Leta i den här bloggen

måndag 12 december 2011

Fullmäktige - budget 2012

Det var ett intressant fullmäktige vi hade för två veckor sen. Jag var väldigt stolt över vårt budget förslag. Ett förslag jag jobbade nära på dag o natt i ett par veckor med för att sy ihop. Det är många bra idér vi har jobbat fram. Vi började förbereda redan i somras med bl.a. föredrag i vår landstingsgrupp om bolagisering av fastigheterna. Det är oerhört lärorikt att vara landstingspolitiker och det är bl.a. det som jag tycker är så roligt med detta uppdraget. Sen har jag förmånen att vara en del i en fantastisk grupp med så kloka människor kring mig och att jag får ta del av all denna samlade kunskap.

Vi la ett budgetförslag där vi hade ett motförslag till majoriteten, S, V och MP:s skattehöjning genom att vi föreslog bolagisering av fastigheterna.
Mest pinsam i debatten var nog miljöpartiets gruppledare som påståd att revisionen inte skulle godkänna att man täcker underskottet med lånade pengar. Som att kissa i byxan fortsatte han.
Aldrig har jag velat ha mer tid i talarstolen än då. Där fick jag sitta så snällt vid min bänk och tiga still åt denna dumhet. Att karln inte ens har gjort sig mödan att sätta sig in i saken är ju direkt pinsamt. De pengar man får "loss" är inte lånade. Skulle man belåna fastigheterna skulle vi prata om HELT andra belopp.
Jag visade t.o.m. en overheadbild som förklarade hur det hela går till.
Wendt som inte heller har satt sig in i saken gick i alla fall upp efter mitt anförande och sa att de kunde tänka sig titta närmare på saken. Han har förvisso inte ansträngt sig så mycket i att sätta sig in i saken som man skulle tycka han borde gjort men han begriper i alla fall sig på vad jag pratade om.

Sen är frågan. Kommer revisionen att godkänna att man lägger en budget där man högaktningsfullt struntar i att återställa det egna kapitalet? Dvs. man struntar i lagar och förordningar! Centerpartiet var det enda parti som la en budget där detta återställs.

Och vad ska man säga om SD:s budget förslag. Som jag fick i handen när jag gick ner från talarstolen!! Varför fick jag inte det innan? Pressen fick det på morgonen innan mötet startade fick jag sen veta.

M, FP:s och KD:s förslag stödjer jag i princip men det fungerar inte i praktiken. Men målet att nå samma kostnadsnivå som medianen av Sveriges landsting delar jag med dem. Det var för den delen jag som myntade det målet då vi insåg att målet att nå snittet av våra grannlandsting inte fungerade att ha kvar eftersom det inte var mätbart då dessa uppgifter var svåra att få fram. Ett mål ska vara tydligt och mätbart samt framåtsyftande.
Som sagt samma mål men olika vägar dit.

Ett annat ärende på dagordningen som engagerade mig mycket var frågan om att avskaffa hälso- och sjukvårdsberedningen och inrätta en nämnd istället. Jag sa i fullmäktige att ca 80% av landstingets budget kommer att hamna under den nämnden. Orimligt att styrelsen skuter ifrån sig ansvaret för eknomin på det viset. Enda anledningen måste ju vara att man inte vill ta risken att styrelsen blir prickad två gånger i rad. Så ynkryggat så det förslår. En ledning som lämnar rodret när det blåser är inte mycket att ha!
I dagens insändare från moderata gruppen kan man läsa just det jag sa om att 80% av landstingets budget hamnar under denna nämd. Jag höftade bara till när jag sa 80%. Antar att M-gruppen kollat upp siffran...