Leta i den här bloggen

tisdag 3 september 2013

Landstinget kryper undan EU:s energidirektiv #framtidens sjukvård


2010 antogs EU-direktivet om byggnaders energiprestanda.
NNE (Nära noll-energibyggnader) innebär krav på halvering av energiprestanda jämfört mot idag gällande byggnormer. 2020 träder detta i kraft. För offentlig sektor 2018. 


Ska Landstinget Blekinge krypa undan dessa krav genom att ”renovera” befintliga byggnader?

Detta är inte acceptabelt. Vi som ska fatta beslut om vilka lokaler vår lasarettsvård ska bedrivas i, en lång tid framöver har inte bara ansvar för ekonomi och patientsäkerhet inför kommande generationer. Vi har även ett ansvar för att överlämna en bra miljö.

Jag anser att offentlig sektor ska vara föregångare i miljöarbetet!

Läs gärna mer om EU:s energidirektiv: 


måndag 2 september 2013

Framtidens sjukvård i knäet på nästa generation

Idag presenterade Peter Lilja "sitt förslag" kring framtidens sjukvård. Han har kommit fram till att det bästa är att renovera de två lasarett vi har. Hur han har kommit fram till detta på sin kammare begriper inte jag för vi har ju haft en hel stab med tjänstemän som blött och stött frågan under ledning av Ronny Pettersson. Och de kom inte fram till den slutsatsen..

Frågorna jag ställde på dagens möte var många. Svaren var ytterst få och INTE väl grundade!
Här är några av mina frågor:
Vart tog Ronny Petterssons gedigna utredning vägen? Vart tog beräkningarna kring att bygga till Karlshamns lasarett och förlägga all vård där vägen? Hur motiverar man att kostnadsberäkningen för att bygga 1 nytt lasarett helt plötsligt blev ofantligt mycket högre än det utredande tjänsteman kom fram till? 
Hur mycket kostar det förslag man la fram idag? Att renovera blir inte billigt. Att göra om 4 bäddssalar till 1 bädds kräver utbyggnad. Hur många kvm? Stamledningar? Separat ventilation krävs för att klara framtida utmaningar vad gäller smittspridning. Hur kan man bestämma sig för ett alternativ som man inte har en aning om vad det kommer att kosta?
Mina frågor var många. Svaren uteblev!!


Sist men inte minst. Ska denna stora fråga avgöras av politiker som riskerar personliga förluster om man kanske tar det bästa beslutet och detta inte är det som uppskattas av väljarna? Kanske folkomröstning vore det rätta? eller är frågan för komplex?
Borde man inte göra det till en valfråga? Jag funderar och funderar.

Jag befarar att renovering av våra två lasarett kan leda till följande bekymmer:
-Läkarbristen ökar och då blir det omöjligt med två enheter.
-Vi går in i en storregion. Två lasarett varav det ena med undermåliga byggnader som man påbörjat en renovering av leder till ett beslut i framtida regionfullmäktige att lägga ner båda våra lasarett i Blekinge. Sen skickar man Blekinges patienter till Kalmar, Kristianstad och Växjö. Detta skulle vara katastrof för våra kommuner.
- kostnaden för att renovera överstiger nybyggnation med råge och vi måste både höja skatten och göra hårda prioriteringar i vården.

-renoveringen blir för dyr och man når bara halvvägs. Då får vi lasarett som är undermåliga och vi får svårt att rekrytera personal.
- att vi får mycket svårt att nå kravet på energieffektiviseringar. 

- att bygger man som föreslaget nytt operationsblock i Karlskrona och Nytt intensivvårdsblock i Karlskrona blir det svårt att få ekonomi i att utföra operationer i Karlshamn!! dvs ytterligare avlövning!! 

Jag har en mängd argument för att bygga ett lasarett i mitten av länet. (jag återkommer i ett annat blogg inlägg) Jag skulle då gärna se att man hyr ut byggnaderna i Karlshamn till icke konkurrerande verksamhet men ändå inom medicin. Tex idrottsmedicin eller plastikkirurgi. Det skulle skapa arbetstillfällen och locka hit sjukvårdspersonal så som narkossköterskor etc. Dessa verksamheter ska man inte fnysa åt. Det är miljardindustrier! 
 Det näst bästa alternativet som jag ser det är att bygga ut Karlshamns lasarett och ha endast ett där.
Två lasarett med allt bekymmer det innebär finns inte på min karta.
Men utan ekonomiska kalkyler blir det ju omöjligt att ta ställning. Ekonomin är ju en så tungt vägande faktor att den bara måste med i vågskålen.


DETTA ÄR MINA EGNA PERSONLIGA TANKAR!!