Leta i den här bloggen

onsdag 28 november 2012

Dagen efter mediedrevet om "sprickan"

Igår väcktes jag 6.20 av TV4 som ville göra en intervju. Sen sittandes på möte fick jag det ena sms:et efter det andra. Jag förstod sen varför de skickade så många sms. Alexander Wendt lämnade ju mötet en timme innan det var slut så de trodde väl jag smitit iväg.

Vad handlade då all denna uppståndelse om? För det var både SVT, TV4 och Sydöstran. Och dagen innan var det radio Blekinge.
Jo; ”sprickan” i alliansen. Hmm, nyhet? Det var ju två år sen Centerpartiet lämnade samarbetet med Moderaterna i Landstinget. Och ett år sedan Fp och KD gjorde det samma.

Innerst inne önskar man ju såklart att vi skulle kunna ha ett fungerande samarbete. Landstinget behöver ett bättre styre. Men nuvarande moderata landstingsgrupp skulle ju köra landstingets ekonomi i botten fortare än fort. De är ju precis lika oansvariga som nuvarande majoritet! De yrkar avslag på alla våra förslag om bättre ekonomisk styrning. De har precis som majoriteten valt att inte låtsas om det underskott på nära 40 miljoner som det inte finns någon plan för.
Nuvarande moderata ledning i landstinget är dessutom mycket längre ut på högerkanten än de varit tidigare. Vi har helt enkelt för olika politik. De stora partierna har nog större skillnader inom själva partiet än vad vi mindre partiet har. Samma gäller ju S. De har också en högerfalang och en vänster. Och det skiljer mycket åt. Jag tycker det är bra med en politisk mångfald. Och tycker därför att M ska stå för att de är åt höger och inte anstränga sig att dra mot mitten för att vinna röster. Det är inte ärligt att göra så. Snart har vi en enda stor gråzon i mitten.
I intervjuerna sa Alexander Wendt att moderaterna gick fram själva i förra valet. Jasså? Det hade ju varit klädsamt om de sagt det till oss också innan valet. Men det förklarar ju varför de avvek från den valplattform vi kommit överens om, veckan före valet, och dels lovade gratis vård för pensionärerna (äkta valfläsk) och dels att lägga ut Karlshamns lasarett på entreprenad. Förslag som vi andra INTE ställde oss bakom. Hur de tänkte där begriper jag inte. Låt säga att vi hade vunnit valet. Då hade vi endera varit tvungna att avbryta samarbetet eller hade M varit tvungna att svika sina vallöften att lägga ut Karlshamn på entreprenad och gratis vård till pensionärerna. För det hade ju vi aldrig gått med på.
Man måste också förstå att man kan vilja något hur mycket som helst. Men man kan inte lova något om man inte kan föreslå hur det ska genomföras. Tänker då på akuten i Karlshamn. Men det är inte bara lösningen som saknas. De är helt enkelt inte överens inom partiet. Annars hade de haft med akuten i Karlshamn i sin budget. Det hade de inte!

Nej aldrig att jag skulle sätta mig i ett styre med en vindflöjel. Man vet ju inte vad man skulle få i knäet att reda ut från den ena dagen till den andra. Och att vinna valet är ju inte hela saken. Man ska re ut det också! All politik är viktig. Men den som rör vår hälsa tycker jag ändå är allra viktigast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar