Leta i den här bloggen

fredag 20 september 2013

Maxtaxan - urholkar barnomsorgen

Karin Nilsson: "när maxtaxan infördes i Tingsryd stod avgiften för 16% av barnomsorgslostnaderna. Idag står den för 9%
Det tredje barnet kostar inte mer än en glasspinne. Detta på bekostnad av kvalitén. Vi måste indexreglera maxtaxan eftersom den urholkar kommunernas ekonomi" 


De med högsta inkomsterna har idag en löjligt låg avgift! 
Maxtaxan är sossarnas valfläsk från valet 2002 som nu börjar lukta riktigt illa.
Maxtaxan gynnar enbart de med högst inkomst. En väljargrupp sossarna behövde för att vinna valet. Detta såg man på köpta opinionsmätningar och slängde fram lockbetet/fläsket veckan före valet. 
De med låg inkomst struntade man i för deras röster hade man redan tack vare falsk propaganda. 
Slugt och ohederligt!

offentligt anställdas rätt till heltid

Heltidsfrågan het fråga i debatten. 
För mig är det självklart att alla som vill arbeta heltid inom offentlig sektor ska ha rätt till det. Därför ställer jag mig till 100% bakom partistyrelsens förslag att bifalla motionen. 
Dessa , oftast kvinnor, gör ett så viktigt arbete för oss. Då ska de också kunna leva på sin pension i framtiden. Vi har redan brist på personal inom offentlig sektor och det kommer att bli värre. Vi måste bli attraktiva arbetsgivare. 
MEN mitt främsta argument är ändå; att det är den viktigaste pusselbiten för att få ett jämställt samhälle. Jag var på en föreläsning om jämställdhet och studier i frågan pekar entydigt på just sambandet mellan heltid och jämställdhet. 
Därför drev jag frågan stenhårt i landstinget. Och nu har vi den regeln i Landstinget Blekinge att alla som vill jobba heltid ska få det. 
Men det går trögt på sina håll i landet så därför anser jag att det måste styras upp av regeringen. 

Ansvaret för arbetslösa

Magnus Larsson tog strid för min motion om att man utreder möjligheten att föra över medel och ansvar för arbetsmarknadsåtgärder till kommunerna. "Vi behöver fler verktyg i verktygslådan" påpekade Magnus. Därefter gick Leif Walterum upp i talarstolen och stred för den och glädjande nog även Angelica Carlsson. 
Det lär bli en spännande omröstning. 

Jag sitter i nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildningen i Karlshamn och kände en stor frustration över att arbetsförmedlingen i Blekinge skickade tillbaka 13 miljoner förra året. Nämnden har många goda idéer man så gärna skulle vilja sjösätta. En hel del satsar kommunen redan med egen finansiering. Inte för att vi har det formella ansvaret utan för att vi känner det ansvaret för våra medborgare. Men vi skulle kunna göra så mycket mer. Därför skrev jag motionen. 

Jokkmokk levererar

Tänk att Jockmock bidrar mest till Sveriges BNP men är en av landets fattigaste kommuner.
Det är ju helt galet tycker jag.

torsdag 19 september 2013

Språk är vägen till frihet

Just nu debatteras språkkrav på Centerns partistämma.

Jag blir så ledsen när jag ser samma kvinna i en pizzeria, (som jag befarar att maken äger och jag befarar att kvinnan inte tar ut lön. Dvs inget pensionsunderlag,) och hon klarar knappt mer än de fraser hon behöver för att genomföra pizza försäljningen 4 år efter att jag mötte denna kvinna första gången.

Det här med företag och kvinnofälla är inget nytt och absolut inte unikt för invandrare. Inom jordbrukssektorn är detta mkt vanligt. Och här snackar vi miljon investeringar! Men mer om det en annan gång.

Jag anser att det både är möjligt för alla att lära sig tala Svenska och nödvändigt.
Vi snackar ju inte C uppsats i svenska precis.
Jag påstår INTE att fler kvinnor med invandrar bakgrund lever under förtryck. Det förekommer missförhållanden i precis lika stor utsträckning i hem med svensk födda. Har t om fått till mig att svenska män slår kvinnor mer. MEN en svensk-född kvinna vet att hjälp finns och förmår rent språkligt att nå den hjälpen. Den möjligheten måste finnas för alla. Steget ur ett destruktivt förhållande är stort nog. Språket får inte vara ett hinder.