Leta i den här bloggen

fredag 7 oktober 2011

samverkan kommun och landsting

Att man har ett bra sammarbete mellan kommunerna och landstinget är A och O!

Men hur ska man få till ett bra sammarbete om man inte har det på politisk nivå inom respektive parti?
Den frågan ställde vi oss i Centerpartiet och Sven-Olof Petersson ledamot i fullmäktige från Karlskrona, kläckte idén att vi skulle inrätta en samverkansgrupp. Och den har varit en succé.

Jag som gruppledare för landstinget har uppdraget att vara sammankallande och vi kallar samman så snart det kommer upp frågor till beslut som berör båda huvudmännen.

T.ex. när det skulle tas beslut om hemsjukvården så var Centerpartiet det enda partiet som var emot kommunaliseringen av densamma. Vi var dessutom helt eniga över hela länet. Vi blötte och stötte denna fråga avigt och rätt vid ett flertal träffar. Vi hade representanter med mångårig erfarenhet från kommunens sida och vi hörde oss för med landstingspersonal som arbetade inom distriktssköterskevården. Vi fick rätt i våra farhågor att det skulle bli mindre tid till patienterna och mer i bilarna, att det skulle bli dyrare och att det skulle bli högre tröskel för att få vården.

Fler partier borde ta efter! Jag minns en händelse från min första mandatperiod i fullmäktige. Det handlade om de sk. utbildningskuberna som man hade på Karlshamns lasarett. Hela kommunfullmäktige engagerade sig i frågan och var helt eniga om att dessa skulle bevaras. Man skrev brev från kommunfullmäktige till Landstingsstyrelsen. På landstingsfullmäktige blev det votering. Samtliga Socialdemokratiska ledamöter röstade för en nedläggning! Snacka om vattentäta skott!

Ska vi få en fungerande samhällsservice med medborgarperspektivet framför allt annat måste alla arbeta i samma riktning. Och det kommer inte av sig självt utan varje parti måste arbeta med sin organisation och ha detta mål framför näsan hela tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar