Leta i den här bloggen

måndag 2 april 2012

Landstingsstyrelsen april 2012 akuten och årsbokslutet

Mötet dominerades av två tunga frågor idag.
Dels det ekonomiska resultatet för 2011. Jag har synpunkter på hur man redovisar kostnadsökningen. Den fagra siffran 0,39% kan ju få vilken landstingspolitiker som helst att applodera. OM MAN INTE KÄNNER BAKGRUNDEN! procentsats är en sak och dess innebörd en helt annan. Den beror ju helt på vad man räknar på. 2% på 100 = 2 eller 1% på 200=2... Jag har sagt det förut och sa det igen. Man måste se det på flera års sikt bakåt och man bör även presentera det i siffror och ta hänsyn till utgångsläget.

Jag fick med mig Fp och Kd på en protokollsanteckning där vi pekade på att det positiva resultatet berodde på flera engångsföreteelser; Fastighetsförsäljningar, återföring av avsatta medel för "Se möjligheterna 2011", och tidigare avsatta medel för omstrukturering. Detta är ett observandum och vi måste jobba vidare med att få ner våra höga kostnader i Blekinge. Samma sak får inte kosta mer hos oss.

Den andra stora frågan för dagen var akuten i Karlshamn.
Alla partier utom M och Sd ställde sig bakom det förslag verksamheten tagit fram. Sd har inte hunnit ha gruppmöte... och M som mailade ut tre att satser ändrade sig när bland annat jag påpekade för dem att jag kunde yrka bifall till dem eftersom de sa precis samma som det liggande förslaget. De återkom efter lunchen med ett nytt förslag. Denna gång med två yrkanden. Som var motsägelsefulla!!

Så här såg deras första tre yrkanden ut:

Att                 Landstinget Blekinge skall säkerställa en trygg och patientsäker akutverksamhet för hela dygnet i Karlshamn samt

Att                 åtgärda de kompetensbrister avseende jourläkare med ansvar för patienter inom kirurgiska specialiteter i Karlshamn

Att                 övriga åtgärdspunkter i riskanalysen bifalles enligt beredningens förslag

Vartenda ett kunde jag utan problem yrka bifall till. Detsamma sa Kalle Sandström (S). Oj oj oj måtte Wendt ha tänkt. Vi måste ju skilja ut oss och visa folk att vi har ett eget förslag. Full fart ner till kammaren och hämta..

Sen efter lunch kom dessa två att satser:

Att Landstinget Blekinge skall säkerställa en trygg och patientsäker närakutverksamhet för hela dygnet vid Blekingesjukhuset i Karlshamn samt

Att åtgärda de kompetensbrister avseende jourläkare med ansvar för patienter inom kirurgiska specialiteter nattetid vid Blekingesjukhuset i Karlshamn

I ena att-satsen vill man ha en närakut. Jag pressade Wendt på vad han menar med en närakut och han medgav att det var en jourcentral med distriktsläkare. Och sen i andra att-satsen pratar de om att ha kirurgspecialiteter. Motsägelsefullt. Och värst av allt är att de fullständigt ignorerar den kritik socialstyrelsen riktat mot att man lagt ner intensivvårdsplatserna.

Jag är fortfarande sur för att man lade ner IVAplatserna i Karlshamn. Mest besviken är jag på Moderaterna för de var med på att lägga ner dessa platser. S har i alla fall nu medgett att det var fel att lägga ner dem. Det är INTE roligt att säga "Vad var det jag sa" men det är just vad jag säger!!
M var med och bidrog till att utarma akuten i Karlshamn och nu vill de låta väljarna tro att de har förslag som skulle kunna ge oss en akutmottagning dygnet runt!

Vill man att politiker föraktet ska gro ska man jaga röster med lögner, tomma löften och ändra åsikt allt efter vart vindarna blåser. Det måtte bli snurrigt när man är en vindflöjel..

S och M lovade mest i valet och de vann flest röster. Valfläsket börjar lukta skämt nu.