Leta i den här bloggen

söndag 31 mars 2013

Ett grönt, varmt och sprudlande idéprogram

Aha!
Hittade ett foto från stämman i Upplands Väsby. En sån nattmangling det blev. Det är ett gediget idéprogram och det var många debattsugna. Verkligen inspirerande och glädjen var stor över att vi nu fick ett så bra idéprogram med fokus på:
Jobben - Då främst småföretagande och entreprenörskap. Det är där de nya jobben skapas.
Miljön, miljön och miljön - Centerpartiet är miljöpartiet som har lösningar och inte bara ser problemen
Landsbygd  och decentralisering - Hela landet ska leva lever vidare :) Och decentralisering handlar om en rätvis fördelning av resurserna i landet och fler beslut närmare de det berör och samtidigt en varm och omtänksam stat.

Vad vinner vi på att stå utanför Eurosammarbetet?

Vari ligger logiken?
70% av vår export går till Tyskland. När Tyskland går knackigt påverkar det oss också eftersom vi lever i en mycket global värld. Om vi lyckas bättre så får vi en stark krona i förhållande till Tysklands. Så när de länder vi exporterar till har som svagast efterfrågan är vi som dyrast! Vari finns logiken?
Är inte devalveringspolitiken lite förlegad i vår globala värld?

Några konkreta exempel på hur den starka kronan slagit i min närhet:
EU ersättningarna till det svenska lantbruket blev nästan 10% lägre för 2012 enbart pga. stark krona.
Turismen i Blekinge gick ner. Den inom landet gick upp på många håll. Men här i Blekinge är vi väldigt beroende av tyska och danska turister så den starka kronan slår hårt här.
Jag jobbade många år på ett företag som exporterade timmer. De gjorde inte vågen när kronan smet iväg uppåt. Många företag lägger stora pengar på att valuta säkra sig. Pengar som hade gjort bättre nytta i investeringar för att utveckla företagen.