Leta i den här bloggen

onsdag 13 mars 2013

Låt kommunerna ansvara för arbetsmarknadsåtgärderna

Jag blev bestört när jag fick höra att arbetsförmedlingen här i Blekinge (inkluderat Bromölla) skickade tillbaka 20 miljoner kronor förra året.
Jag sitter som vice ordförande i nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning och tankarna har ägnats mycket åt detta på sista tiden. Om vi fick dessa pengarna istället så skulle vi kunna göra så mycket!
Jag tror det vore bäst om arbetsförmedlingen ägnade sig åt att förmedla arbete och att kommunerna får ansvaret för arbetsmarknadsåtgärder. Jag tror att pengarna som arbetsförmedlingarna idag får till arbetsmarknadsåtgärder skulle jobba bättre i kommunens händer.

-Kommunen har ju ansvaret för skolan. Lyckad skolgång har direkt samband med att lyckas på arbetsmarknaden.
-Kommunen bär kostnaderna för försörjningsstöd.
-Kommunen är beroende av att företagen i kommunen har tillgång till arbetskraft med rätt kompetens.
Finge samma huvudman som får ta konsekvenserna för arbetslösheten också de statliga medlen för att genomföra arbetsmarknadsåtgärder så är jag övertygad att drivkraften att göra något åt problemen skulle bli både naturlig och stark. Och kanske man äntligen skulle kunna kraftsamla och satsa ordentligt på skolan så att det så långt det är möjligt blir bra från början.

Idag är ansvarsfördelningen mellan kommun och arbetsförmedling dessutom otydlig och kommunen gör redan idag saker som man kan tycka arbetsförmedlingen ska göra. Med en tydligare ansvarsfördelning så vet varje spelare sin position och bollen torde lättare komma i mål också.