Leta i den här bloggen

torsdag 13 september 2012

Det finns lösningar på arbetslösheten!

Nu kommer ett långt inlägg. Men om du är intresserad av arbetslöshetsfrågor så är jag säker på att du finner det läsvärt. Här är inte det vanliga malandet om hur förfärligt många som är arbetslösa och ett enda ojande. Här är lösningar! 
Vi var på studiebesök i två dagar med nämnden för Arbetsmarknad och Vuxenutbildning i Karlshamn och vi fick lära oss om Socialt företagande och spännande bolagsform med kommun och privat bolag tillsammans!
Först tog bussen oss till Eksjö.
Engagemanget var fantastiskt hos såväl politiker som tjänstemän. Man letade lösningar precis överallt för de som står långt från arbetsmarknaden. I den lilla staden Eksjö tog man kontakt med det enda tvätteri som finns och fick ok från detta att starta ett tvätteri där man tvättar åt pensionärerna. De som jobbade på tvätteriet hade olika funktionsnedsättningar. Det var mycket intressant att besöka tvätteriet. Vilken tomteverkstad!
Man har hemhandling till gamla. Tre affärer på landsbygden levererar mot ersättning. På så vis har dessa affärer kunnat överleva också.
EM Kraftverket är ett socialt företag, en ekonomisk förening, där människor som står långt ifrån arbetsmarknaden får jobb. Alla som vill kan bli medlem. Alla medlemmar har en röst.
Samarbetspartners är Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Eksjö kommun.
EM kraftverk utför arbetsuppgifter inom RUT sektorn. Sedan start 2009 har företaget vuxit sig starkt. En förutsättning för alla dessa tjänster är att man infört LOV sa de. För då måste ju allt prissättas.
Tänkvärda ord vi fick med oss: I fotboll finns flera divisioner. Man kan spela i den division som passar ens förmåga. I samhället har vi bara en division. Div 1 för de som har arbete och alla andra är utanför.
Därefter for vi till Södertälje.
Manpower Telge jobbstart AB är en mkt. spännande fusion mellan ett privat bolag, Manpower och ett offentligt, Södertälje kommun. Manpower äger 51% och Södertälje kommuns Telge AB 49%. Det första i sitt slag men säkerligen inte det sista! I Södertälje har de redan skrivit framgångssaga. Sedan starten 2009 har de hjälpt 572 långtidsarbetslösa till arbete. De flesta med utomnordisk bakgrund.
Så här jobbar de:
30 st arbetslösa kommer in. De får 25 000 kr vid inskrivningen.
Efter 3 månader ska de ha fått arbete. Då får de ytterligare 15 000 kr
Har personen sitt arbete kvar efter 6 månader får de ytterligare 25 000 kr.
De har en jobbcoach som tillsammans med kompetensförmedlare jobbar i team. Kompetensförmedlaren är den arbetslöses agent. De har målet att 60% ska komma ut i arbete. Om de inte når målet utreder de orsaken.
De sätter upp foto på alla som fått jobb. När en person fått ett jobb ringer man i en klocka. Små detaljer som ger mycket positiv anda.
  Nästa intressanta föredrag var Telge Tillväxt.
Telge tillväxt ägs av: Telge (Södertälje kommuns bolag), KF, Mekonomen, Scania, Manpower, Peab, Swedbank och Folksam. Kommunen äger 93% och företagen 1% vardera.
De anställer arbetslösa ungdomar och hyr sen ut dem som bemanningsföretag. Detta för att de ska få första raden på sitt CV. Under 1 år får de chans att fylla sitt CV.
De börjar med att jobba en period på sk. grön tjänst. Där jobbar de med underhåll i kommunen som normalt inte sker. De lär sig att hålla tider och utföra arbete med kvalitet. När de kan det så är de redo att bli uthyrd arbetskraft. Företagen som ringer vet att ungdomarna som man hyr ut är skötsamma och har motivationen för arbete. Det har de fått visa i den gröna tjänsten.
Den unge hyrs ut för 170 kr/timme (inkluderar sociala avg). Den unge får 102 kr/timme i lön.
De hyrs ut må, ti, to och fred. Under onsdagen får de sitt aktivitetsstöd.
Delägande företag drar sitt strå till stacken för ett hållbart samhälle och konceptet är ju fantastiskt!

Vilken förmån att få följa med på såna här studieresor. Man blir så inspirerad :)

Jag gör en pudel

Radio Blekinge gör en stor sak av att jag skrev en motion om rökfri arbetsdag eftersom jag slog in en öppen dörr. När jag läste rapporten från SKL missade jag Blekinge på listan. Trots att jag kollade listan två gånger! Hoppsan, är väl det enda jag kan säga om den saken. Och jag minns inte införandet eftersom jag var 12 när det infördes :0
Nåja. Jag gör så gärna en pudel. Men faktum är att tre anställda tyckte det var en bra motion. Uppenbarligen fler än jag som inte visste. Nu har man i alla fall lyft saken i ledningen och info om vad som gäller ska gå ut. Så lite nytta gjorde det ju.
Men tillbaka till radio Blekinge. Är de sura för att jag hackat ner på dom och gjort folk uppmärksamma på deras usla journalistik? Jag tipsar er gärna igen ( de får gärna bli sura) om ni hör ett inslag och reportern är inspelad inomhus och den intervjuade utomhus så kan ni räkna med att de gjort fula klipp. Som de gjorde med mig när de fick det att låta som att jag var skeptisk mot Annie Lööf! Haaa! De trodde de gjorde ett scoop. Patetiskt!! Eftersom jag är djurvän och älskar katter så hoppas jag ju inte att det ska sitta en katt i ett träd imorgon. Men då finge de ju nåt att göra i alla fall. Eller börjar de med lite mer seriös rapportering så slipper de kanske tappa 3000 lyssnare på ett år. http://www.tns-sifo.se/rapporter-undersokningar/radioresultat/tns-sifo-radioundersoekningar-rapport-i-2012/