Leta i den här bloggen

torsdag 20 september 2012

Bildning kan ske på så många sätt!

Just yrkeshögskolorna och lärlingsplatserna ligger mig litet extra varmt om hjärtat.
Även om jag själv trivs bra i den traditionella ganska teoretiska skolan, så anser jag att ALLA yrken kan läras genom att man går lärling. Därför glädjer det mig oerhört att Centern fått igenom kravet att man permanentar lärlingsutbildningarna och dubblar arbetsgivar ersättningen.
Och yrkeshögskolorna satsade man på jättemycket när vi var i lågkonjukturens värsta fas. Helt rätt. Och det visade sig ge så goda resultat att man nu hörsammat Centerns krav på att fortsätta satsa på detta. 9 000 nya platser runt om i landet.
Förr var det i princip bara möjligt att byta till ett hantverksyrke om man var arbetslös och fick utb. genom arb. förmedl. Jag har en nära vän och släkting som bytte från hemtjänst till att bli svetsare och nu plåtslagare. Alla måste kunna utbilda sig på ett eller annat vis efter den personens förmåga och alla måste kunna få göra detta genom hela livet. På såvis får vi en flexiblare arbetsmarknad och man avdramatiserar gymnasievalet litet också.
Så det är så gott att Centern gått ut från budgetförhandlingarna med mer pengar till Folkhögskolor, Lärlingsplatser och yrkesvux. :) :) Detta kommer många att få glädje av. Detta kommer att göra skillnad i människors liv.