Leta i den här bloggen

torsdag 16 februari 2012

Akuten i Karlshamn. Möte i Västra Blekinges Centerkretsar

Den 13 februari fortsatte med möte i Gränum. Vi i landstingsgruppen bjöd in alla medlemmar i Centern i västra Blekinge. Detta är en fråga som berör och därför anser jag att fler ska involveras och få samma information. Det kom ganska många så det var tur vi valde en större lokal.
Peter Pettersson som lett utredningen föredrog. Nämnas bör att utredningen kom till stånd tack vare Centerpartiet. när M, Fp och Kd yrkade att akutens i Karlshamn skulle stängas nattetid så som var föreslaget och beslutat yrkade jag att man skulle göra ett omtag i frågan och vann bifall.
Vi bjöd även in Katarina Penzlau-Johansson som berättade om strookevården och att den akuta strookevården inte berörs av akutens vara eller icke vara. Det känns viktigt att den informationen når ut också.
Det kom många kloka frågor. Bl.a. ifrågasatte man varför man passar på att dra ner på mer verksamhet än den som socialstyrelsen anmärkt på.
Det framgick med all tydlighet att nedläggningen av IVA till stor del lett till den skarpa kritik man nu fått från socialstyrelsen. Inte utan att man blir bitter. Jag stred verkligen för IVA. In i det sista och mer ändå. Allt personalen förutspådde har nu fallit in.
Vi hade gruppmöte igår om saken och vi kan inte komma fram med något motförslag. tyvärr. Det går lätt att rasera men inte alltid att bygga upp igen.
Vi kommer i alla fall att kräva följande:
Att man återinför den 4:e ambulansen i Västra Blekinge.
Att man låter ett rum finnas till ambulansens förfogande då aktuen är stängd dit man kan gå in och stabilisera upp patienter med de läkare som finns i huset och i bakjouren.

landstingsstyrelsen 13 februari 2012 mina reflektioner

Några av de ärenden som var uppe:
-Årsbokslut 2011
-Diskussion kring Länssjukvårdsutredningen (Var ska man göra vad eller ska man bygga nytt)

Vad gäller årsbokslutet så var det ju glädjande att man lyckades nå 0 resultat. Men hur nådde vi dit?
Främst två saker, högre skatteintäkter än man kalkylerat med och försäljning av fastigheter.

Jo, då var det återigen försäljning av fastigheter som räddade landstinget Blekinge på målsnöret. Det tycker jag är tvivelaktigt i och med kommunallagens gyllene regel "var generation ska sörja för sin välfärd". Vi tar från våra reserver, skapade av tidigare generationer, när vi säljer fastigheter.

Skatteintäkterna blev 75 miljoner högre än beräknat

Fastigheter såldes för 25 miljoner

Så det var snarare tidigare generationers sparsamhet (fastigheterna) och regeringens arbetslinje som gav det positiva resultatet.

En annan notering jag gör är att likvida medel vid årets början 2010 var 344 miljoner och vid utgången av 2010 154 miljoner! Att man sen ökade dem från 154 till 157 2011 är ju då inte så glädjande. man måste se vad som finns i ursprunget till siffrorna.

Vad gäller länssjukvårdsutredningen så hade vi en konstruktiv diskussion runt bordet. Det fanns konsensus kring att vi först ska utreda innehållet innan vi diskuterar fastighetsfrågorna. Jag yrkade ett tillägg nämligen att vi ska utreda och intensifiera arbetet med att samverka med våra grannlandsting. Det blev bifall.
Ska vi kunna erbjuda våra invånare den bästa vården så måste vi dels fördela uppdragen mellan våra två lasarett (om det ska vara två) men även mellan länen.

Mina funderingar som jag delade med mig av:
Två saker som man förde fram som argument till varför man ska bygga nytt var miljön och hygien.
Vad gäller hygien. Vi kanske ska satsa mer på avancerad hemsjukvård och anstränga oss ytterligare för att minska inläggningarna? Vem vet. Läkaren kanske besöker en äldre sjuk i hemmet i framtiden och tar röntgen med en liten bärbar kamera? Vi måste bejaka teknikutvecklingen.
Vad gäller miljön. Vi har dyra lokaler idag som slukar energi. Vi har motionerat om solceller på taken två gånger och vi anser det vara en lösning på det problemet.

Men som jag skrivit tidigare. Jag bejakar en utredning där man ser på alternativet att bygga ett nytt lasarett. Det är bra när fler alternativ kommer upp på bordet.