Leta i den här bloggen

torsdag 6 oktober 2011

Hur kommer finanskrisen att slå?

Jag tycker ekonomi följer lite samma lagar som naturens. När det blir vatten-, eller matbrist på Savannen så dör de svagaste först. De som blir kvar är de starka och detta bidrar till att stärka arten.
Sen är det några som haft otur och skadat sig på resans gång och därmed är försvagade.
Samma nu med ekonomin. Jag tror inte denna lågkonjukturen kommer att slå lika hårt. Det blev en ganska stor rensning under förra konjuktur nedgången och den var så nära i tiden att det har inte hunnit blomstra ännu och inte heller gå över i överblommning.

Tillgång och efterfrågan samt den enes  död är den andres leverbröd är talesätt som fungerar lika bra i skogen som på börsen.

Men nu också till hyllningen av alla de som vågar ta steget att bli egen företagare. De är jag mer fascinerad av än idrottsmän/kvinnor. En företagare tar enorma risker. De är väl förunnade när det går bra men när det går dåligt... Ja då är fallet högt. För inte tar bankerna några risker. En bekant och tillika min sambos förre arbetsgivare gick ett hemskt öde till mötes vid förra finanskrisen. Inte hjälper det att du bedrev ett aktiebolag inte. En företagare kan lätt hamna i den sitsen att en expandering är enda möjligheten att få marginalerna att räcka till. Därmed måste man ansöka om lån. Banken kräver då säkerhet och huset blir då det lämpliga offret att ge. Därmed mister inte företagaren enbart sitt leverbröd och sin dröm utan det mest basala - familjens boende- rycks också undan.

Detta var lite av mina tankar kring ekonomins villkor - Det är på ekonomins villkor.. Det är bara att konstatera, acceptera och lära sig leva med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar