Leta i den här bloggen

onsdag 15 augusti 2012

Äntligen rakryggad journalistik!

I förra veckan blev jag uppringd av en journalist. Fick litet frågor om vårt förslag att dela upp de två verksamheterna ögon och hörselvård. T ex att ha all ögonvård i Karlshamn och all öronvård i Karlskrona.
När jag sedan läste artikeln i tidningen blev jag mycket positivt överraskad.

Den vanliga ordningen är att man blir intervjuad. Sen ringer journalisten motparten. Denne som då uttalar sig sist, får just sista ordet. Detta har nog S övat både avigt och rätt på mediaträningar. För jag vet inga som slugt nyttjar just detta förfarande och kommer inte helt sällan med rena lögner!

Men i torsdags hände något.
Jag berättade som sagt om vårt yrkande som vi lagt i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Journalisten talar med Per-Ola Mattsson, socialdemokratiskt landstingsråd som säger att jag "slår i öppna dörrar" "-Det pågår redan ett arbete där man ser över möjligheten att slå samman ögonklinikens verksamheter" Vidare säger Per-Ola Mattsson "Den utredningen har varit igång sedan innan sommaren. Verksamheten är igång." (han fläskar verkligen på)." nu känns det som att någon ska ta de politiska poängen på något som redan är igång"

Och nu till det riktigt roliga i kråksången, journalisten ringer till berörd chef för dessa verksamheter och frågar om det Per-Ola Mattsson påstår är sant.
Ja, jisses vad detta blev penibelt för Mattsson.
Verksamhetschefen Camilla Lindberg svarade:
"Vi har börjat diskutera detta i ledningsgruppen, ifall det skulle komma ett skriftligt uppdrag. Men det är först nu (i och med vårt yrkande, egen kommentar) som vi fått ett uppdrag att utreda detta tills nämndens nästa möte i november"

En stor eloge till Tobias Fabbeke, journalist på BLT som bryter en trend och serverar läsaren sanningar.
Vissa journalisters artiklar läser jag med större intresse just för att jag upplever dem trovärdiga. Tobias Fabbeke ingår verkligen i den skaran nu. Radio Blekinge brukar också vara bra på att gå till botten med saker. Och ska de traditionella medierna överleva de nya nyhetskanalerna, twitter o dyl, så måste de skärpa upp sin kvalitet. För endast den kan de konkurrera med.