Leta i den här bloggen

tisdag 5 juni 2012

Nej till kommunaliseringen. Nedan en del argment.



Centerpartiets röstförklaring ärende 24. Hemsjukvården.

Centerpartiets landstingsgrupp yrkar avslag på ärendet att kommunalisera hemsjukvården.

Vi anser att detta inte på bästa sätt gagnar patienten.

Ett argument man fört fram för att kommunalisera är att gränsdragningsproblematiken försvinner. Vi anser att man endast flyttar gränsen. Vi tror på förbättrad samverkan mellan kommunerna och landstinget inom flera områden. Hemsjukvården är ett. En organisationsförändring är inte en lösning i sig.

Vi finner också att det är olyckligt att man inte tagit med representanter från den palliativa vården då man gjort utredningen.

Vidare är det vår ambition att man ska införa LOV inom hemtjänsten och vi ser hinder för detta om man kommunaliserar hemtjänsten.

Vi har också en viljeinriktning att man ska ha ambulerande läkare som tar hand om primärvårdens patienter dygnet runt. Detta ansvar har egentligen primärvården. Att i ett så här litet landsting ha två parallella organisationer ser vi inte som rationellt.

Det är också ett faktum att det arbetade 17 fler inom hemsjukvården innan man delade in den i en separat verksamhet. När man delade ut den från primärvården fick distriktssköterskorna större geografiska områden och därmed mer tid i bilen än till patienterna. För att komma ner i samma kostnader som man hade för hemsjukvården före delningen med primärvården så har man fått slimma organisationen och banta ned personalen. Det har blivit färre händer i denna vård helt enkelt. Vi vill att hemsjukvården ska kopplas samman med primärvården och därmed ser vi samordningsvinster. För vi vill ha mer hemsjukvård till våra invånare.
En skatteväxling kan drabba utflyttningskommuner med åldrande befolkning hårdare än vad det kommunala utjämningssystemet kompenserar för.


Centerpartiet landstingsgrupp
Petronella Petersson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar