Leta i den här bloggen

torsdag 11 april 2013

offentlighetsprincipen sätter käppar i hjulet

Det här med att rekrytera chefer inom offentlig sektor är svårt. Och inte blir det lättare om urvalet är för litet. Just nu har man gjort den ena lyckade chefs rekryteringen till Landstinget Blekinge efter den andra. Men det var inte längesedan läget var mycket annorlunda. Många av våra lyckade rekryteringar är internrekryteringar vilket har många fördelar. Men så ibland behövs det komma in lite nytt folk. Då är det en mardröm att ha ett litet urval. När jag läste om att Per-Olav Larsen, Sölvesborgspolitiker, blev åtalad för att han vägrade lämna ut listor på sökande till chefstjänst i Sölvesborgshem väcktes tanken kring att skriva en motion. Vi är många som upplever offentlighetsprincipen som ett hinder när man ska rekrytera chefer och den är i det fallet inte till skattebetalarnas gagn. Men få vågar göra det Per-Olav Larsen har gjort.

Min motion till partistämman i Karlstad lyder så här:

Modernisera offentlighetsprincipen


Offentlighetsprincipen är viktig och en grundbult i ett demokratiskt samhälle.
Offentlighetsprincipen är dessvärre ett stort hinder när offentlig sektor ska rekrytera chefer. De flesta som är intresserade av att söka tjänsten har redan ett chefsuppdrag.
Om den som har en chefstjänst söker en tjänst inom offentlig sektor kommer det till allmänheten och framförallt den egna arbetsplatsens kännedom. Tillhör man då de sökande som inte får uppdraget så är man sannolikt ganska förverkad på sin arbetsplats. Detta bidrar kraftigt till att offentlig sektor får svårare att rekrytera chefstjänstemän/kvinnor. Bra chefer är en förutsättning för att våra skattemedel ska kunna användas på bästa sätt.
Naturligtvis ska allt som företas inom offentlig sektor vara just offentligt. Men frågan är då:
När ska det vara offentligt? Varför ska en sökande till en tjänst räknas in i det som ska vara offentligt? Man är inte anställd och ingår därmed inte i den offentliga sektorn enligt mitt sätt att se det. Första dagen man tillträder och bär lön från den offentliga sektorn ska man naturligtvis omfattas av offentlighetsprincipen. Men inte förr.

Jag yrkar
att                 Centerpartiet verkar för en översyn av offentlighetsprincipen så att man kommer till rätta med rekryteringsproblematiken enligt ovan beskrivning.

Petronella Petersson
Centerpartiet Karlshamn
 





Denna är rätt elak. Ta åt er ni som vill, kan och bör.

Monumentism:

Riskfaktorer: Toppolitiker som närmar sig pensionsåldern. Företrädesvis män.

Symptom: Storstilade byggnader ploppar upp. Ofta idrottsanläggningar, sällan äldreboenden.

Biverkningar: Ökade driftkostnader som leder till nedskärningar inom kärnverksamheten så som skola och omsorg.

Tio miljoner till varseldrabbat Blekinge#.UWUptoHl5Lk.facebook

Tio miljoner till varseldrabbat Blekinge#.UWUptoHl5Lk.facebook

Det känns skönt att Centerpartiets ministrar uppmärksammar Blekinge och våra kommuner i olika sammanhang. De har inte bara hittat hit. De har lärt känna vårt län och våra speciella tillgångar men ser
och förstår också de problem vi möter. Nu senast är det just Mörrum Annie Lööf tar med i sitt anförande
då hon presenterar de extra medel till särskilt utsatta områden i lågkonjukturen. Hon har sett, mött och lärt känna mindre orter och förstår att det finns en potential men att extra satsningar kan behövas.