Leta i den här bloggen

tisdag 4 oktober 2011

Kalle Sandström flyttar målet - bör inte matchen brytas då?

När Kalle Sandström inte får in bollen flyttar han målet. Eller tar bort det! Ska man inte bryta matchen då?

Först satte man upp målet att nå minst samma kostnadseffektivitet som genomsnittet för motsvarande verksamhet hos våra närmaste landsting och regioner vid utgången av 2010. Detta mål lyckades man inte nå utan kostnaderna ökade istället för att minska. Då flyttade man fram målet ett år. Detta ställde vi oss alla bakom för något annat gick ju inte.
Under måndagens fullmäktige, 13 juni, tog majoriteten, S, V och Mp beslut i landstingsfullmäktige att helt ta bort målet! Inte utan att man blir mållös!
Centerpartiet med stöd från Fp, Kd och M la fram förslaget att vi skulle ändra formuleringen av målet till att lyda som följande:
Blekinge ska vid utgången av 2014 ha minst samma kostnadseffektivitet av motsvarande medianvärdet i riket enligt Nysam. (NYSAM = nyckeltalsamverkan för jämförelser inom hälso- och sjukvården.)
Detta eftersom vi måste få ner våra kostnader till 2014. För då kommer troligtvis förhandlingarna om en storregion att inledas och då kan vi inte ha högre kostnader för samma vård här i Blekinge.
Vi har ett mål och det är mätbart. Vad har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet? De har inget mål och nu springer de dessutom åt olika håll. I en så viktig fråga som skattesatsen är de inte längre överens. Så mållösa yrar de nu omkring värre än någonsin.
Revisionen kritiserade landstingsstyrelsen för att man bland annat inte följt upp uppsatta mål. Och målet om kostnadseffektivitet i synnerhet. Vad säger revisionen om att man nu tar bort målet helt? Det vill vi verkligen veta. Ska man inte bryta matchen om målet flyttas?

Petronella Petersson
Lars Karlsson
Centerparitets landstingsgrupp