Leta i den här bloggen

måndag 7 november 2011

Läkarbrist??

Läkarbrist? Har vi egentligen läkarbrist?
I ett ärende som handlade om budgetomfördelning så fördelar man ut kostnaderna för bilpoolen till vardera division. Jag studsade när jag läste att Medicinkliniken hade nyttjat bilpoolen (landstingets bilar) till en kostnad av ca 1,3 miljoner. Opererande divisionen likaså!! Hur många resor kör läkarna mellan Karlshamn och Karlskrona under arbetstid? Hur många timmar lägger de på att resa? Ja, det blir ju minst 2 timmar per dag. Detta är ju ett produktionsbortfall på 25%. Ska vi ha läkarna på vägarna eller hos patienterna?
Att det är en kostnad på 2,6 miljoner för bilarna är en sak. Men frågan är också; Hur mycket kostar hyrläkarna som vi "måste" ha eftersom vi har brist på läkare? Och vi har svårt att klara kömiljarden.
Våra sjuksköterskor får inte köra bil på arbetstid. De har att inställa sig på sin arbetsplats vid dagens början, precis som de allra flesta som jobbar! Hur kunde man sluta sådana här avtal? Vi har ett sjukhus, Blekingesjukhuset och alltså är man anställd där. Och då tycker inte jag man kan hävda att man är anställd i Karlskrona resp. Karlshamn. Man lovade att titta närmare på denna saken. Jag lovar att jag ska följa detta.

En annan sak är att vi inte har läkarsverkamhet efter 12 på fredagar (förrutom de som har jour såklart). Detta blev jag upplyst en gång när jag sökte en läkare som jag träffat samma fredag fast på förmiddagen. Jag glömmer aldrig sjuksköterskans ord "Petronella, Det är inga läkare här efter 12 på fredagarna". Det innebär ett produktionsbortfall på 10%. Ledningsbolaget höll med mig om att det vore bättre stänga helt på fredagarna och köra längre de andra dagarna eftersom det tar mycket tid och kraft att starta upp en verksamhet för dagen.