Leta i den här bloggen

söndag 9 februari 2014

Svar på tal på Mats Lindboms insändare i Sydöstran 8/2-14

För att spara lite möda så svarar jag på Mats Lindboms insändare här nedan genom att skriva mina kommentarer i grön text: 

Våra lasarett ligger bra placerade
För oss som inte är så djupt involverade i sjukvård blir känslan lätt att det är för mycket diskussion om geografisk placering. Mats Lindbom bryr sig inte om den geografiska placeringen bara det blir Karlskrona.
Ska det vara ett eller två lasarett i Blekinge? Det är för lite debatt om sjukvårdens innehåll. Ja verkligen. Det är just det som är frågan. Ska vi ha två byggnader med lite innehåll eller ett st. lasarett med mycket och fungerande innehåll?
Man borde ställa sig frågan om hur vården blir mer tillgänglig. Då inte enbart ur ett geografiskt perspektiv. Det är framförallt två saker som vi behöver ha inom greppbart avstånd; primärvård och tillgång till akutsjukvård.
 Än en gång: den geografiska placeringen spelar ingen roll. Bara det blir Karlskrona. Vet förresten Mats Lindbom om att akuten i Karlshamn är stängd? Den är öppen på dagtid men är ingen akutmottagning i dess egentliga mening. Men vi har ju en bättre transportorganisation på dagen menar Sossarna.. Och som de flesta som bor västerut är den numera stängd nattetid. Just för att vi är ett för litet län för att bedriva vård på två ställen.
Vid planerade kirurgiska ingrepp när läget inte är akut spelar avståndet mindre roll. Vilka samband finns det med hög belastning på akutsjukvården och låg tillgänglighet till primärvård? Vad skulle hända om vi hade våra vårdcentraler öppna till minst klockan 22.00 - i vart fall fem kvällar i veckan? Kostnaderna för lokaler och utrustning har vi redan, det som kommer till är ökade personalkostnader.
 
Ser vi sjukvården ur ett helhetsperspektiv för länet så skulle det inte med nödvändighet leda till utökade personalkostnader, däremot omfördelade kostnader inom län och kommuner. Ur ett folkhälsoperspektiv behöver vi få svar på frågan vad det här skulle innebära för de som exempelvis drar sig för att ta ledigt från jobbet för att besöka en vårdcentral.
 
Utan att veta så föreställer jag mig att det skulle avlasta lasarettssjukvården något. Eller att mer livsstilrelaterad problematik kunde avvärjas tidigare innan mer akut situation har uppstått. Ja Mats Lindbom sa det själv att han inte är så djupt involverad i sjukvården. Men idag stod det på text TV, det vi som är involverade vetat sedan länge. Nämligen att läkarbristen är stor och närmast i ett katastrofalt läge inom primärvården. Det är liksom en egen specialitet. Sen har han tyvärr missat att Centerns landstingsgrupp sedan länge driver frågan om längre öppettider på jourcentralerna och mobil doktor dygnet runt. Vilket skulle vara möjligt att bemanna.
Även om vi inte från början kan avgöra att en mer tillgänglig primärvård något skulle minska behovet av lasarettsvård så kan frågan inte heller avvisas utan vidare.
 Naturligtvis blir det svårare, närmast omöjligt, att lyfta ut vård till primärvården om vi ska ha två lasarett. Vi har bara drygt 150 000 invånare. Mats Lindbom dödar sina egna argument.
I valet mellan ett eller två lasarett finns ett antal frågetecken som kräver djupstudier. När man förespråkar ett nybyggt lasarett i länet så har jag ingenstans sett frågan om hur läkare och sjuksköterskor ser på en flytt. Många med jour har idag cykelavstånd till jobbet. Då går det inte att utgå ifrån att centrala personer väljer att flytta om ett nytt lasarett etableras mer centralt i länet. Bekymrade detta Mats Lindbom då man flyttade BTH från Ronneby till Karlskrona? För den saken skull så finns det ju tillräckligt med underlag för att studera hur en flytt påverkar i just vårt län då Karlskrona och Ronneby har en lång erfarenhet av att flytta företag och andra etablissemang mellan sig fram och tillbaka!
Är man sjuksköterska och bor i Torhamn får man ca 15 min längre restid om man kör bil. Sitter man på tåget så märker man knappt skillnaden. Ska lasarettet ligga kvar i Bergåsa så är det sådan brist på parkering att man planerar att anlägga personalparkering där den gamla ishallen låg. Blir väl dryg kilometer att gå i ur och skur. Undrar om personalen uppskattar det?
Och vad gäller den cyklande personalen så har det varit uppe till diskussion några gånger att det är så få som väljer cykeln och vi har på olika vis funderat på hur man kan få fler att cykla!

Befolkningstyngdpunkten finns ganska långt österut i länet. Ja det är några rediga häffaklumpar som bor där borta i öst. Inte alla men dessvärre några av de tongivande. Under mina 40 år i länet så har befolkningen varit runt 150 000 personer. Men sedan 1989 har Karlskronas befolkning ökat med över 5 000 personer medan länet som helhet nästan stått still.
 Utan Karlskrona som bromskloss kanske länet hade kommit längre? Äntligen har vi ett regionråd även hon från Karlskrona som tycks arbeta för hela länet. Heder åt henne. Lindbom själv var ute i svängen och fick till ett ”samarbete” mellan hamnarna här i Blekinge. Som den representant som förhandlade med trafikverket lyckades han med all heder att få våra hamnar utsedda till av riksintresse. Samme Lindbom lyckades på något vis i samma veva övertyga trafikverket om att det var mest angeläget att rusta upp Emmabodabanan än att koppla på sydostlänken med Öresundsbanan. Han har försökt övertyga mig om det samma men utan att lyckas. Och inte var det rusning till Emmabodatåget. Man fick ta om upphandlingen för det fanns ingen intresserad att trafikera banan. Frågan är hur mycket Blekingetrafiken subventionerar denna trafik. Men det får väl bli nästa batalj mellan Lindbom och mig. Om detta får jag läsa på mer. Men just nu är fokus på sjukhusfrågan.  
Var befolkningsökningen sker är av intresse även vid sjukvårdsplanering. Ur det perspektivet ligger också dagens båda lasarett väl geografiskt placerade. Med möjlighet till nybyggnad i anslutning om så krävs. Inget av nuvarande lasarett ligger optimalt. Karlshamns ligger bättre till vad gäller akutvården, nära E22:an och i rätt riktning med hänseende till regionsjukvården vilket jag kan tycka är viktigare. Ska man på planerat besök har man tid att åka kollektivt även om det kräver buss en sträcka. Karlshamns lasarett ligger dessutom på rätt håll om det krävs vidare transport till Malmö/Lund för regionsjukvård. Att föra en patient först österut för stabilisering och sedan västerut igen till regionsjukvården är ju lika dumt som det låter. Det är ett fåtal som får en mer tillgänglig akutsjukvård om lasarettet ligger i Bergåsa så som det gör idag. Förutsatt att järnvägsbommarna inte är nere..

Att höra en Centerpartist tala om var det bor flest som ett argument gör riktigt ont i centersjälen. Vår politik handlar om solidaritet och rättvisa. Allas lika värde. Om man bor i en liten ort ska man ha samma rättigheter som om man bor i en stor. Att hela länet ska leva torde vara alla Centerpartisters mantra.


Mats Lindbom, C
Karlskrona

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar