Leta i den här bloggen

fredag 7 oktober 2011

samverkan kommun och landsting

Att man har ett bra sammarbete mellan kommunerna och landstinget är A och O!

Men hur ska man få till ett bra sammarbete om man inte har det på politisk nivå inom respektive parti?
Den frågan ställde vi oss i Centerpartiet och Sven-Olof Petersson ledamot i fullmäktige från Karlskrona, kläckte idén att vi skulle inrätta en samverkansgrupp. Och den har varit en succé.

Jag som gruppledare för landstinget har uppdraget att vara sammankallande och vi kallar samman så snart det kommer upp frågor till beslut som berör båda huvudmännen.

T.ex. när det skulle tas beslut om hemsjukvården så var Centerpartiet det enda partiet som var emot kommunaliseringen av densamma. Vi var dessutom helt eniga över hela länet. Vi blötte och stötte denna fråga avigt och rätt vid ett flertal träffar. Vi hade representanter med mångårig erfarenhet från kommunens sida och vi hörde oss för med landstingspersonal som arbetade inom distriktssköterskevården. Vi fick rätt i våra farhågor att det skulle bli mindre tid till patienterna och mer i bilarna, att det skulle bli dyrare och att det skulle bli högre tröskel för att få vården.

Fler partier borde ta efter! Jag minns en händelse från min första mandatperiod i fullmäktige. Det handlade om de sk. utbildningskuberna som man hade på Karlshamns lasarett. Hela kommunfullmäktige engagerade sig i frågan och var helt eniga om att dessa skulle bevaras. Man skrev brev från kommunfullmäktige till Landstingsstyrelsen. På landstingsfullmäktige blev det votering. Samtliga Socialdemokratiska ledamöter röstade för en nedläggning! Snacka om vattentäta skott!

Ska vi få en fungerande samhällsservice med medborgarperspektivet framför allt annat måste alla arbeta i samma riktning. Och det kommer inte av sig självt utan varje parti måste arbeta med sin organisation och ha detta mål framför näsan hela tiden.

Efter bearbetning av delårsrapporten och revisionens yttrande till den följande yrkanden från Centern

Yrkanden till landstingsstyrelsen den 7 oktober 2011 från Centerpartiet.
Med anledning av delårsbokslutet.

1. Med anledning av delårsbokslutet gjordes bedömning av revisionen och de kritiserade bland annat att ”Flera av verksamhetsmålen kommer att mätas först i årsbokslutet och i några fall saknas uppgifter för att kunna mäta måluppfyllelse”. Flertalet av de mål landstingsfullmäktige har fastställt har endast till viss del och i vissa fall till liten del uppnåtts. Vissa mål har inte ens påbörjats. Med tanke på att vi har så lite tid av året kvar är det inte troligt att dessa mål kommer att förbättras nämnvärt. Detta finner Centerpartiet otillfredsställande och detta måste vi komma till rätta med. Inte minst för att förbättra möjligheterna att nå målen kommande år så måste Landstinget Blekinge förändra/förbättra uppföljningsrutinerna. Vi måste ha tätare kontrollstationer. Att vi följer upp de mål som inte direkt berör ekonomin är minst lika viktigt.

Centerpartiet yrkar därför:
Att samtliga mål som fastställs också har preciserat när i tiden och hur de ska följas upp av landstingsstyrelsen.



Nedan går vi igenom vart och ett av målen och till dem ett yrkande i syfte att följa upp delårsbokslutet.




2. Målet ”Andelen av befolkningen som sin självupplevda hälsa som bra eller mycket bra ska 2014 vara på lägst samma nivå som rikets medelvärde”. Har man ännu inte mätt. Centerpartiet anser att det är orimligt att avvakta till 2014 med att utvärdera målet. Det blir då ett konstaterande och når vi inte målet så är det vid det laget för sent att agera för att göra så. Centerpartiet yrkar därför:

att målet ” Andelen av befolkningen som sin självupplevda hälsa som bra eller mycket bra ska 2014 vara på lägst samma nivå som rikets medelvärde” Ska följas upp regelbundet med början vid årsbokslutet 2012 och därefter vid varje årsbokslut. Om man inte tros nå målet inom uppsatt tid ska åtgärdsplan upprättas och medfölja årsbokslutet.






3. Målet ”Hälso- sjukvårdsförvaltningen ska uppnå målvärdet 80 procent eller mer inom minst 8 av de 12 perspektiven i Patientsäkerhetskulturmätningen” uppnås endast inom ett av de tolv.”

Centerpartiet yrkar att:
Landstingsdirektören får i uppdrag att återkomma till nästa styreslemöte hur man avser att komma framåt i detta arbete så att vi kan nå målet till fullo.





4. Målet ”Samtliga verksamheter ska arbeta efter ett ledningssystem med ständiga, systematiska miljö -och hållbarhetsförbättringar.” Har inte uppnåtts i och med att man arbetar med att införa ett koncernövergripande ledningssystem. Detta kan vi godta som förklaring. Men det är av extra stor vikt att landstingsstyrelsen bevakar utvecklingen i frågan och följer upp målet kontinuerligt. En mer precis åtgärdsplan krävs också där man presenterar hur man ska avsätta resurser för att detta arbete ska kunna genomföras tillfredsställande.

Med anledning av detta yrkar Centerpartiet:
Att landstingsdirektören ges i uppdrag att återkomma till nästa styrelsemöte med en plan för hur detta arbete ska komma tillstånd i den nya organisationen som nu inrättats.




5. Målet att 100 procent av alla chefer med budgetansvar ska uppvisa en budget i balans uppfylls endast till 37,5%

Centerpartiet yrkar:
att samtliga chefer med budgetansvar och som inte kan uppvisa budget i balans ska upprätta och presentera en åtgärdsplan för hur man avser att nå budget i balans. Denna åtgärdsplan ska presenteras för landstingsstyrelsen samtidigt som man presenterar delårsbokslut.






6. Då antalet registrerade medarbetarsamtal är mycket lågt och anledningen kan vara att man är osäker på hur man ska registrera detta i Heroma så finner vi det vara en skälig orsak. Men styrelsen måste följa upp att förbättring sker. Det räcker inte att göra uppföljning i slutet av nästa år också för då kan det vara försent att sätta in extra åtgärder.

Centerpatiet yrkar därför:
att landstingsstyrelsen följer upp att 95% av alla tillsvidareanställda deltar i minst ett medarbetarsamtal under slutet av 2011 så att förbättring sker men också att man följer upp hur detta utvecklas under början av 2012.




Centerpartiet

Petronella Petersson Lars Karlsson








torsdag 6 oktober 2011

Hur kommer finanskrisen att slå?

Jag tycker ekonomi följer lite samma lagar som naturens. När det blir vatten-, eller matbrist på Savannen så dör de svagaste först. De som blir kvar är de starka och detta bidrar till att stärka arten.
Sen är det några som haft otur och skadat sig på resans gång och därmed är försvagade.
Samma nu med ekonomin. Jag tror inte denna lågkonjukturen kommer att slå lika hårt. Det blev en ganska stor rensning under förra konjuktur nedgången och den var så nära i tiden att det har inte hunnit blomstra ännu och inte heller gå över i överblommning.

Tillgång och efterfrågan samt den enes  död är den andres leverbröd är talesätt som fungerar lika bra i skogen som på börsen.

Men nu också till hyllningen av alla de som vågar ta steget att bli egen företagare. De är jag mer fascinerad av än idrottsmän/kvinnor. En företagare tar enorma risker. De är väl förunnade när det går bra men när det går dåligt... Ja då är fallet högt. För inte tar bankerna några risker. En bekant och tillika min sambos förre arbetsgivare gick ett hemskt öde till mötes vid förra finanskrisen. Inte hjälper det att du bedrev ett aktiebolag inte. En företagare kan lätt hamna i den sitsen att en expandering är enda möjligheten att få marginalerna att räcka till. Därmed måste man ansöka om lån. Banken kräver då säkerhet och huset blir då det lämpliga offret att ge. Därmed mister inte företagaren enbart sitt leverbröd och sin dröm utan det mest basala - familjens boende- rycks också undan.

Detta var lite av mina tankar kring ekonomins villkor - Det är på ekonomins villkor.. Det är bara att konstatera, acceptera och lära sig leva med.

onsdag 5 oktober 2011

lite till om lärarlöner - jag är lärare, så därav extra intresse i frågan

Angående vinklade nyheter: Jag tittade just på nyheterna. Man har kommit fram till att det område där man har högst lärarlöner har man långt ifrån bra resultat. Plats 100 tror jag det var. Där har man också färre lärare med behörighet. Varför ställde man sig inte frågan under nyhetssändningen varför det är få lärare som söker jobb där som har behörighet!  Bevisat dock att behöriga lärare ger resultat. Men om fortsatt låg lön.. Vem vill läsa till behörig lärare??

Snart sitter man väl o enbart sätter betyg i brist på kollegor

Kanske jag spetsar till det lite med min rubrik. Men jag är faktiskt oroad över hur det kommer bli i framtiden när det blir brist på arbetskraft och de arbetssökande har att välja mellan jobb. Vem väljer då läraryrket? 4,5 års studier på högskolan kostar, är krävande och löneläget är inte alls i paritet med utbildningskrav och stress och ansvar. Visst är det ett fantastiskt roligt och inspirerande jobb. MEN hur långt räcker det? Det finns andra yrken som är spännande. Vilka yrken är viktigast att vi besätter med de bästa? Tänk om det blir så att den som inget annat jobb fick blev lärare!

Under ett möte i Landstingsstyrelsen för ett par år sedan var vårdförbundets företrädare där och föredrog bl.a. deras löneläge. Vi fick se ett diagram där det framgick att en sjuksköterska måste arbeta i 25 år innan det lönar sig att hon läste på högskola. Jag fick ett uppvaknande vill jag lova. Vi som är 4-9 lärare har läst 1,5 år längre och har lägre lön än en sjuksköterska!

Nu vill regeringen, inklusive Centerpartiet!, att vi lärare ska vidareutbilda oss och höja vår kompetens för att få högre lön!! Större förolämpning får man ju leta efter. Nu skallar Mp i samma kör. Ja jisses. Vart ska detta ta vägen. Kan det ta annat än galen ände?

En annan makaber sak är att hur jag är som lärare och hur bra jag är i undervisningssituationen inte räknas in vid ett lönesamtal. Sedan jag fick det beskedet har jag inte gått på fler lönesamtal. Man skulle delta på skolutvecklingsmöten etc. för att få högre lön. Om man är en fena på att undervisa och hjälpa eleverna att utvecklas var inte värt ett vitten.

Så nu har jag fått gnälla av mig lite. Känns i alla fall skönt det. Imorgon ska jag ut i skogen och vakta en orienteringskontroll och guida eleverna i backen i stället för i fysiken. Och ni kan räkna med att det blir regn. Det regnar ALLTID när Österslätt har orientering. Fattar inte alls hur gympalärarna lyckas pricka så fel vartenda år. Nästan så man kan tipsa SMHI och säga att det är statisktiskt säkerställd prognos ;)

tisdag 4 oktober 2011

Kalle Sandström flyttar målet - bör inte matchen brytas då?

När Kalle Sandström inte får in bollen flyttar han målet. Eller tar bort det! Ska man inte bryta matchen då?

Först satte man upp målet att nå minst samma kostnadseffektivitet som genomsnittet för motsvarande verksamhet hos våra närmaste landsting och regioner vid utgången av 2010. Detta mål lyckades man inte nå utan kostnaderna ökade istället för att minska. Då flyttade man fram målet ett år. Detta ställde vi oss alla bakom för något annat gick ju inte.
Under måndagens fullmäktige, 13 juni, tog majoriteten, S, V och Mp beslut i landstingsfullmäktige att helt ta bort målet! Inte utan att man blir mållös!
Centerpartiet med stöd från Fp, Kd och M la fram förslaget att vi skulle ändra formuleringen av målet till att lyda som följande:
Blekinge ska vid utgången av 2014 ha minst samma kostnadseffektivitet av motsvarande medianvärdet i riket enligt Nysam. (NYSAM = nyckeltalsamverkan för jämförelser inom hälso- och sjukvården.)
Detta eftersom vi måste få ner våra kostnader till 2014. För då kommer troligtvis förhandlingarna om en storregion att inledas och då kan vi inte ha högre kostnader för samma vård här i Blekinge.
Vi har ett mål och det är mätbart. Vad har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet? De har inget mål och nu springer de dessutom åt olika håll. I en så viktig fråga som skattesatsen är de inte längre överens. Så mållösa yrar de nu omkring värre än någonsin.
Revisionen kritiserade landstingsstyrelsen för att man bland annat inte följt upp uppsatta mål. Och målet om kostnadseffektivitet i synnerhet. Vad säger revisionen om att man nu tar bort målet helt? Det vill vi verkligen veta. Ska man inte bryta matchen om målet flyttas?

Petronella Petersson
Lars Karlsson
Centerparitets landstingsgrupp

Kalle Sandström flyttar målet - bör inte matchen brytas då?

När Kalle Sandström inte får in bollen flyttar han målet. Eller tar bort det! Ska man inte bryta matchen då?

Först satte man upp målet att nå minst samma kostnadseffektivitet som genomsnittet för motsvarande verksamhet hos våra närmaste landsting och regioner vid utgången av 2010. Detta mål lyckades man inte nå utan kostnaderna ökade istället för att minska. Då flyttade man fram målet ett år. Detta ställde vi oss alla bakom för något annat gick ju inte.
Under måndagens fullmäktige, 13 juni, tog majoriteten, S, V och Mp beslut i landstingsfullmäktige att helt ta bort målet! Inte utan att man blir mållös!
Centerpartiet med stöd från Fp, Kd och M la fram förslaget att vi skulle ändra formuleringen av målet till att lyda som följande:
Blekinge ska vid utgången av 2014 ha minst samma kostnadseffektivitet av motsvarande medianvärdet i riket enligt Nysam. (NYSAM = nyckeltalsamverkan för jämförelser inom hälso- och sjukvården.)
Detta eftersom vi måste få ner våra kostnader till 2014. För då kommer troligtvis förhandlingarna om en storregion att inledas och då kan vi inte ha högre kostnader för samma vård här i Blekinge.
Vi har ett mål och det är mätbart. Vad har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet? De har inget mål och nu springer de dessutom åt olika håll. I en så viktig fråga som skattesatsen är de inte längre överens. Så mållösa yrar de nu omkring värre än någonsin.
Revisionen kritiserade landstingsstyrelsen för att man bland annat inte följt upp uppsatta mål. Och målet om kostnadseffektivitet i synnerhet. Vad säger revisionen om att man nu tar bort målet helt? Det vill vi verkligen veta. Ska man inte bryta matchen om målet flyttas?

Petronella Petersson
Lars Karlsson
Centerparitets landstingsgrupp

insändare "Wendts ologiska kullerbytta när han ger revisionen i uppdrag att utföra politikens arbete"

Alexander Wendt gör en ologisk kullerbytta.

Även om jag håller med Alexander Wendt (M) i sak så måste jag ändå få ge min syn på saken angående hans krav att revisorerna ska utreda landstinget Blekinges kostnadsnivå.

Revisorerna ska granska landstingets finanser och huruvida man uppnår de mål landstingsfullmäktige fastställt. Därför kan politiken inte begära att revisorerna ska göra ett utredningsarbete så som Alexander Wendt gör. Vi kan däremot lägga ut uppdraget på konsultfirma eller revisionsbyrå och då köpa den tjänsten. Men är vi inte alla trötta nog på köpta utredningar? Ledningsbolaget har vi ju nyligen anlitat och gav det vad vi önskat? Nej. Därför föreslår jag att vi tillsätter resurser till vår egen ekonomifunktion att arbeta med detta och då att man tar fram KPP som är ett utmärkt mätinstrument. KPP = kostnad per patient. Så att vi kan jämföra våra kostnader med andra landstings och därmed få reda på VAR de är för höga och VAR de är låga. Vidare hör det till saken att Landstingsfullmäktige har tagit bort målet att ha samma kostnadsläge som våra grannlandsting. C, M, Fp och Kd la istället fram förslaget att målet skulle vara att vi skulle jämföra oss med kostnaderna för landstingen i Sverige i snitt. Alltså skrotade vi själva idén om att jämföra oss med snittet av grannlandstigen. Men som sagt så tog majoriteten, olyckligtvis bort målet med kostnadsjämförelser helt. Vi får helt enkelt fortsätta med att enträget kämpa för att övertyga den S styrda majorieten att det enda vettiga är att ha som mål att jämföra våra kostnader med andra landstings. Får vi inte ner kostnaderna så är jag, som jag sa i fullmäktige igår, MYCKET oroad över vad som kommer att hända med våra lasarett vid en regionsammanslagning. Det är väldigt många arbetstillfällen som berörs med allt vad det innebär.

Petronella Petersson
Gruppledare Centerpartiet Landstinget Blekinge
2011-10-04