Leta i den här bloggen

fredag 7 oktober 2011

Efter bearbetning av delårsrapporten och revisionens yttrande till den följande yrkanden från Centern

Yrkanden till landstingsstyrelsen den 7 oktober 2011 från Centerpartiet.
Med anledning av delårsbokslutet.

1. Med anledning av delårsbokslutet gjordes bedömning av revisionen och de kritiserade bland annat att ”Flera av verksamhetsmålen kommer att mätas först i årsbokslutet och i några fall saknas uppgifter för att kunna mäta måluppfyllelse”. Flertalet av de mål landstingsfullmäktige har fastställt har endast till viss del och i vissa fall till liten del uppnåtts. Vissa mål har inte ens påbörjats. Med tanke på att vi har så lite tid av året kvar är det inte troligt att dessa mål kommer att förbättras nämnvärt. Detta finner Centerpartiet otillfredsställande och detta måste vi komma till rätta med. Inte minst för att förbättra möjligheterna att nå målen kommande år så måste Landstinget Blekinge förändra/förbättra uppföljningsrutinerna. Vi måste ha tätare kontrollstationer. Att vi följer upp de mål som inte direkt berör ekonomin är minst lika viktigt.

Centerpartiet yrkar därför:
Att samtliga mål som fastställs också har preciserat när i tiden och hur de ska följas upp av landstingsstyrelsen.



Nedan går vi igenom vart och ett av målen och till dem ett yrkande i syfte att följa upp delårsbokslutet.




2. Målet ”Andelen av befolkningen som sin självupplevda hälsa som bra eller mycket bra ska 2014 vara på lägst samma nivå som rikets medelvärde”. Har man ännu inte mätt. Centerpartiet anser att det är orimligt att avvakta till 2014 med att utvärdera målet. Det blir då ett konstaterande och når vi inte målet så är det vid det laget för sent att agera för att göra så. Centerpartiet yrkar därför:

att målet ” Andelen av befolkningen som sin självupplevda hälsa som bra eller mycket bra ska 2014 vara på lägst samma nivå som rikets medelvärde” Ska följas upp regelbundet med början vid årsbokslutet 2012 och därefter vid varje årsbokslut. Om man inte tros nå målet inom uppsatt tid ska åtgärdsplan upprättas och medfölja årsbokslutet.






3. Målet ”Hälso- sjukvårdsförvaltningen ska uppnå målvärdet 80 procent eller mer inom minst 8 av de 12 perspektiven i Patientsäkerhetskulturmätningen” uppnås endast inom ett av de tolv.”

Centerpartiet yrkar att:
Landstingsdirektören får i uppdrag att återkomma till nästa styreslemöte hur man avser att komma framåt i detta arbete så att vi kan nå målet till fullo.





4. Målet ”Samtliga verksamheter ska arbeta efter ett ledningssystem med ständiga, systematiska miljö -och hållbarhetsförbättringar.” Har inte uppnåtts i och med att man arbetar med att införa ett koncernövergripande ledningssystem. Detta kan vi godta som förklaring. Men det är av extra stor vikt att landstingsstyrelsen bevakar utvecklingen i frågan och följer upp målet kontinuerligt. En mer precis åtgärdsplan krävs också där man presenterar hur man ska avsätta resurser för att detta arbete ska kunna genomföras tillfredsställande.

Med anledning av detta yrkar Centerpartiet:
Att landstingsdirektören ges i uppdrag att återkomma till nästa styrelsemöte med en plan för hur detta arbete ska komma tillstånd i den nya organisationen som nu inrättats.




5. Målet att 100 procent av alla chefer med budgetansvar ska uppvisa en budget i balans uppfylls endast till 37,5%

Centerpartiet yrkar:
att samtliga chefer med budgetansvar och som inte kan uppvisa budget i balans ska upprätta och presentera en åtgärdsplan för hur man avser att nå budget i balans. Denna åtgärdsplan ska presenteras för landstingsstyrelsen samtidigt som man presenterar delårsbokslut.






6. Då antalet registrerade medarbetarsamtal är mycket lågt och anledningen kan vara att man är osäker på hur man ska registrera detta i Heroma så finner vi det vara en skälig orsak. Men styrelsen måste följa upp att förbättring sker. Det räcker inte att göra uppföljning i slutet av nästa år också för då kan det vara försent att sätta in extra åtgärder.

Centerpatiet yrkar därför:
att landstingsstyrelsen följer upp att 95% av alla tillsvidareanställda deltar i minst ett medarbetarsamtal under slutet av 2011 så att förbättring sker men också att man följer upp hur detta utvecklas under början av 2012.




Centerpartiet

Petronella Petersson Lars Karlsson








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar