Leta i den här bloggen

torsdag 10 oktober 2013

Dags att sluta kritisera sjukskrivningsreformen?

http://www.skl.se/press/nyheter_2/positiva-resultat-tack-vare-afapengar

Kommuner och Landsting redovisar överskott på 10 miljarder. Samma belopp som AFA pengarna 
Alltså är det den högst kritiserade sjukskrivningsreformen som räddar den offentliga sektorn, 
Vården, skolan och omsorgen.

Och nog är det bättre att vi får vård istället för att sitta fast i sjukskrivning. 

Dock måste nivån för sjukpensionärer upp. Alla ska kunna leva ett bra liv. Men det är en lite annan fråga. 
Vill bara vara tydlig med var jag står där.


onsdag 9 oktober 2013

Framtidens sjukvård - Ronny Petterssons utredning


Igår anordnade vi i Centern en konferens där Ronny Pettersson föredrog sin gedigna utredning. Den har tagit lång tid att sammanställa, är enormt väl genomarbetad och har en mycket bred förankring i organisationen. 
Sedan 2011 har landstingets utredare Ronny Pettersson samlat erfarenheter och fakta från såväl vår egen sjukhusorganisation som utifrån. Vi politiker har varit delaktiga i kunskapsinhämtningen och det har varit mycket givande. 
Men så satt man och väntade ivrigt på att rapporten skulle komma. Och väntade.. och väntade.. Ingen rapport kom och inte lär den komma. Den är inte ens diarieförd. Den var inte bekväm för sossarna.

Starka sossar i Karlskrona satte väl i halsen kan tro när man läste att Ronny Petterssons slutsats var att det enda vettiga är att bygga ett nytt lasarett i länet. Svaga sossar från västblekinge nickar med och köper sossarna i Karlkronas löften om att man ska kompensera Karlshamns lasarett med arbetstillfällen. Jo men visst. Vi vet ju hur det brukar bli med det.

Peter Lilja menar att vi inte har råd att bygga ett nytt lasarett.  Men det kostar ju minst lika mycket att renovera. Och då är flera faktorer inte medräknade. Så som:
Ska man renovera så måste man flytta ut och sen in verksamheten. Att evakuera sjukvård och patienter kan inte vara det lättaste! Hur klarar man patientsäkerheten? Man klarar ju inte vårdgarantin idag när man går för fulla maskiner. Hur ska man klara det när man ska renovera? Lär ju gå åtskilliga arbetstillfällen från vårdproduktion till flytt hit och dit. 

Renovering blir ju en enda stor kompromiss: Vilka lokaler vi vill och behöver kontra vad som är möjligt.

Varför skickar man inte ut Ronny Petterssons rapport till fullmäktige gruppen så får var och en läsa de båda rapporterna och själva bilda sig en uppfattning?
Varför får inte alla som sitter i fullmäktige delta vid hearingen med Peter Lilja?

Varför kan man inte sända hearingen via webben? Det kunde man ju med slutkonferansen för e-hälsa.

Efter Ronny Petterssons gedigna faktabaserade argumentation är jag helt övertygad. Det finns bara ett argument och det är att bygga ett sjukhus.

Jag har så mycket att berätta om detta så jag lovar att återkomma.