Leta i den här bloggen

måndag 22 oktober 2012

Sydostlänken - seriös förstudie?

När jag ikväll kom hem från ett möte i Gränum om Sydostlänken var jag minst sagt irriterad.
Jisses, får man vara hur okunnig om tågtrafik som helst när man håller i en förstudie om just TÅG trafik?

Flera på mötet framförde önskemål om att man hellre skulle dra järnvägen längs väg 121.
Men tjänstemannen som föredrog hade just ingen bra förklaring varför det förslaget inte fanns med. Han menade att det inte gick. När jag pressade på varför det inte går blev svaret att man måste ha ett triangelspår för tågen kan inte vända! SUCK! Tror karln att det är nån slags enorm rondell inne på Karlskronas stationsområde?
Jag förklarade att tågen kan köras från båda håll och att ett mötesspår skulle ha många fler fördelar. Man planerar ju halvtimmestrafik på persontrafiken mellan Köpenhamn och Karlskrona. Detta verkade han inte heller ha koll på. Ska det då ta ca 15 min för ett tungt godståg att ta sig till hamnen i Karlshamn så är ju risken ganska stor att det blir tidskollisioner. Har man ett dubbelspår kan man dessutom underlätta när det krisar till sig med persontrafiken på Öresundstågen.
Efter en stund sken han upp och han var helt säker på att han skulle få tyst på mig när han kom på att man kan inte köra godstågen baklänges för de har bara lok i en ända.
Så jag fick förklara även det. "Man kör in på dubbelspåret. Parkerar och kopplar loss loket som kör ut på det andra spåret och kopplar på i andra änden"...

LRF hade bra information om hur inlösen går till. Men frånsett det så var det bara bortkastad tid att gå på mötet. Men värst av allt är att denne utredare kan sänka hela projektet genom att göra så undermåliga förstudier. Sydostlänken är absolut nödvändig för oss. Den får bara inte schabblas bort!!

Landsbygdsdagen med Hatt, Ek och Erlandsson!

Den första landsbygdsdagen vi anordnade blev en succé. Eftersom jag suttit med i styrgruppen och deltagit i planeringen så var det extra roligt att vår planering sprack just för att ytterligare en minister ville träffa oss. Så det blev möte och DIALOG med Anna-Karin Hatt, Lena Ek och Eskil Erlandsson.

Mina reflektioner efter mötet:
Det är damerna Hatt och Ek som verkligen levererar. Vilka energiknippen. Man blir medryckt av engagemanget. Båda har tydliga mål. Höga målsättningar men det i kombination med hårt arbete så är det fullt möjligt att utveckla dessa båda områden. För här finns en enorm förbättringspotential. Eskil Erlandsson bidrar med sitt lugn och sakliga resonemang.

Anna-Karin Hatt håller stor del av landet och landsbygdens framtid i sina händer  i och med den digitala infrastrukturen. Jag tror hennes gedigna kunskaper på området och engagemang har varit lyckosamma i budgetförhandlingarna med de tre andra partierna. För hon har verkligen fått upp bredband på dagordningen och nu ger det tydliga avtryck i budgeten. Det känns också betryggande att det är hon som håller i energifrågorna. För nog behövs det någon att hålla efter elbolagsjättarna. För inte tusan kan det slumpa sig varenda år att kärnkraftverken ska renovera under de dyraste månaderna varje år. Anna-Karin Hatt har en sprudlande och vänlig framtoning. Men jag tycker mig ana en kvinna med rätt mycket skärpa om det behövs. Det enda jag inte håller med henne om är att hon anser att man är tydlig i läroplanen med målen för IT i skolan. Jag skulle vilja ha mycket mer specifika kunskapskrav som syns i betygskriterierna. Men där har man fegat ur likt man gjort med teknikbetygen. Bara för att datorer och tekniksalar saknas så skruvar man ner målen. Det behövs inte en varsin dator för att eleverna ska lära sig t ex: skicka e-post, spara data, rita en graf, skapa en tabell, skriva dokument i Word.

Lena Ek kom till oss och höll i ett telefonmöte om vargen. Därefter en mycket bra diskussionsstund. Denna surdeg till fråga tog hon tag i direkt. Det som tagit åratal att ta tag i gjorde hon inom året! Och nu lägger man fram en välgrundad förvaltningsplan. Att EU blir nöjda är väl bra i och för sig. Men bäst av allt är att nu tar man ett stort steg i rätt riktning för att vi verkligen ska få en stark vargstam. Man väljer det lägre antalet som naturvårdsverket rekommenderar och det alternativ som kräver störst insatser i och med att det kräver utplantering av valpar. Men jag tror att detta är det säkraste alternativet om man vill försäkra sig om att så snart det går komma tillrätta med inaveln. 180 vargar torde också minska konfliktytan mellan människa och varg. Ska man få en livskraftig vargstam på sikt måste man även mildra krocken mellan människa och varg så att den blir mer accepterad.

Eskil Erlandsson var väl den som blev bombarderad med flest frågor. Det kändes denna gången som att han verkligen tar vildsvinsfrågan på allvar. Vi fick en intressant inblick i EU arbetet som en liten bonus.
Det jag framförde till Eskil Erlandsson var att man måste omedelbart stoppa utfordringen av vildsvin. Jag förklarade att Blekinge är extremt drabbat i och med vår biotop med ek och bok. Jag förklarade att vi har flest utrotningshotade arter. De är statens ansvar. Har någon funderat på hur alla dessa vildsvin påverkar andra arter? Jag förklarade också att Blekinge är mycket beroende av naturturism. Vi kan inte låta vildsvinens framfart skrämma bort våra turister. Det är också tråkigt att man inte längre vågar gå ut i skogen med sina barn.
Sen framförde jag i vanlig ordning min klagan på länsstyrelsen. Det känns främmande för ett land som Sverige att vi har länsstyrelser runt om i landet som följer och tolkar lagar och regler så olika. Ronneby kommun fick alla sina bygglovsansökningar med strandnära boende överklagade. Och så bygger länsstyrelsen själva vid vattnet! Jag berättade om Viking Timber och hur länsstyrelsens miljöprövning sänkte företaget. Vidare tog jag upp att jordbruksverket återkallar gårdsstöd utan motivering. Det får baske mig bli en rejäl uppryckning på våra myndigheter!