Leta i den här bloggen

onsdag 2 november 2011

sluta ljuga om skatterna Kalle Sandström!

Här lite fakta angående skatterna och statsbidragen till Landstinget Blekinge. De har ökat markant de senaste åren! Majorieteten, S, V och Mp är inte ärliga när de skyller på regeringen att det saknas pengar i boet.

Statsbidragen:
år 2007 - 810 miljoner
år 2010 - 884 miljoner

Observera att man dessutom sänkt arbetsgivaravgiften under alliansregeringens styre. Detta ger stora besparingar för ett landsting som ju har stora personalkostnader. Det tillsammans med sänkt avgift för sjukförsäkringen har gett ca 25 miljoner lägre kostnader.

Skatteintäkterna:
år 2007 - 2 575 miljoner
år 2010 - 2 742 miljoner

Lite andra siffror som är intressanta:


Totala kostnader hälsooch
sjukvård inkl
tandvård och politisk
verksamhet per invånare

Blekinge 23 400

Kronoberg 20 564


Beräknat på ca 150 000 invånare ger detta på hand en ca 425 miljoner dyrare vård i Blekinge.


Se vidare i Nysams rapport 2010

Det som också är intressant i sammanhanget är att Kronoberg än en gång lyckats bra med tillgängligheten (enligt mätningen i september) och får därmed ta del av kömiljarden för såväl besök som behandling. Blekinge som har förbättrat sina siffror något når ännu inte fram och får därmed inte några pengar heller.

Vad gäller kvalitén. Läs Öppna jämförelser. Läs och begrunda! Kronoberg lyser grönt i de flesta kolumner. Långt fler än för Blekinges del.

Dyr vård är med andra ord inte nödvändigtvis tillgänglig och god vård.
Det är intressant att de verksamheter vi har som är kostnadseffektiva också har hög kvalitet och de flesta av dem hög tillgänglighet.
Som jag sa på landstingsstyrelsen: antingen har man ordning och reda eller har man det inte!

Höj inte skatten! Bolagisera fastigheterna istället

Idag är jag så oerhört frustrerad. Att det kan finnas ett så genuint motstånd mot bolagisering hos S, V och Mp att de hellre höjer skatten är för mig obegripligt. Är de .....?

Jag har länge nu drivit frågan om bolagisering av fastigheterna. Jag trodde det fanns ett hopp om att Kalle Sandström skulle få med sig sin grupp. Men, nej! Jag som är beredd att sälja mig till f-n själv för att få igenom detta. Först IVA i Karlshamn, vårdplatsreduceringarna, distriktssköterskemottagningarna och nu detta!
Lite om bolagisering av fastigheterna:


Om man bolagiserar enligt det fjärde alternativet vi fått presenterat från tjänstemännen
Så har man följande ekonomiska potential: (nedan avskrivning från en powerpoint presentation vi fått föredragen i LS au).
------------------------------------------
Med erläggande av full stämpelskatt för mindre yttre anläggningar och efter fastighetsregleringar i de anläggningar där så är möjligt, samt med en genomsnittlig avskrivningstid (amorteringstid) på 25 år i det nya bolaget:

Köpeskilling        Stämpelskatt           Behållning
1 500 Mnkr         10 Mnkr                  281 Mnkr!!!!!!!!

Om vi utgår från ovan och förutsätter övriga kostnader oförändrade och att skatteplikt för realisationsvinst inte föreligger samt lägger på grov uppskattning av andra med bolagisering förenade kostnader så skulle man i detta exempel frigöra ca 281 Mnkr. Exemplet gör det dessutom möjligt att bibehålla nuvarande hyresnivå! Inkl samtliga kapitalkostnader!

En möjlighet att begränsa stämpelskatten är att genomföra så kallade fastighetsregleringar på de fastigheter det kan vara möjligt.

Hur går en fastighetsreglering till?
Steg 1) I samråd med lantmäterimyndigheten identifieras en byggnad inom befintlig fastighet som kan vara lämplig för avstyckning varpå fastighetsägaren beställer en lantmäteriförättning och den 
aktuella byggnaden med tillhörande markområde styckas från stamfastigheten.

Steg 2) I det LTB helägda dotterbolaget köper nu den avstyckade fastigheten av LTB för aktuella marknadsvärde och erlägger full stämpelskatt.

 
Steg 3) När bolaget fått lagfart för den aktuella fastigheten kan man nu i överenskommelse med LTB begära en fastighetsreglering där man utan att betala stämpelskatter köper det resterande fastighetsbeståndet på stamfastigheten och reglerar in det i den i steg 2 förärvade fastigheten.
-------------------------
Smart va! Det är inte jag som är så smart och kommer på detta. Utan vi har fantastiskt duktiga tjänstemän som klurar ut såna här förträffliga idéer. Och de tar kontakt med tjänstemän i andra landsting och kommuner. I detta fall bl.a. Karlskrona kommun och får tips. TYVÄRR ÄR DET ALLTFÖR MÅNGA POLITIKER SOM INTE LYSSNAR IN OCH DRAR NYTTA AV ALL DENNA KUNSKAP!! Som sagt. Jag är ingen stjärna på fastighets affärer, jag gläds över allt jag har förmånen att lära mig när jag sitter i landstingsstyrelsen, men jag lyssnar i alla fall på de som kan bättre.

måndag 31 oktober 2011

Tänker S höja skatten eller? Idag kom handlingarna.. men inte svaret

Idag kom handlingarna till LS arbetsutskott och med dem handlingarna till landstingsstyrelsen i form av "internt arbetsmaterial". Denna gången var det en ganska tjock lunta och jag började förväntans fullt bläddra i den. Besviket konstaterade jag att de två ärenden jag var mest nyfiken på saknades. "Bilaga utsänds senare". Det ena ärendet var utdebiteringen (landstingsskatten) och det andra var budget 2012-2014.
Hur i hela friden ska vi i oppositionen kunna lägga ett konkret motförslag om majoriteten inte lägger korten på borden i rimlig tid? De sitter på hela utredningsapparaten med alla tjänstemän till sitt förfogande. Vi som inte gör det har en längre väg att gå och vi behöver tiden på oss. Det gynnar alla om oppositionen kan arbeta fram bra förslag. Nu sitter S, Mp och V så trångt till att de näpeligen kan säga nej av principskäl.

Imorgon ska vi träffas i Centerns landstingsgrupp och arbeta med vårt budgetförslag.
Vi får försöka anta än det ena och än det andra scenariet och lägga förslag ut i fall att... Jisses vad detta kommer bli tufft. Men imorgon kavlar vi upp ärmarna, spottar i händerna och grottar ner oss i ekonomiska kalkyler.

Det är inte utan att det dyker upp tankar på om det är medvetet som majoriteten bakbinder oss så här. Jag vill inte tro det om folk, men minsann så undrar man ju.

Eller är det så dålig ordning och reda på torpet! Och har man inte ordning på det ena så har man inte det på det andra.

söndag 30 oktober 2011

Sommartider hej hej... hejdå

Usch och fy för den lede för sommar/vintertid. Jag får jetlag i ett par veckor varje gång. Nu är klockan 21.45 enligt vintertiden. Men min kropp är inställd på 22.45 och tycker det är läggdags. Jag tror inte det är hälsosamt med dessa tidsomställningar och jag ser inte syftet med dem. Att det blir ljust en timme tidigare är ju till föga glädje när man ändå är på jobbet då. Det vore bättre om det fick vara ljust en timme längre på kvällen. Då kunde jag ut och rida efter jobbet :)