet                          Kristdemokraterna
Petronella Petersson           Ros-Marie Strömblad          Klavs Wix Nielsen

Bygg inte nytt bildningscentra i Asarum!

Vi kan inte ha 4 st högstadieskolor i en komun i Karlshamns storlek.
Jag har många argument emot bygget av ett bildningscentra i Asarum
Dels rent ekonomiskt - nära 200 mkr (ofta blir det dyrare än kalkylerat) kommer innebära att avsevärd del av BUS nämndens budget kommer att gå till byggnader istället för personal och annat studiefrämjande så som, mer hjälp åt svaga elever och mer stöd åt starka elever, studieresor, bra undervisningsmaterial, smartboards, datorsalar etc. sånt som står och har stått högt upp på önskelistan länge men det har inte funnits pengar..

Dels pedagogiskt - man har från i år en ny läroplan, ny kursplan och nya betygskriterier som tydligt avgränsar högstadiet från mellanstadiet. Det är indelat i 7-9, 4-6 var för sig. Få lärare har behörighet att sätta betyg på såväl mellanstadie elever som högstadieelever. Nytt är ju det här med lärarlegitimation och att det kommer att bli mycket mer strikt vem som får sätta vilka betyg (vilket är mkt. bra anser jag). Det är väldigt mycket man ska hålla koll på vad gäller kursplanen, man ska göra pedagogiska planeringar utifrån den. Att begära att en lärare ska kunna undervisa både så 6 och 7-9 är fullständigt orimligt. En vän till mig som arbetar i Kristianstad går på knäna nu för hon har nationella prov i både så 6 och 9 just nu. Kristianstad går över till de "gamla vanliga" stadierna från nästa år. De har funnit att det inte var bra att ha 6-9 skolor och nu i och med den nya kursplanen så anser man att det inte är förenligt med den! Att läraren som undervisar i 4-6 ska följa med eleverna upp när de börjar 6:an är också en befängd idé. Det behöver jag väl inte ens förklara.
Ska kommunen ha lite för lite elever på 3 skolor (den nya friskolan lär ta en hel del elever. Det har de gjort i Ronneby) så får man två alternativ. (låt säga att det går 10 elever för lite på varje skola för att göra det enkelt och det ska gå 20 i varje klass för att de ska vara fulla). Antingen pyttsar man in 1-2 elever för mycket i redan fulla klasser. Alla elever har då inte sittplats i NO salarna och händer en olycka och en stol står ivägen för att komma till nödduschen... ja det går bara inte) Det andra alternativet är då att ha ytterligare en klass. Och det kostar en hel del lärare!! Det drar upp kostnaderna rejält.

Idag har vi inte så många elever som vill läsa franska. Men på Österslätt har man ialla fall lyckats ordna ihop grupper för vi har ju stora barnkullar just nu. Men från nästa år dyker det. Ska vi ha tre (4 högstadier) blir det inte så lätt att ordna språkgrupper i alla språk!
Sen har vi den lite mjuka frågan men som kan bli hård! - att blanda mellanstadieelever med högstadie elever är olyckligt. Rökning, snus och annat strul kommer gå ner i åldrarna. Jag besökte min sons skola förra veckan. På rasten var det två saker som fick mig att tänka på det tragiska i detta beslut: Dels var det en flicka som frågade fröken om hon fick springa hem och hämta en sak. Nej, sa fröken. Ni får inte lämna skolgården, det är en regel och det vet ni. Ok, sa flickan så var det inte mer med det. Hur ska en rastvakt kunna hålla reda på vilka som får gå ifrån skolgården och vilka som inte får?
Sen var det så att killarna i min sons klass, han går i 3:an, gick bort till fotbollsplanen och ville spela fotboll. Där var redan ett gäng killar från så 6. Killarna i 3:an frågade några gånger om de också fick spela. Ingen svarade. Det var allmänt otrevligt och grabbarna i 3:an fick så vackert dra sig därifrån.
Nu skulle jag vilja höra argumenten för byggandet!

söndag 18 mars 2012

Akuten i Karlshamn svar på 3 frågor

Jag fick tre frågor att svara på från tidningen Blekingeposten.
Här är mina svar:

Hur är läget när det gäller akutmottagningen i Karlshamn?
S förde sina väljare bakom ljuset då de lovade akutläkare på akuten i Karlshamn i valrörelsen.
Dels finns de inte att uppbringa och dels måste de arbeta i en stad som är minst så stor som Köpenhamn för att upprätthålla sin kompetens. Detta visste S.
De styrande politikerna blev kallade till Socialstyrelsen och man hotade med att stänga akuten i Karlshamn om man inte kan säkra rätt kompetens på läkarna. Detta är ytterst ovanligt! Medicinläkare och kirurgläkare är ett minimum att bemanna med och dessutom krävs en intensivvårdsavdelning. Centern stred för att bevara IVA men utan gehör.
Man kan köpa in rätt kompetens enligt sann Moderat anda. Men det har sina risker det har vi fått erfara. Staffettläkare må ha rätt kompetens men informationskedjan kan många gånger brista vilket innebär en stor risk. Och ofta är det utbildningsläkare som arbetar som stafettläkare.
Anledningen till att socialstyrelsen riktar kritiken är det värsta. Inte att de riktar den. Akuten i Karlshamn har inte alltid varit patientsäker. Och mindre än alltid är inte acceptabelt. Folk har tagit sig in på egen hand och om läget har förändrats till kritiskt har värdefull tid gått till spillo eller har man i värsta fall blivit hemskickad med fel diagnos och utan rätt behandling.
Traumalarm, de som ringt 112, får samma vård som tidigare. Dvs. i Karlskrona eller i Kristianstad. Så har det varit i närmare 15 år nu. Även strokevården i Karlshamn förblir helt oförändrad.
Vi hade en prisad intensivvårdsavdelning. Vi hade tillräckligt med kirurger i Blekinge. Vi hade. Men den turbulens som S, V och Mp skapat har både skrämt iväg läkare och gjort det svårt att rekrytera nya.

Blir det någon förändring av ambulansverksamheten?
Ja. Och denna förändring av det akuta omhändertagandet blir en stor förbättring mot tidigare. Vad har vi för glädje av att ha nära till vården om vi inte kan ta oss dit? Och vi har inga ambulansförare i Blekinge.  Vi har ambulanssjuksköterskor som kan uträtta mycket och göra avgörande skillnad i inledningen av det akuta omhändertagandet. Om man ser akutvården som en kedja så har vi nu säkrat första länken. Vårt vallöfte var en tillgänglig ambulanssjukvård och det kravet fick vi äntligen igenom. Centern levererar! Detta kommer att rädda liv.
Hur kommer det att gå för särskilt utsatta grupper?
Centerpartiet har alltid värnat om just särskilt utsatta grupper. Vi hade kravet att äldre ska få direktinläggas på Karlshamns lasarett. Ofta handlar detta om medicinpatienter och det finns alltid en medicinläkare på huset. De får kortare resor men framförallt en obruten vårdkedja. Palliativa patienter fanns redan med i förslaget samt vissa dialyspatienter. Så vi vässade helt enkelt förslaget. Jag tycker vi kom väl förberedda till beredningen och det ledde till för oss fruktbara förhandlingar.