Leta i den här bloggen

torsdag 26 januari 2012

konkurensneutral köttproduktion

Rovdjur så som framförallt Lodjur är ett bekymmer för hjortuppfödningen.
Hjortkött är på frammarsch. Det är ett kött som är ett bra alternativ för de som tycker det är oetiskt med
djur uppfödda i stallar och som transporteras till slakt och det är miljövänligt. Efterfrågan är större än tillgången. Flera nötköttsproducenter som inte lyckats få lönsamhet i sin produktion går över till hjorthägn. De kräver inte så kraftigt bete och lämpar sig väl till skogsbygd. Men allt är inte ljusblå himmel.
Man vill i vårt land ha en stark rovdjursstam. Vad man menar med stark varierar från tycke till tycke. Personligen anser jag att det är viktigast att vi har en genetiskt stark stam snarare än antalet individer men det är en annan debatt. Nu till hjorthägn och lodjur. Lokatten tar sig lätt över de höga stängslen. Väl inne väntar ett smörgåsbord. I synnerhet Dovhjortar är ett lätt byte eftersom de inte har någon försvarsinstinkt.
Däremot tycks inte lodjuret plåga ett flertal individer så som varg gör. och det hör ju naturen till att bytesdjur blir byten. Men ett problem är att hjortuppfödare inte ersätts så som andra uppfödare av tamdjur blir. Renar och får ersätts. Här har vi en snedvriden konkurens. Och det är aldrig OK! Jag har blivit engagerad i frågan och kommer att driva detta i olika sammanhang där jag har möjlighet att försöka påverka.

onsdag 25 januari 2012

Riva två lasarett och bygg ett nytt?!

Verkligen omtumlande möte i landstinget idag. Satt o väntade på en föredragning om arbetsfördelningen mellan lasaretten. Fick ett välunderbyggt förslag att riva de båda och bygga ett nytt. Tappade hakan först men har grubblat på saken sen dess. Det var ett väl underbyggt förslag med ekonomiska kalkyler och allt. Makalöst vilka små operationssalar vi har. Tyckte det såg trångt ut när jag fick emma. Men det var nog en av de större salarna! Behovet av renovering är enormt av flera skäl. hmm grubbel grubbel. Det är då aldrig långtråkigt att vara landstingspolitiker.
Några av argumenten:
Inom kort måste stora renoveringar göras. De blir dyra men det blir ändå inte riktigt bra.
Nuvarande lokaler är enorma energislukare
Samordningsvinster med ett lasarett
Med samordningsvinster följer bättre rekryteringsmöjligheter
Hygienskäl
Dagens lokalbehov skiljer sig markant mot när våra lasarett byggdes. All apparatur som idag finns i en operationssal fanns inte vid tiden för byggnationen.