Eller snarare monument-ism. Det är mitt yttryck för manliga politiker (mig veterligen är det främst män som ägnar sig åt detta) som vill ”lämna något efter sig”. Som om de har ett stort behov att föda sitt ego snarare än att göra verklig nytta.
Därav denna byggboom i kommuner runt om i landet. Simhallar, idrottsarenor etc. I många fall är det motiverade byggen. Men allt för ofta inte.
I min egen kommun har vi två exempel på tosserier. Nyligen en totalrenoverad och utbyggd simhall med ett litet äventyrsbad och rutschkana. Eftersom vi har detta utbud på mycket nära håll i såväl Ronneby, Bromölla, Olofström och Tingsryd så tycker jag det var lite att ta i överkant.
Men nu till det mest makabra. Man ska bygga ny skola i Asarum. Stenbacka skolan, högstadiet som finns där nu är utdömt. Något måste göras. Men varför tittar man inte på möjligheten att skjutsa Asarumseleverna till Österslätt och Norrevång? Kan vi ha tre högstadier i Karlshamns kommun? Nej! Eftersom elevunderlaget inte är tillräckligt så planerar man en 6-9 skola!! Alla andra kommuner går ifrån detta upplägg. Jag har alltid varit motståndare. Mina argument är bl.a:
-Låt barnen vara barn så länge som möjligt. Det är tuffare klimat på högstadiet.
-Jag tror inte dagens högstadielärare är redo att ta sig an så 6. Det är redan mycket att planera och stå i så att belasta en redan hårt belastad yrkeskår ytterligare kommer att ge sämre kvalitét.
-De nationella proven kommer i så 6. De är ett klart avslut på mellanstadiet. Man checkar av kunskaperna och sätter press på lärarna att ta igen ev. Kunskapsluckor. Ska en ny lärare ha hand om nationellaproven finns risken att man faktiskt inte får lika bra återhämtning och uppföljning. Dels för att läraren just lärt känna eleven.
-Den nya läroplanen/kursplanen har tydliga stadieindelningar. Man talar tydlig om mål som ska vara uppnådda så 6 resp 9.
-Detta kommer att leda till att man stänger ytterligare låg och mellanstadieskolor eftersom man rycker bort ett stort elevantal. Vad händer med Hästarydsskolan?
Har man funderat på hur friskolorna påverkar elevunderlaget för de kommunala skolorna i framtiden? Hur kan man våga bygga fast sig med så enorma kostnader som vi pratar om här?
När elevunderlaget inte räcker i framtiden och man står där med dyra byggnader finns bara en sak att spara på och det är personal, mat etc.
När jag av en händelse befann mig på samma möte som den socialdemokratiske ordföranden för BUS nämnden förde jag fram min kritik till dessa byggplaner. Han blev tokarg. Några argument utöver att detta hade man redan beslutat och därför inte kunde ändra sig nu fick jag inte.
Jag finner bara en förklaring. MONUMENTISM!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar