Leta i den här bloggen

fredag 8 juni 2012

Skolavslutningen i kyrkan, tack!

Jag tycker det är bra att Ann-Louise Trulsson, Kd ledare i Blekinge och präst, står upp för att skolavslutningen ska vara i kyrkan. Nu anklagas hon för lagbrott. Man tar sig för pannan och undrar om inte denna egentliga ickefråga mest leder till att gynna SD!! Om en muslim säger "låt Allah vara med dig, eller Allah välsignar dig" så tar jag det enbart som att det är en mänsklig omtanke. Skolavslutningen ska vara i kyrkan och om prästen säger "gud välsigne er" so whaaaaat???

torsdag 7 juni 2012

Kilometerskatten får motsatt effekt!

Än en gång har jag fått privilegiet att träffa kloka människor i och med politiken. Riksdagsledamoten Karin Nilsson som är Centerns skattepolitiska talesman besökte Karlshamn och vi träffade åkeriföretagare. Äldre herrar som imponerade med sitt kunnande. Och miljöengagemang!
Temat var kilometerskatten och miljön. Det var mycket intressanta diskussioner. Argumenten mot kilometerskatt eller vägslitageskatt som den också kallas är många. Den kommer inte drabba åkeriföretagen direkt. Tvingas tillverkningen utomlands så finns fortfarande ett stort behov av att distribuera ut varor i vårt lands alla vrår och då ska snarare fler varor från utlandet och hit. Med andra ord ökar transporterna snarare.

Varför för S, V och MP en så företagsfientlig politik? Hur kan de mena att ett sådant förslag skulle vara bra för miljön? All trafik går inte att styra över på järnväg. Att bygga järnväg innebär också ett stort ingrepp på miljön.

Åkeriföretagen lägger denna kostnad på fakturan till kunden. Kunden dvs. mataffären, Volvo i Olofström, Timmerbolaget etc. lägger kostnaden på konsumenten, du och jag. Till vilken nytta?
S, V och Mp vill ta in 4 miljarder på denna skatt. Dessa pengar ska gå till utbyggnad av järnväg. (Inte i Blekinge dock!!!!)
De pratar om att lägga all skatt på europa vägarna. Då blir det dyrt att köra där. Detta lär leda till att man väljer andra vägar. Vägar som inte är byggda för tung trafik utan slitaget ökar och trafiksäkerheten blir sämre.

En fråga jag burit på ett tag är att det är nog avgörande att "sätta sig ner" NU och se djupt in i kristallkulan. Ska vi satsa stora pengar på järnvägar? Ska vi satsa på miljöbränsle istället? Ta fram nya effektivare motorer? Var får satsade pengar störst nytta? Får vi över trafiken på biobränsle så har vi inte samma behov av järnvägsutbyggnad. Jag tycker det är högre prioriterat att rusta upp den järnväg vi har och få den att fungera. Undantaget sydostlänken som verkligen behöver byggas och där futtiga kilometrar ger en enorm besparing på sikt.
Ska vi satsa på eldriven trafik? Hur stor kapacitet har vi att ta fram el utan kärnkraft?? Det hörnet vill jag inte måla in mig i. Kärnkraft har allt för många nackdelar som inte överväger den enda fördelen.

Biobränsle kan vi tillverka i Sverige. Vi har odlingskapacitet vi inte nyttjar. Svenskt lantbruk skulle få de pengar vi idag köper olja för. Vi skulle få arbetstillfällen i Sverige. Detta i sin tur skulle generera skatteintäkter som vi kan använda till vår välfärd och vidare satsningar på miljöarbetet.
Och hur många konflikter runt om i världen beror inte på den där oljan?

Men EU måste få ändan ur vagnen också. Att man inte får subventionera biobränslen gentemot bensin och diesel är ju rent makabert! Här måste en ändring till.

Subventioner före skatter!
Morot istället för piska!
Gynna svenska lantbrukare istället för oljeshejker!


onsdag 6 juni 2012

stafettläkare kostar landstingen 2 miljarder

Så nu ska man äntligen ta tag i denna surdeg. Förra året var kostnaden för stafettläkare 2,1 miljarder. Pengar som så väl skulle behövas för att förbättra vården istället.
Utöver höga kostnader får vi bristande kontinuitet och sämre utveckling av vården. En stafettläkare gör jobbet och "drar vidare". Denne deltar inte i verksamhetens utvecklingsarbete eller forskningsarbete. Det känns också märkligt att den nya arbetstidslagen inte följer arbetstagaren utan det är en lag som reglerar arbetsgivaren. Alltså kan man jobba väldigt långa pass med allt vad det innebär avseende patientsäkerhet.
SKL diskuterar nu att man inte ska ta in läkare som har en fast arbetsgivare på annat håll.
Jag tycker man ska passa på att ta tag i arbetstidslagstiftningen på samma gång. Den ska följa arbetstagaren anser jag.

Text tv svt påstår att dödskjutning skett på Sweden Rock!

Det är skandal att SVT:s text tv gått ut med att det skett en dödskjutning på Sweden Rock inatt. Skottlossningen skedde enligt BLT i centrala Sölvesborg och mannen uppmanades av SOS alarm att ta sig till festival området eftersom där fanns ambulans. Detta kan skada Sweden Rocks rykte. Kanske därför nyheten inte längre är kvar på SVT:s sida?
Att sen SOS uppmanar en skadad att ta sig TILL ambulansen är ju en märklighet i sig. Sen gick den ju ändå åt Kristianstad. Att åka fram och tillbaka med en skottskada i magen låter ju rent galet. Om det är så det gått till bör SOS se över sina rutiner. Igen..

tisdag 5 juni 2012

Nej till kommunaliseringen. Nedan en del argment.



Centerpartiets röstförklaring ärende 24. Hemsjukvården.

Centerpartiets landstingsgrupp yrkar avslag på ärendet att kommunalisera hemsjukvården.

Vi anser att detta inte på bästa sätt gagnar patienten.

Ett argument man fört fram för att kommunalisera är att gränsdragningsproblematiken försvinner. Vi anser att man endast flyttar gränsen. Vi tror på förbättrad samverkan mellan kommunerna och landstinget inom flera områden. Hemsjukvården är ett. En organisationsförändring är inte en lösning i sig.

Vi finner också att det är olyckligt att man inte tagit med representanter från den palliativa vården då man gjort utredningen.

Vidare är det vår ambition att man ska införa LOV inom hemtjänsten och vi ser hinder för detta om man kommunaliserar hemtjänsten.

Vi har också en viljeinriktning att man ska ha ambulerande läkare som tar hand om primärvårdens patienter dygnet runt. Detta ansvar har egentligen primärvården. Att i ett så här litet landsting ha två parallella organisationer ser vi inte som rationellt.

Det är också ett faktum att det arbetade 17 fler inom hemsjukvården innan man delade in den i en separat verksamhet. När man delade ut den från primärvården fick distriktssköterskorna större geografiska områden och därmed mer tid i bilen än till patienterna. För att komma ner i samma kostnader som man hade för hemsjukvården före delningen med primärvården så har man fått slimma organisationen och banta ned personalen. Det har blivit färre händer i denna vård helt enkelt. Vi vill att hemsjukvården ska kopplas samman med primärvården och därmed ser vi samordningsvinster. För vi vill ha mer hemsjukvård till våra invånare.
En skatteväxling kan drabba utflyttningskommuner med åldrande befolkning hårdare än vad det kommunala utjämningssystemet kompenserar för.


Centerpartiet landstingsgrupp
Petronella Petersson


Landsbygdsambassadörer för Blekinge

Jag är mycket glad över att jag blivit utsedd till Blekinges landsbygdsambassadör. Genom det uppdraget ska jag, tillsammans med Lars Karlsson som är min kollega och vapendragare även här. (Vi arbetar ju ihop i landstingspolitiken) föra fram Blekinges behov vad gäller landsbygdspolitik. Och naturligtvis bli en länk även uppifrån och ner i vårt parti. Centerpartiet har alltid och kommer alltid att vara det parti som håller landsbygden i främsta rummet. Att få vara ambassadör just för landsbygdsfrågorna i Blekinge är särskillt betydelsefullt av två skäl:
Det ena är att vi saknar riksdagsmandat för Centerpartiet i Blekinge. Och genom detta uppdrag får vi ytterligare en stark länk upp i vårt parti.
Det andra är att Blekinge är ett utpräglat landsbygdslän och det behövs en röst för dessa frågor uppåt.

Att jag sedan har fått det ärofulla arbetet att sitta i styrgruppen för detta nätverk är ju också väldigt roligt. Jag är full av idéer och Lars och jag är redan på G :)
Liten kort presentation av Lars i sammanhanget:
Lars Karlsson kommer från Karlskrona. Bor i Bettamåla och har där en gård med framförallt skogsinriktning. Han är entreprenör ut i fingertopparna och engagerad i Leader/landsbygdsutvekling. Han är även mycket engagerad i Studieförbundet Vuxenskolan. Politiska uppdrag han har är främst kretsordförande och miljö och byggnadsnämnden i kommunen. I landstinget är han vice gruppledare och sitter som ordinarie ledamot i miljö och investeringsberedningen samt ersättare i landstingsstyrelsen. En klok man som jag jobbat med i några år nu och vi arbetar mycket bra ihop så det kommer bli kanon detta.

måndag 4 juni 2012

Budget C, Fp och Kd




PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 2013 - 2015

Inledning

Hälso- och sjukvården ska utgå från att varje människa är unik och att alla människor har samma absoluta och okränkbara värde.

Hälsan ska vara jämställd, jämlik och tillgänglig för alla. Så är den inte idag i Blekinge!

Ett hälsofrämjande synsätt ska prägla Landstinget Blekinges hela verksamhet.

Blekinge ska vara ett bra län födas, bo och åldras i.
En fortsatt satsning på IT i vården är viktig, men det får inte skapa en digital klyfta utan de som vill boka besök etc. på vanligt vis ska kunna göra det även i fortsättningen.


Verksamhetsutveckling

  1. För att stärka sjukvården i Blekinge och möta framtiden vid en eventuell regionförstoring måste vi stärka attraktionskraften för sjukvården i Blekinge inte minst när det gäller att rekrytera personal. Detta kräver funktionella lokaler för såväl patienter som personal. I det arbetet krävs det också samarbete med våra grannar och tilltänkta partners.
  2. Att Landstinget Blekinge ska fördjupa samarbetet med kommunerna i länet.
  3. För att förbättra styrningen ska alla uppställda mål även kunna mätas årligen
  4. Att inom befintliga resurser verkställa beslut om att inrätta en palliativ enhet på Blekinge­sjukhuset i Karlskrona och en geriatrisk enhet på Blekingesjukhuset i Karlshamn.
    För att starta verksamheten avsätts projektmedel för år 2013.

  1. Att arbetet med att fördela verksamheter mellan de båda sjukhusenheterna i Blekinge måste intensifieras. Målet är kostnadseffektivare vård.
  2. Arbetet med vårdprocesser måste fortsätta utvecklas framförallt vad gäller geriatriska och palliativa patienter.
  3. Att man utreder att särskilda enheter – hospice – för vård i livets slutskede där anhörigstöd ingår ska inrättas med samma finansieringsprincip som finns för beroendeenheten.

  1. Att uppmärksamma barn och unga som lider av psykisk ohälsa och på olika sätt arbeta för att motverka denna utveckling. För detta krävs bl.a. samverkan mellan olika huvudmän.
  2. Att Landstinget Blekinge ska bli bättre på att ta del av den Alliansregeringens ekonomiska satsningar på psykiatrin liksom de extra statliga ersättningarna för rehabiliterings- och sjukskrivningsgarantin.
  3. Att se till så att målet för kömiljarden uppnås varje månad för både mottagningsbesök och behandlingar. Vårdgarantin skärps till 0-5-30-60.

  1. Att tillgängligheten till specialisttandvård måste förbättras.

Förebyggande hälsovård

  1. Att det vid relevanta tillfällen ska tas upp samtal om kost, rökning, alkohol och motion inom alla verksamheter och inte bara primärvården.

  1. Att Landstinget ska införa rökfri arbetsdag.
  2. När nya leasingbilar upphandlas ska dessa ha alkolås.

Hälsoval

  1. Att se till så att primärvården lever upp till gällande regler om att ta hand om primärvårdspatienter dygnet runt med mobil doktor som nås på nätter och helger via 1177.

  1. Att kontinuerliga hälsoundersökningar (inklusive upplevelse av välbefinnande) genomförs för personer som är 80 år och äldre.

  1. Att öka närvaron inom Hälsovalet av läkare inom specialiteter med långa väntetider, som till exempel ortoped för konsultation.

Ekonomi


  1. Att Landstinget Blekinge ska minska kostnaderna så, att Landstinget vid utgången av år 2014 har minst samma kostnadseffektivitet som medianvärdet för motsvarande verksamheter i riket.
  2. Att skattesatsen sänks med hänsyn till det överskott man prognostiserar för Landstinget Blekinge. Vi förutsätter att Blekingesjukhuset når nollresultat.
  3. Att delar av serviceförvaltningen konkurrensutsätts, högst prioritet i detta arbete har IT-verksamhet och transporter.

  1. Att kompetenscentrums verksamhet och innehåll skall utredas.
  2. Att hjälpmedelscenter övertar handhavandet av hjälpmedel på Blekingesjukhuset.
Miljöfrågor

  1. Att läkemedelsläckaget ska minska. Kassering av läkemedel ska minska till exempel genom användning av provförpackningar.
  2. Att miljöbilar ska tankas med biobränsle.
Medarbetare

  1. Att avsätta medel för utökade AT- och ST block så att vi klarar framtidens läkarbemanning.
  2. Att utbilda fler specialistsjuksköterskor med fördjupad ämneskompetens som genom vidaredelegation kan avlasta läkare och ge en bättre kontinuitet och kvalitet för främst patienter med kroniska sjukdomar.

  1. Att Landstinget måste ta ett större ansvar för att öka tillgängligheten till arbete för personer med funktionsnedsättning av olika slag.

Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna föreslår landstingsfullmäktige

att Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraternas Planeringsförutsättningar för 2013-2015 fastställs och genomförs.


Centerpartiet Folkpartiet Kristdemokraterna


Petronella Petersson Marianne Olofsson Reuterskiöld Klavs Wix Nielsen

budget 2013-2015 C och Kd:s tillägg


Idag la vi fram gemensam budget för 2013-2015 med Fp och Kd. Ett mycket väl genomarbetat förslag som fick stort gehör från såväl vänster som höger. Vi har haft en intensiv process och ett mycket gott samarbete. Vi är tre partier som står nära politiskt och vi är jämnstora. Detta i sig talar för ett gott utbyte för alla i samarbetet. Men vi försöker inte bilda ”ett parti” av tre. Tvärtom så värnar vi om att vart och ett parti ska vidareutveckla sina ståndpunkter. Jag tror mycket på en politisk mångfald. Det gynnar svensk politik.

Vi la fyra tillägg från Centern och Kd utöver det gemensamma:
  • Naturligtvis släpper inte vi vår fråga om distriktssköterskeverksamhet på landsbygden. Det ska folk veta att om de röstar på Centerpartiet så är det detta vi arbetar för och är det tillräckligt många som röstar på oss så kommer vi att genomföra detta.
  • Vi har också kämpat hårt för kortare inställelsetid för ambulansen. Så nu när man har ändrat hela transportorganisationen och lyft bort patienttransporter från ambulanserna tycker vi det är rätt tid att ändra tillbaka till målet att man ska nå 90% av befolkningen inom 15 minuter vid livshotande larm.
  • Miljöfrågorna har alltid haft en stor tyngd i Centerns politik så naturligtvis kämpar vi vidare för att vi ska få upp solceller på landstingets byggnader. Det kostar mer att kyla våra lokaler än att värma dem och därmed är behovet som störst då solen skiner som mest! Och nu går ju elpriserna nära på rätt upp. Så både för miljön och plånboken är detta en viktig satsning anser vi i Centerpartiet.
  • Kd:s förslag om livsstilslotsar låter också lockande så det ställde vi oss också bakom.


    Vårt gemensamma program lägger jag som ett enskilt inlägg då det är omfattande.

Go kväll!
/Petronella

Majoriteten släpper greppet helt.

Hastigt och lustigt. Så kan man beskriva ärendet när det kom upp till Hälso- och sjukvårdsnämnden.
Utan mer underlag än en mening: ”Ändrade direktiv avseende ekonomiska anpassningsåtgärder på Blekingesjukhuset” tog S, Mp och V beslut om att häva beslutet om besparingar på Blekingesjukhuset. Man beslutade även att från september ska månadskostnaderna vara i nivå med månadsbudget!
Med andra ord: det underskott BLS har till september slipper man arbeta in.
Med andra ord: Nu går det fritt utför men med den politiska majoritetens goda minne.
Naturligtvis protesterade vi från C, Fp och Kd å det bestämdaste mot detta. Det är oacceptabelt att vi som bor i Blekinge ska betala mer för samma.

Tills april är underskottet -48,2 miljoner!! Detta trots en rekordhög skattehöjning och budgetramar baserade på förra årets utfall. Så nog blev det som vi siade. Skattehöjningen gick rakt in i ett svart hål.

Idag kom ärendet upp till styrelsen. Så jag kan ju inte säga att det var hastigt längre. Men än dock lustigt. Vi sa nej, nej och återigen nej!