Leta i den här bloggen

tisdag 29 april 2014

Det ska vara svårt att knarka och lätt att sluta

Igår var jag på ett mycket bra seminarie om drogmissbruk. Arrangör var nykterhetsförbundet och IOGT-NTO (som för övrigt bekände att de har ett långt och märkligt namn)

Det var uselt dålig uppslutning från politiken. Vi var två landstingspolitiker som var där. Kristina Valtersson och jag. Kristina är också Centerpartist. Sen var Rolf Jönsson, C, från Olofström där och en kvinna från S i Ronneby. Tragiskt men det brukar vara så när det handlar om missbruk. Även frågor som rör psykiatrin ligger lågt på dagordningen för alla partier utom Centern.
Detta är en extremt utsatt grupp och de vare sig organiserar sig eller går och röstar. Det tror jag är en förklaring men även att detta skrämmer folk lite. Inget man vill prata om.
Björn Fries som också deltog i paneldebatten berättade att det omfattar 4 försvarsbudgetar! Intresset borde finnas där med andra ord.

Björn Johnson, docent i socialt arbete föredrog.

Det är glädjande att missbruket bland ungdomar minskat de senaste åren.
Jag tror det beror på att man fångar upp unga som mår psykiskt dåligt bättre i och med regeringens satsning på ungdomspsykiatrin och kömiljarden som fått fart på habiliteringen. Jag har haft elever som fått vänta fyra år på en utredning. Björn Johnson pratade om missbruk som självmedicinering. Något jag själv hävdat.
Det är inte drogerna som trasar sönder människorna det är de trasiga människorna som fastnar i missbruket.

Björn J tyckte att man skulle utvärdera lagen om att förbjuda eget bruk av narkotika. Visst kan en utvärdering av ett beslut oftast vara befogat. Men ibland blir det näst in till omöjligt att utvärdera nyttan/skadan av ett beslut. Speciellt när många andra faktorer spelar in.
Jag förstår kritiken mot polisens agerande då man tydligen har plockat in samma kända narkomaner på provtagning för att fixa till statistiken. Men detta kan man ju enkelt komma tillrätta med på annat vis. Det är ju bara att inte tillåta att samma person räknas in i statistiken mer än en gång.

Björn J framhöll också vikten av prevention och då var skolan bland det viktigaste. Jag kan ju inte hålla med mer! Jag syftar inte på att alla ska få höga betyg. Men alla unga ska få gå ut med ett bra självförtroende och hoppfulla inför framtiden. För tillfället tävlar alla partier om att måla bilden svart och man tar bort hoppet för de unga och då blir det en självupplevande profetia. Jag berättar så mycket jag kan om alla jobb som finns och alla möjligheter. Sen finns alltid Kom Vux. Det finns så många vägar att gå i livet och alla går framåt om man bara sätter den ena foten framför den andre och går!

Jag är av den bestämda uppfattningen att vi ska ha en mycket restriktiv narkotikapolitik. 
Även användandet av narkotika ska vara förbjudet. Om detta tvistar de lärde.
Ett argument emot förbud är att man spär på den svarta marknaden. Men det gör man ju redan ändå i och med att det är förbjudet att odla, tillverka och sälja.
Men samtidigt ska man få bra hjälp att sluta.
Det är tyvärr så att dödligheten bland narkomaner i Sverige är mycket stor. Dels beror det på att vi är duktiga på att obducera men det beror också på brist på behandling.

Vad gäller alkohol är jag för gårdsförsäljning av öl och vin. Jag tror inte att supandet ökar. Jag tror varken på förbud eller införselkvoter som vi hade förr. När jag gick på högstadiet så florerade hembränt i stora mängder och den organiserade brottsligheten var det enda som gynnades.

Anna Hedh, S, Eu parlamentariker spred osanningar kors och tvärs. Men fick tillrättavisning av Björn Johnson när hon påstod att S röstat än si och än så. Alla partier har varit överens i dessa frågor nämligen. Att hon själv är av en annan åsikt är en sak. Men det är magstarkt att stå på ett möte och fara med osanning.
Hon påstod också att om man säljer öl på en gård så blir man tvingad att sälja wiskey och allt annat.
Jag sa emot och påpekade att systembolaget inte är skyldiga att ha alla sorters öl inne som finns på marknaden. De är tvungna att ta hem om kunden önskar sa hon. Icke så nicke säger jag bara! Glöm att du kan be att få köpa Tuborg på Guiness i Dublin!

Dagen avslutades med en paneldebatt där jag fick hoppa in för Johan Linander. Bengt Mauritzon höll mycket bra i den. Han ställer väldigt bra frågor och de är inte så där snuttifierade som många moderatorer vill hålla dem. Då blir det bara korta svar med dåligt innehåll.

Idag på Hälso - och sjukvårdsnämndens möte bad jag att få en redovisning om frågan om sprututbyte och varför man inte genomfört det i Landstinget Blekinge. Jag fick löfte om att frågan ska tas upp nästa möte.

Inför debatten tog jag också reda på hur vi ligger till med Metadon behandling. Vi låg på jumboplats för ett par år sedan tillsammans med ett annat landsting som jag inte minns vilket det var. Tina Möller svarade att man nu ligger bra till på detta område. Psykiatrin i Blekinge är en fantastiskt välskött verksamhet som hela tiden utvecklas och blir bättre. Det är bra. Det är viktigt.