Leta i den här bloggen

måndag 4 juni 2012

Budget C, Fp och Kd




PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 2013 - 2015

Inledning

Hälso- och sjukvården ska utgå från att varje människa är unik och att alla människor har samma absoluta och okränkbara värde.

Hälsan ska vara jämställd, jämlik och tillgänglig för alla. Så är den inte idag i Blekinge!

Ett hälsofrämjande synsätt ska prägla Landstinget Blekinges hela verksamhet.

Blekinge ska vara ett bra län födas, bo och åldras i.
En fortsatt satsning på IT i vården är viktig, men det får inte skapa en digital klyfta utan de som vill boka besök etc. på vanligt vis ska kunna göra det även i fortsättningen.


Verksamhetsutveckling

  1. För att stärka sjukvården i Blekinge och möta framtiden vid en eventuell regionförstoring måste vi stärka attraktionskraften för sjukvården i Blekinge inte minst när det gäller att rekrytera personal. Detta kräver funktionella lokaler för såväl patienter som personal. I det arbetet krävs det också samarbete med våra grannar och tilltänkta partners.
  2. Att Landstinget Blekinge ska fördjupa samarbetet med kommunerna i länet.
  3. För att förbättra styrningen ska alla uppställda mål även kunna mätas årligen
  4. Att inom befintliga resurser verkställa beslut om att inrätta en palliativ enhet på Blekinge­sjukhuset i Karlskrona och en geriatrisk enhet på Blekingesjukhuset i Karlshamn.
    För att starta verksamheten avsätts projektmedel för år 2013.

  1. Att arbetet med att fördela verksamheter mellan de båda sjukhusenheterna i Blekinge måste intensifieras. Målet är kostnadseffektivare vård.
  2. Arbetet med vårdprocesser måste fortsätta utvecklas framförallt vad gäller geriatriska och palliativa patienter.
  3. Att man utreder att särskilda enheter – hospice – för vård i livets slutskede där anhörigstöd ingår ska inrättas med samma finansieringsprincip som finns för beroendeenheten.

  1. Att uppmärksamma barn och unga som lider av psykisk ohälsa och på olika sätt arbeta för att motverka denna utveckling. För detta krävs bl.a. samverkan mellan olika huvudmän.
  2. Att Landstinget Blekinge ska bli bättre på att ta del av den Alliansregeringens ekonomiska satsningar på psykiatrin liksom de extra statliga ersättningarna för rehabiliterings- och sjukskrivningsgarantin.
  3. Att se till så att målet för kömiljarden uppnås varje månad för både mottagningsbesök och behandlingar. Vårdgarantin skärps till 0-5-30-60.

  1. Att tillgängligheten till specialisttandvård måste förbättras.

Förebyggande hälsovård

  1. Att det vid relevanta tillfällen ska tas upp samtal om kost, rökning, alkohol och motion inom alla verksamheter och inte bara primärvården.

  1. Att Landstinget ska införa rökfri arbetsdag.
  2. När nya leasingbilar upphandlas ska dessa ha alkolås.

Hälsoval

  1. Att se till så att primärvården lever upp till gällande regler om att ta hand om primärvårdspatienter dygnet runt med mobil doktor som nås på nätter och helger via 1177.

  1. Att kontinuerliga hälsoundersökningar (inklusive upplevelse av välbefinnande) genomförs för personer som är 80 år och äldre.

  1. Att öka närvaron inom Hälsovalet av läkare inom specialiteter med långa väntetider, som till exempel ortoped för konsultation.

Ekonomi


  1. Att Landstinget Blekinge ska minska kostnaderna så, att Landstinget vid utgången av år 2014 har minst samma kostnadseffektivitet som medianvärdet för motsvarande verksamheter i riket.
  2. Att skattesatsen sänks med hänsyn till det överskott man prognostiserar för Landstinget Blekinge. Vi förutsätter att Blekingesjukhuset når nollresultat.
  3. Att delar av serviceförvaltningen konkurrensutsätts, högst prioritet i detta arbete har IT-verksamhet och transporter.

  1. Att kompetenscentrums verksamhet och innehåll skall utredas.
  2. Att hjälpmedelscenter övertar handhavandet av hjälpmedel på Blekingesjukhuset.
Miljöfrågor

  1. Att läkemedelsläckaget ska minska. Kassering av läkemedel ska minska till exempel genom användning av provförpackningar.
  2. Att miljöbilar ska tankas med biobränsle.
Medarbetare

  1. Att avsätta medel för utökade AT- och ST block så att vi klarar framtidens läkarbemanning.
  2. Att utbilda fler specialistsjuksköterskor med fördjupad ämneskompetens som genom vidaredelegation kan avlasta läkare och ge en bättre kontinuitet och kvalitet för främst patienter med kroniska sjukdomar.

  1. Att Landstinget måste ta ett större ansvar för att öka tillgängligheten till arbete för personer med funktionsnedsättning av olika slag.

Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna föreslår landstingsfullmäktige

att Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraternas Planeringsförutsättningar för 2013-2015 fastställs och genomförs.


Centerpartiet Folkpartiet Kristdemokraterna


Petronella Petersson Marianne Olofsson Reuterskiöld Klavs Wix Nielsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar