Leta i den här bloggen

fredag 19 april 2013

Gårdagens Hälso- och sjukvårdsnämndsmöte

Hälso- och sjukvårdsnämndsmötet igår

Förra gången yrkade vi likt vi påpekade i budgetdebatten att vi inte har en budget baserad på verkligheten dvs. förra årets utfall. Majoritetens budget lämnade ett hål på drygt 47 mkr. Blekingesjukhuset hade underskott på 87 mkr och då måste man endera höja budgetramen eller ta fram besparingsförslag för hela slanten. Allt annat undergräver budgeten så som det viktiga styrinstrument det är.
Och nu kom revisionens granskning. Med anmärkning, ja faktiskt påpekande om just denna problematik. Så även om jag formellt håller med om att landstingsstyrelsen agerat korrekt för 2012 eftersom landstingsfullmäktige faktiskt beviljade tillskott. Så anser jag att kritiken är viktig att ta till sig. För majoriteten har ju gjort samma fel även för 2013. Man sa inte tvärt nej till mitt yrkande förra nämndsmötet: att man skulle utreda hur mycket den ökade produktionen lett till ökade kostnader och det ska man kompenseras för. Allt utöver detta måste omgående tas fram besparingsförslag för.
Det är naturligtvis ett siande att lägga budget. Skatteintäkterna är inte lätta att förutspå. Särskilt inte i dessa tider. Men man kan med säkerhet utgå från att ett underskott på 87 miljoner inte försvinner av sig självt!

Igår kom så ett medgivande för mina argument. Man ber nu styrelsen be fullmäktige om medel så att budgeten kan bli styrande. Äntligen. Och jag är glad att man hörsammade att den höjd man tar för köpt vård läggs på ett konto under Hälso- och sjukvårdsnämnden. 
Just köpt vård är marigt och det kan man ju öka och på så vis minska sina personalkostnader precis som vi begär. Man kan också ta hem mer och göra självt och då ökar våra kostnader i en annan ände. 

Per-Ola Mattsson har också tagit initiativ till en "ekonomikommite" / "Uppföljningskommitté" eller vad vi nu ska kalla den. Och jag har blivit ombedd och sagt ja att delta. I det läge vi befinner oss måste alla sätta sig vid årorna annars blir det inget styrsel på Blekinge ekan.
Att han ändrade till Uppföljningskommitté är också ett bekräftande att de börjat hörsamma det man säger. Jag har hela tiden påpekat att vi tittar på och följer ekonomin men tappar samtidigt fokus på en annan viktig fråga nämligen kvalitén.
I och med kömiljarden följs tillgängligheten upp noga. Men om vi hade rasat i de öppna jämförelserna (som mäter just kvalitén) hade vi sannolikt inte fått kritik från revisionen och suttit i extra inkallat styrelsemöte!

Det var ett mycket bra möte igår och även om timmen blev sen igen vilket är olyckligt så lyssnade man in argumenten jag förde fram om primärvården:
Man öppnar nu upp för det förslag vi lagt sedan länge att man ska lägga distriktsköterskemottagningarna som tilläggsuppdrag i hälsovalet men man ville även prova frågan att lyfta ut det som ett eget uppdrag. Jag tror dock mer på tilläggsuppdrag. Då blir det konkurrensneutralt. Att som idag begära att primärvården ska ha mottagningar öppna och ta emot även de privatas patienter blir ju inte rättvist. Låt säga att primärvården skulle ha 20% av patienterna så kan ju inte de stå för öppethållandet av distriktsköterskemottagningarna.
Kronoberg har satt en peng där man får extra ersättning för inrättande av vårdcentral utanför tätort.
Jag vill:
Att vi lägger distriktssköterskemottagningarna som tilläggsuppdrag och sätter den peng på dem som de kostade innan nedmonteringen. 

Att vi inrättar en nämnd med ansvar för den offentliga primärvården. Idag finns inget direkt politiskt styre över primärvården. Vi har en fantastiskt ledning för primärvården som väl är så den levererar trots allt. Men visioner och politisk viljeinriktning saknas. Det strategiska arbetet är viktigt.

Att vår offentliga primärvård köper tjänster av kommunernas hemsjukvård. Då kan vi få service på landsbygden till en lägre kostnad och kommunerna får också rationaliseringsvinster. Störst vinnare blir naturligtvis patienterna. 

Att primärvården slipper det tvång de idag har att hyra lokaler av landstingsfastigheter. De har på sina håll orimligt hög hyra men inte heller möjlighet att förflytta sig om de känner att det skulle vara strategiskt bättre. De måste idag även köpa alla tjänster så som städ och vaktmästeri av landstingsservice. Det är inte kostnadseffektivt att man skickar ut en städerska till vårdcentralen i Mörrum. Det tror jag privata företag i Mörrum gör billigare. Även detta öppnade man upp för under gårdagens möte.

Vi skulle under gårdagens möte få förslag presenterat på hur man öppnar Holmsjö igen. Det fick vi inte. Detta blev jag mkt. irriterad över och la en Protokollsanteckning om detta.

Frågan om förstärkt vård under Sweden rock väckte ett flertal frågor för mig så jag passade på den frågan.  När ny information läggs på bordet är det svårt att ta ställning. Vi återkommer i frågan på styrelsemötet för den ska upp där också.
En sak i alla fall som jag som vanlig amatör men som jobbat med att städa på toa ett flertal år på denna underbara festival tycker man ska göra är att se till att ett körfält är fritt hela tiden. Ha trafikvakter och led trafiken i ena riktningen genom Norje by och i andra riktningen på E22:ans ena körfält.
Skulle brand uppstå i tältområdet så skulle det leda till katastrof med stängsel och berusade människor och otroliga mängder lättantändliga material. Man har eldvakter på campingen men det räcker inte. Att landstinget sätter in ambulans helikopter är inte någon lösning på andra räddningsinsatser som är nog så viktiga.

Ja, detta var lite om mycket :)