Leta i den här bloggen

tisdag 10 december 2013

Operationsrobot. Äntligen!

Äntligen är den på plats. Operationsroboten.
Som jag har kämpat för att den skulle komma på plats! Och motståndet som var så obegripligt. Tills jag nyligen fick reda på varför Kronoberg var så emot att vi skaffar en robot. Jo då. Fortfarande svallvågor som går efter förre minst sagt självsvåldige landstingsrådet som gick sin egen väg utan att precis förankra saker och ting. Den gamla typen av politik hoppas jag numera är avskaffad där man på eget bevåg lovar än hit och än dit utan vare sig förankra det i hemlänet eller först utreda saker och ting.
Det enda man kan göra är att lära av idioter (vilket man ju faktiskt kan göra, så någon nytta gör de väl) och skaka av sig det som varit och blicka framåt.

Igår fick vi se den i verkligheten. Den var mindre än jag trodde. Otrolig precision och bra bild när man med ett litet lätt tumgrepp styr "armarna".
Sannolikt kommer den inte leda till bättre resultat vad gäller själva borttagandet av tumörer. En duktig kirurg idag gör ett lika bra arbete med öppenkirurgi som med robot. Men det finns många andra fördelar:

-Den kommer att ge våra läkare enormt mycket bättre arbetsställning. Och som landsting måste man vara rädd om vår viktigaste resurs nämligen personalen.

- Vi blir ett attraktivt landsting. Nu har vi ju räddat kvar urologerna i Blekinge.  Att skicka iväg patienterna och köpa vård kan kosta i en annan ände.Vi behöver en bred spännvidd av kompetenser för att kunna ha en akutmottagning i länet.

- Den kommer att leda till färre infektioner i samband med operation. Mindre hål in i kroppen helt enkelt.

- Patienter kommer att få mindre smärtor i samband med operationen och snabbare läktid. Oerhört mycket bättre för patienten.

- Vårdtiderna kommer att minska. Vi har ju brist på vårdplatser så snabbare flöden är ju kanon.

- Patienten klarar sig själv fortare vilket kommer att avlasta kommunerna.

- Kortare sjukskrivning ger en samhällsvinst.

Glädjande är också att man i Blekinge ska operera både kvinnliga och manliga åkommor.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar