Leta i den här bloggen

onsdag 3 juli 2013

Självmord - tabu som måste brytas upp

I Almedalen har de haft ett mycket viktigt och intressant seminarium som fick mig att verkligen känna Å VAD JAG SKULLE VELAT VARA DÄR!
Kanske är bollen satt i rullning och denna viktiga fråga kommer att tas upp alltmer framöver.

Jag är övertygad om att skolan har en viktig roll att fylla. Men med alla dessa administrativa sysslor som man har numera så hinner man inte det där lilla extra som jag tror betyder så mycket för så många.
Att t ex fråga: "Hur gick matchen mot Asarum i helgen" eller "hur mår din häst nu?". Det finns barn som inte har någon som frågar!
Ibland är det allvarliga saker som hänt och då behövs en axel. Och tid!
Mobbning kräver också oerhört mycket tid. Bäst är om man lägger den tiden så att det inte uppstår.

Även landstingen har en viktig roll att fylla. Det är bra att man nu skriver Lex Maria anmälningar när självmord sker. Jag har alltid hävdat att Landstinget Blekinge ligger rätt till i kostnaderna för psykiatrin eftersom vi har höga kostnader. Det är nog snarare de andra landstingen som ligger för lågt!

1500 personer tar sitt liv varje år. I Blekinge torde det då röra sig om 30 personer! Var och en är en för mycket.

Fridolin skjuter sig i foten

Nu ska Mp ge sig in i skolpolitiken. De har väl läst analyserna som säger att väljarna rankar det som en viktig fråga och tänkte väl ungefär såhär: Vi får hitta på något snabbt nu..

Resultatet analyserar Erik Hultgren, ledarskribent på BLT:
"På Säveskolan i utkanten av Visby presenterade Miljöpartiet i går en storsatsning för att rusta upp gamla skollokaler. Genom ett riktat avdrag ska staten lägga 1,5 miljarder kronor på renoveringar.
Att språkröret Gustaf Fridolin förlagt presskonferensen på just Säveskolan var ingen tillfällighet. Skolan byggdes 1971 men inomhusmiljön dömdes redan 1995 ut som olämplig. Ändå är skolan ännu i drift. Fridolin glömde dock en liten detalj. Gotland styrs av en rödgrön majoritet.
Ansvaret för Säveskolans inomhusmiljö ligger, bland annat, på de miljöpartistiska lokalpolitikerna."
Ja vad ska man säga. Annat än att lokalfrågan är en lokal fråga!
Viktigast av allt är att alla kommuner får livskraft. Inte bara de stora städerna som MP vurmar så väldigans om. Endast då och i kombination med gott omdöme hos lokalpolitikerna får vi en bra skola.
Men det förutsätter ju att våra kommunföreträdare gör rätt prioriteringar. Och här tror jag vi har kärnan till problemet.
Det byggs idrottsarenor i samma kommuner som man har undermålig skolmiljö. 
Jag tar min lilla elaka mot "kommungobbarna" igen:
Monumentism:

Riskfaktorer: Toppolitiker som närmar sig pensionsåldern. Företrädesvis män.

Symptom: Storstilade byggnader ploppar upp. Ofta idrottsanläggningar, sällan äldreboenden.

Biverkningar: Ökade driftkostnader som leder till nedskärningar inom kärnverksamheten så som skola och omsorg.