Leta i den här bloggen

onsdag 20 juni 2012

C, Fp och Kd:s budget för 2013-2015 Landstinget Blekinge

Vi la i år en budget tillsammans med Fp och Kd och jag måste säga att jag är mkt. nöjd med vårt arbete. Vi har specat vartenda krona och den är offensiv. Vi måste möte framtiden, vi kan inte sitta ner och vänta in den. Läkare flyr länet för att man inte känner att det sker satsningar. Operationsrobot är bl.a. en sådan satsning vi avsatt pengar till i vår budget.
Största skillnaderna mot majoritetens (S, V och Mp) förslag:
Vi höjde investeringsramen rejält. 50 miljoner mer. Vi räknar med att klara det med egna medel utan att ta för hårt på likviditeten. Men skulle det inte gå hela vägen anser vi att även landstinget Blekinge kan låna till investeringar. Landstinget i Blekinge är unikt genom att inte ha några lån. Och varför ska vi gå in i en storregion på knäna och servera vårt huvud på ett guldfat?? Nej, vi måste satsa på våra lasarett för de är dels två mycket viktiga arbetsplatser här i länet.

En annan skillnad är att vi förväntar oss mer av verksamheten vad gäller att ta hem riktade statsbidrag. Man lyckades ta hem 44 mnkr förra året så jag förstår inte varför S, V och MP bara sätter upp målet 25 mnkr för 2013. Tycker de att man kan skruva ner målen och att Blekingeborna inte ska få god tillgång till vård och säker vård? Bra sjukskrivning och rehabilitering? Vi skruvade upp målet till 50 mnkr.

Vi la fram en rad förslag på förbättringar och effektiviseringar i våra planeringsförutsättningar. Bl.a. lägga ut IT och transporter på entreprenad.

Vi vill ha ett mobilt vårdteam. En mobil doktor i väst och en i öst. Detta anser vi behövs i synnerhet nu när man stängt akuten i Karlshamn. Vi tror mobil doktor kan vara toppen för en äldre människa som slipper åka in till sjukhus och tänk den ensamstående mamman med två barn som inte behöver försöka få barnvakt till det friska eller ännu värre ta med båda bort till Karlskrona. Alla som har barn vet ju att de inte får öroninflamation på dagtid!

Vi la förslag på att sänka skattesatsen nästa år med 20 öre.
Nu har ju Moderaterna där oppe i Stockholm äntligen lyssnat på Centern och man kommer nu äntligen att ta beslut om det kommunala utjämningssystemet som har missgynnat Blekinge väldigt. Det lär inte hinna få effekt 2013 men väl 2014 och då vill vi sänka skatten ytterligare 40 öre. När det kommunala utjämningssystemet, det nya, får full effekt ger det Blekinge ett tillskott på ca 170 mnkr.

Jag vet inte varför S, V och Mp budgeterade ett så stort överskott år 2015. Vi vill fortsätta satsa och la en ram som var på 50 miljoner lägre överskott. Dessa pengar vill vi använda till ytterligare satsningar framåt.

Offensivt så det förslår men väldigt balanserat och till skillnad från Moderaterna så talar vi om varifrån vi tar pengarna.
Deras kan jag ju inte gärna kommentera så mycket för det kunde de själva inte heller. De ska dra ner på kostnaderna en bit över 100 mnkr utöver de besparingar vi vill göra och har pekat på. Men Moderaterna talar inte om vad de ska spara på.
En moderat ledamot var uppe i talarstolen och påpekade att vi missat att ta upp avskrivningar för våra +50 mnkr i investeringar. Räknar vi med 20 års avskrivningar så skulle det ge 2,5 mnkr och det kan vi ta ur reserven vi lagt på 80 mnkr. Om det nu skulle vara så att man klarar av att genomföra alla investeringar så att de tickar ut under 2013.  Det vore mer passande om M kunde redovisa sina nedskärningar istället.