Leta i den här bloggen

fredag 1 februari 2013

Skolan står på schemat!

Nu tar Centerpartiet krafttag i skolfrågorna. BRA!

Ramar och kramar säger så mycket och är ännu mer aktuellt i dagens skola än när Maud Olofsson framsynt myntade begreppet för många år sen.

Idag var jag på seminarie med Anna-Karin Hatt och Ulrika Carlsson (riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson). Vi fick ett intressant föredrag om sjösättande av IT i skolan.

Jag gav min syn på saken appropå att gästföreläsaren som berättade hur de mött på problem att få alla pedagoger att vilja jobba med datorer i deras kommuns skolor.

Jag påpekade att om man vill att detta ska ro i land så måste man lyfta bort en hel del arbetsbörda från lärarna. De lägger på tok för mycket tid till att dokumentera och det finns idag inte utrymme för att hjälpa lite extra, att finnas där och lyssna. Saker som bidrar till att skapa harmoniska barn och unga som bättre kan ta till sig undervisningen och ger lugn och ro. Kramar ger bättre effekt än ramar. Men tar tid!
Vi lärare är inte oävna ny teknik! Inte alls. Men vi kan inte trolla med klockan!

Anna-Karin Hatt var väldigt klarsynt när hon sa att hon förstår att lärarna är reformtrötta.

- Ge lärare och elever mer tid tillsammans.
Ta bort den tunga administrationen.
 Börja med att skicka upp de nationella proven på nationell rättning. Inför inte lärarsekreterare! Som lärare måste jag följa elevens utveckling. Man kan ha annan personal som vaktar vid prov och kopierar men tveksamt att det löser tidsbristen.
Ta bort de nya stolliga påfunden med lokal pedagogisk planering, där lärare ska planera sin undervisning och lägga ut på nätet. Det äter tid och ger eleverna mindre möjlighet att påverka sin väg till målet.
Bra skolledning som arbetar med elevkonflikter så att lärare kan ägna sig åt undervisningen.
Minska dokumentationen. Ställ frågan är den till gagn för föräldrar och elever? Hur många läser allt detta?
Mera verkstad helt enkelt