Leta i den här bloggen

lördag 22 oktober 2011

Donation

Den 22 september hade jag förmånen att vara med på ett mycket intresant möte angående donation. Det var genom Södra Regionvårdsnämnden. dr Renja Skog, donationsansvarig i Halmstad förklarade att bristen på IVA platser (intensivvårdsplatser) är ett stort problem som begränsar möjligheterna att rädda liv genom donation. I BLT idag kan man läsa att inga donationer gjorts i Blekinge de senaste två åren. Man har den opassande rubriken "svagt intresse för att donera organ i Blekinge". Inte tror jag att Blekingeborna är mindre givmilda än andra! Men den S styrda majoriteten la ner de 4 intensvivårdsplatserna man hade i Karlshamn. Ett olyckligt beslut på många vis. Detta är en av följderna.

tisdag 18 oktober 2011

Min motion ang Gastric Bypass

Idag under budgetberedningen fick jag veta att min motion angående Gastric Bypass har lett till 3 miljoner i besparingar. Dessa operationer är allt annat än ofarliga och har en relativt hög mortalitet (dödlighet) och det finns en rad andra nackdelar som begränsningarna att äta innebär. Det är absolut möjligt att reducera sin vikt med andra metoder så som bantning och motion. Om orsaken till onormalt hög vikt är att man mår psykiskt dåligt så kan inte en kirurgkniv bota det utan endast ta bort symptomet. Det är viktigt att man först ger dessa patienter allt det stöd som är möjligt att ge för att dessa ska minska sin vikt på naturlig väg. Lyckas man så får man ett långvarigt resultat och det är en helt ofarlig metod.
Jag fick inspiration till motionen då jag såg TV programmet "biggest looser" (jag gillade inte titeln på programmet, men innehållet). Samt ett utrikesprogram, där man resonerade kring riskerna med dessa operationer och där man sa att mortaliteten var 5%!
Motionen fick först avslag i hälso och sjukvårdsberedningen. Men den uppmärksammades av divisionschefen och han bekräftade att man gjorde för lite för att hjälpa patienterna att klara viktminskning utan operation. Den gick en ny runda och vann då bifall. Och resultatet är som sagt 3 miljoner i besparingar och nu ska jag ägna mig åt att följa upp att de som inte blir opererade får bra hjälp att minska sin vikt.
Nämnas kan att dessa operationer har ökat dramatiskt i antal. Region Skåne har 300 nya remisser i månaden och de stjälper snart vården.

chefer som har avvikande resultat ska redovisa åtgärdsplan!

Petronella Petersson, Centerpartiet yrkade: Ny att-sats ”att 100% av cheferna med
budgetansvar som visar avvikande budgetresultat ska redovisa en åtgärdsplan. Med
första återrapportering till landstingsstyrelsen den 30 maj 2011”.
Ledamöterna enades om detta. Detta yrkande la jag i april. Se: http://www.ltblekinge.se/download/18.7cba0e5712f56f43c3d8000935/landstingsstyrelsen_110404.pdf

Och nu 5 månader senare så har man ändrat sig och tycker inte att vi behöver kräva detta av cheferna
eftersom 2 av dem, divisionschefer som varit högt upp i organisationen och ganska långt ifrån detaljkunskaperna, har slutat.

måndag 17 oktober 2011

Landstingsstyrelsen 17 oktober 2011 mina reflektioner

En knäckfråga: Ska vi enbart följa upp de ekonomiska målen? Eller ska vi samtidigt följa upp de andra målen vi satt upp? Så som målet om folkhälsan och målet om patientsäkerhet??
Jag tycker självklart att samtliga mål ska följas upp. Gör vi inte det är vi en okonsekvent ledning och det är det samma som en svag ledning. Ska man inte följa upp det ena så varför ska verksamheten vara följsam mot det andra?
Man kan också se det så här:
Att enbart följa upp de ekonomiska målen och ta bort de andra målen (inför nästa år) syftar mer till att rädda styrelsens huvud än att rädda befolkningens liv!
Om detta stred jag idag. Samtidigt stred jag än en gång för att 100% av de chefer med budgetansvar som inte når de kostnadsreduceringar de blivit ålagda (och själva sagt sig fullt möjliga att nå i början av året) skall skriva en åtgärdsplan. Men det blev avslag! Jag förstår verkligen inte. tillbaka till det jag skrev i början - man vill fokusera på de ekonomiska målen och därför släppa uppföljningen av kvalité och patientsäkerhet och ändå blir det avslag på mitt yrkande att de som inte följer budget ska upprätta åtgärdsplan.
De logiska kullerbyttorna avlöser varann i detta forum och snart vet jag inte varken ut eller in. Men eftersom jag är envis till min natur så kommer jag att tjata vidare.

Vad beträffar remissvaret "betänkande bättre insatser vid missbruk och beroende" så yrkade jag ett tillägg: Att mer forskning kring psykoscociala insatser behövs. Om dessa insatser i högre grad kvalitetssäkras, utvecklas och kombineras, med mer tydliga medicinska insatser kan resultatet bli bra. Men det blev avslag.

Det var ett kort möte och eftermiddagen ägnades åt budgetberedning. Ett spännande arbete som jag ser fram emot att skriva mer om framöver.
Tack och hej!