Leta i den här bloggen

torsdag 13 februari 2014

Akut brist på vårdpersonal!

I debatten om två lasarett eller ett så har jag försökt att få lokalpatrioterna att inse att vi står inför akut brist på såväl sjuksköterskor som läkare. Men det verkar inte som att de som inte är insatta i vården förmår inse hur akut läge vi befinner oss i.
Nu rullar nyheterna upp problemet. Ena dagen efter den andra. Detta är bara början!

Dagens BLT: Anders Renholm, primärvårdschef förklarar det akuta läget i Blekinge. 2000 listade patienter per läkare. Riktlinjen är 1500. Det saknas i nuläget minst 25 läkare. Man har länge arbetat intensivt med rekrytering. Ett flertal läkare har man rekryterat från andra länder.

Igår stod det på text TV om den stora läkarbristen som råder över hela landet inom just allmänmedicin. dvs primärvårdsläkare.

Idag rapporterade TV4 Nyheterna att man tvingas stänga 20 vårdplatser på universitetssjukhuset i Linköping! Detta eftersom bristen på sjuksköterskor är så stor.

De senaste somrarna har vi haft stora problem att bemanna vården. Sjuksköterskor som har jobbat under sommaren har fått en extra månadslön och utöver det en extra ledig månad. Alltså sina semesterdagar kvar plus en månads extra semester. Detta kostar många miljoner och utarmar vården på personal övriga delen av året. Man har även överanställt under första halvåret. Trots satsningen var man tvungen att ta in sjuksköterskor från bemanningsföretag.

Nu har vi möjligheten att bygga ett nytt sjukhus. Sannolikt för en lägre kostnad än så som sossarna föreslår nämligen att renovera de två lasaretten vi har. Varför? Varför? Varför? gör vi inte det då?
Alla som är ens lite insatta i vården vet att det bästa är ett sjukhus.
Alla som är lite insatta i politiken vet att det sitter en hel drös politiker i en ljuv maktposition och det är dessutom flertalets trygga försörjning. Speciellt majoriteten är livrädda för att göra några förändringar. Man behöver inte ha master examen i psykologi för att förstå att väljarna föredrar att slippa förändringar. Man vet vad man har. Det är bara det att gemene man vet inte att det vi har är ett korthus!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar