Leta i den här bloggen

onsdag 18 april 2012

Det sprudlar av idéer inom Centerpartiet. Och vi har nära mellan våra distrikt och partiets riksdagsgrupp.

Dessa motioner från stämman den 14 april, i korthet, ska vi skicka till vår riksdagsgrupp:
Vårdnadsöverflyttning för barn placerade i familjehemSyftet med motionen är att stärka familjehemsbarnen skydd och ge dessa kontinuitet och trygghet. Ingrid Hermansson som skrivit motionen pekar på att syftet med lagen (som kom -83)att kunna flytta över vårdnaden till familjehemsföräldrarna var att det ibland kan vara till barnets bästa men att det sällan görs. Tydliga allmäna råd till kommunerna behöver tas fram skriver hon bl.a.

Vindkraft kontra försvar
Denna motion kommer från Olofströms kretsårsmöte. Kontentan är att man anser att försvarets vetorätt ska begränsas vid tillståndsskrivning till ny vindkraft.

Jag var ju på ett möte som företagarnas riksorganisation ordnade förra veckan. Det var några äldre herrar och damer på mötet och de berättade hur försvaret har hämmat turistnäringen i Blekinge eftersom man tills inte för så många år sedan hade stora begränsningar av rörligheten i vår skärgård!

Rolf Jönsson höjer rösten för att förtroendet för rättsväsendet upprätthålls.Han tar bl.a. upp Rydaholmsfallet där ett 2 årigt barn kördes ihjäl av en rattfyllerist och detta gav endast 2,5 års fängelse. Det finns en tendens att våld mot barn ger lägre straff än mot vuxna. Likaså ses alkohol och droger som förmildrande omständighet vid brott.
Rolf menar att åtalsunderlåtelse överanvänds och missbrukas. Detta tog man upp på programmet uppdrag granskning.
Han föreslår att man tar ett omtag i frågan om åtalsunderlåtelse och att man inför minimistraff för varje brott.


Det ska framgå på förpackningen om bedövning vid slakt inte har använts!
Jag blev mycket upprörd när jag såg TV inslaget där kor slaktades utan bedövning genom att man knipsade av hals och huvud i en jättestor "sax". Veterinären vittnade om att djuret levde en stund efter att huvudet avskilts från kroppen. JAG MÅR ILLA! när jag får vetskap om sånt här.
Riktigt bra motion av Rolf Jönsson!

Ang. marknadsföring genom telefonförsäljningBirger Svensson har tagit upp detta angelägna område. Vem är inte trött på alla dessa telefonförsäljare. Och man bär alltid på en liten oro att man ska bli lurad. Vilket man kan bli!
Företag är särskilt utsatta då de inte kan spärra dessa samtal och de har inte samma ångerrätt.
Idag är bandinspelningen juridiskt bindande och den kan  man ju manipulera så därför föreslår Birger att man ser över lagstiftningen vid marknadsföring genom telefonförsäljning och att bandinspelning vid telefonförsäljning inte är juridiskt bindande.
En fnäpp på näsan åt alla oseriösa telefonförsäljare med andra ord. Bra!


Själv sitter jag och filar på en motion där jag vill att Länsstyrelsen så som tillståndsgivande myndighet sätts under tidspress. Idag kan ett företag få vänta välidigt länge på miljötillstånd. Det kan kosta företaget stora pengar och våra företag i Sverige är inte lika intressanta att investera i för utländska investerare. Det ska inte behöva ta mer än 3 månader för ett företag att få tillstånd/avslag. Och tar det längre tid tycker jag det kan vara intressant att utreda möjligheten att myndigheten blir ersättningsskyldig.
Viking Timber stod med klar anläggning för eldningsbricketter men fick vänta i 6 månader (under högkonjuktur) med att få tillstånd. Företaget gick i konkurs och man anger detta som en starkt bidragande orsak!

Tragedin i Norge - ett hot mot demokratin

Vad beträffar galningen i Norge (tänker inte nämna hans namn för han förtjänar minsta ihågkommande som möjligt) så såg jag en intervju av en av de överlevande. Han hade varit på socialdemokraternas ungdomsläger 4 gånger och 3 av dem hade han mkt fina minnen ifrån så han avsåg inte att sluta åka till utöya. Starkt och det enda rätta tycker jag. Såna som "den där" ska inte få förstöra demokratin.